當年讀緊chem嘅你而家做緊啲咩?

519 回覆
50 Like 6 Dislike
做KOL賣化妝品 果啲噏得出一堆化學名詞會有啲説服力掛
又或者開班教 cosmetic chemistry 出埋書
btw,有fd讀完做緊藥qc,13k左兩年
入政府。。。
做咗Professor
絲打好叻
做social要識乜skills? 會做啲乜?
巴打而家如何 讀緊post-doc? 定已經assistant prof
幾時俾人放上連登
好撚細路仔
唔輸得唔認錯
錯左就話你味夠班
無PhD 無cal tech post doc
聽閒仲要無紙
擺上連登分分鐘有人撐
痴撚線大班Chem做admin/engine
無紙 老闆唔出面 好難post doc
識大佬政府lab做EO一個月8,9萬都做撚到想屌人老母
chem lab not bio lab
好多on9連講咩都味明
Social 好闊,要有HR,職安健,質量控制,防貪,客戶服務,知識產權,社區參與等相關知識。咁多方面,睇你公司要唔要求你落手落腳做。

另外,我已grad 左十年多,覺得Chem人要打開心窗,學多啲唔同技能,尤其係對人方面嘅技巧,因為呢個世界好多野係事在人為,你永遠唔知機會幾時落到黎自己身上。共勉之。
佢無PhD㗎?
話佢果班好多都PhD㗎喎
同埋咁basic野
舊制F. 6已經收佢皮
一句賴個TA搞錯咪算囉
睇佢fb已經知
成班盲撐撚
仲話乜鳩don’t make stupid people famous
都唔知邊個stupid
果陣intern邊學邊做咋
我果陣做brand, 最主要幫廠安排做audit, 睇下CAP咁
冇咩特別skills既,但廠係大陸,要講普通話,MNC呀姐係外國人,要講英文,你兩文三語都唔可以太差
唔係
佢話話佢班人無PhD
柒左就人生攻擊
話叫人有多d followers 先算啦
佢真係on99
好心就謙虛d
錯左其實好平常
又要講到自己點威咁
當年出份jacs都唔似而家難咁多啦
因為777 個3萬2
所以而家d PhD grad完
條路算好行左
我都係讀chem, 仲要係台灣讀,成績麻麻。返到黎搵佐份ha 既文職同chem無關,但前境一般,黎緊grad 第4年仲未搵到方向但根本無興趣做返chem相關行業,也唔知讀咩master 洗底好
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞