信用卡討論區(98)信用卡討論區(98)唔講中資卡

1001 回覆
9 Like 2 Dislike
渣打張AM卡可以點樣找卡數
但之前日森有d人話俾港幣抵
九成情況下都係畀美金抵,自己睇返牌價。以信用卡外幣1.95%黎計,以近日匯率黎講多過 7.9 的話DCC已經唔抵
九成情況下都係畀美金抵,自己睇返牌價。以信用卡外幣手續費1.95%黎計,以近日匯率黎講多過 7.9 的話DCC已經唔抵
自己睇月結單啦柒頭
記得撳埋背面呀
Amazon用港幣一早就已經比用美金一樣甚至低
大貓又唔收CBF
我記得計過好似仲係貴少少,但係唔似paypal咁離譜
Amazon currency converter個價同+1.95%個價比
都仲係貴啲
你係咪成年冇睇過個價....
啱啱計過
用google exchange rate +1.95%
碌美金都仲係平Amazon $1
無之前咁貴
不過我用開DBS,唔碌外幣無分
所以都係要揀美金
Amazon jp用hk$找數平過用日圓找
同埋都有4%回贈
個價浮動既一時時
但而家個價差已經細到少過0.1%...

同埋有時銀行個Rate可能仲要低ttrate show既少少
所以如果外幣冇箸數其實可以選返港幣確定個價
唔敢話平過,但係差唔多一樣就肯定
早排計過amazon us 美金同港幣真係差唔多
我啱啱睇又係yen平啲
4%係用Red定係mox?
Red無上限
Mox都得,不過有上限
dbs compass學生月費係咪要自己打電話waive?
信用卡唔係計銀行匯率架,係計信用卡網絡個匯率
我終於明白點解有人話DCC平過畀外幣
https://www.visa.com.hk/zh_HK/travel-with-visa/exchange-rate-calculator.html
https://www.mastercard.us/en-us/personal/get-support/convert-currency.html
好似年頭已經係咁,用dcc找數抵d
Amazon應該專登咁做,你用dcc佢又執多d錢
Ching 實測過amazon jp用dcc係平過hk$少少
睇 #922,佢用錯匯率計
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞