信用卡討論區(98)信用卡討論區(98)唔講中資卡

1001 回覆
9 Like 2 Dislike
可以,最多一次用8張
點解唔得?
岩岩用左張卡係網上做payment 交學費,但successful 之後就冇反應,睇balance又冇話扣錢,電話msg又冇收到
信用卡單都唔係即刻入數
過兩日再Check
Hsbc vs食飯係未基本1.6%?
知唔知大概幾耐後會入
如果預計你係少用信用卡嘅 覺得啲信用卡啲miles / cash rebate / 找數 好麻煩
咁不如開返你自己用開果間銀行求其一張卡算

一嚟開定張卡 萬一要簽帳可以用到 (in case 淨係收卡、或者咁啱有信用卡推廣
二嚟你自己找數都方便 每個月開ebanking transfer就得

依家普遍回贈率都係1-4% (唔計啲特別嘅promotion啦
你唔多碌卡嘅話其實無咩所謂

都係果句啦 係信用卡配合自己消費模式 唔係為咗開卡而改變自己
再補充多樣 關於年費問題
香港普遍都可以waive年費架啦 (by concession)
just in case 銀行突然執正嚟收 (好似利物浦sponsor咁
你有果間銀行嘅account都可以係一個同銀行傾wavier嘅條件嚟
冇就cut
呢個提議唔錯,反正開緊citibank debit card,順便開多張袋住先喇
唔該哂分享過嘅咁多位 
開張備用咭唔用都可以刷PayMe oepay
Payme反而我有,因為成日同同事夾飯錢 
不過Oepay? 呢個應該都係得增值八達通用?

依家得samsung同iphone先有得當八達通用 好似冇太大意思
係叫你用 oepay 一個月拍$3000自動增值,電話有NFC就得
係,要等佢入左數先有 credit 交學費
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞