[親生仔] Google Pixel 討論區 (45) 4a到貨未?4a 5G/5即將發佈?白卡勿入

1001 回覆
7 Like 0 Dislike
Google都唔係賣CPU,人哋賣software

My opinion: 係咪Qualcomm同Google有牙齒印所以Qualcomm想玩Google

who knows?
google 自己官網都 下個月先有
P5 係咪過咗FCC
係呀,一定係啦,Qualcomm依家出新cpu,Google唔可以即刻用落旗下d電話度,所以Qualcomm同Google好大牙齒印啦
呢個size再加上佢既個screen岩岩好,真係無得頂,屌簡直本年度神機
算啦 唔好jer人
我無wo,咪迎合哂佢囉,仲想我點wo

提又提左佢思考上有咩問題,喂到入口嘅事我做唔到囉
終於到齊
用咩case?
唔好意思各位大佬,岩岩用左u11差唔多3年,下部想試下pixel 5,想問下係香港用會唔會有鎖sim卡既問題?同埋安全起見係咪應該係先達果d地方買,可以試開下先
好奇啫,我本身問題根本可能根本冇答案

呢啲本身就係猜測

如果真係唔開心開始嘅時候睇完之後就唔會買啦

我買之前又唔係唔睇佢嘅技術參數,又唔係唔識睇其他測試

開始嘅時候單純就係好奇
買unlocked版就得
使鬼去先達
好奇本身係無錯,但你好奇得唔用腦ma
唔該ching
一時諗唔通
唔知P5 美馬有冇得賣
唔想Google Store買完cut單
你不如諗下Qualcomm出完一粒u之後,要用幾耐時間先會去到一部電話嘅第一水推出
最快係2-3個月

如果要tune可能係半年

所以咪好奇囉
咁你係點樣得出“水尾”同“Qualcomm同Google有牙齒印”結論呢?

無錯,Google 出電話嘅時間的確係遲其他廠好多,而Qualcomm 發佈 chipset 嘅 cycle根本同出部電話嘅cycle係完全唔同,甚至你直接可以講 Qualcomm 係部電話出左之後發佈新chipset係因為可以迎合Google嘅 pixel a系列個team人,因為部電話發佈左,開發a team個班人就啱啱好得閒去揀新 chipset 去做新嘅 pixel a系列,咁唔會合理好多咩?
個貼同case邊度買?
9-10個月嘅development period其實我唔覺得完全合理,至少之前三代Pixel phone嘅成品真係答唔到個問題:點解要咁耐

至少Pixel 4答到部分(粒Radar scan)

而且因為今次4a都出現開始出貨之後好短時間就突然出Snapdragon 732,所以我先好好奇發生咩事
第一段,我估係要等所有廠商出哂先,應該係特登嘅,唔排除以 Samsung 為首嘅大廠有嘈過Google

至於 Qualcomm 不嬲出新 chipset 嘅速度都好快,以s800為例,一年之內更新左801,805,808,最後先810咪又係咁,我唔覺得中間有咩咁出奇,而且中階chipset話咁易,唔係高階個d追性能咁麻煩
睇d source係
大家YouTube adblock用邊個app
犀牛
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞