[絲打入]覺唔覺班連登仔好撚雙重標準

328 回覆
484 Like 140 Dislike
打個比喻 我而家男朋友月入兩萬 咁岩又有個月入3萬既追你 你就跳船認為自己更適合更好條件既人。 認為月入二萬個位負唔到更多責任 從而認為佢唔夠愛你 你無謂將自己內心深處貪錢既形象收埋啦 連雙重標準既定義都未知就去開post

點proof到貪錢呀
我覺得條仔比唔到我想要既野我,我走=貪錢?
given 所有野都係一樣
一個月入20k 一個30k 我揀30k =貪錢?
根本好撚正常呀

由頭到尾你在乎人地比咩你 你有無諗過自己比到d咩人 你要當自己係件貨都無人逼你既 睇人工揀男人

我洗撚理我比咩人咩
喂依加係人地溝我 唔係我溝人
人地溝我一定有原因嫁啦
我點撚知姐
又係到話睇人工 我咪話given所有野都係一樣囉

乜原來你對一個人既affection係可以條件化,咩叫given所有野一樣,原來兩個人係可以一模一樣,只要佢外貌身高性格收入差唔多既話就係同一個人? 即係你拍拖係一個個checklist咁計住男友幾分,遇到高分d就走人? 失覺哂 真係唔好比人怨港女on9低質 根本主流港女就係咁

A0小毒毒問下其實大家拍拖係會因為乜野原因一齊架,我以為係會因為大家一齊既時候會覺得開心同舒服先一齊架咋喎,咁有錢真係一個會開心既好重要既factor 黎架麻,有無聽過乜野叫貧賤夫妻百事哀,死窮鬼就好心let go 咪撚阻住人地追尋幸福啦

你宜家講緊考慮一齊定已經一齊先 未一齊你已經知佢有冇錢㗎喇喎宜家想飛佢先嚟賴?

未一齊已經知佢無錢嫁啦喎
其實唔代表咩
因為有d野要親身體會過先知
同埋已經知佢無錢唔會改變到個男仔無錢既客觀現實,一樣無得帶條女去周圍玩
另外無錢會衍生出好多因為無錢出現既問題
是但鳩up 可能條仔人工好低要打多份工既 變相無時間陪條女 結果感情淡左

就認真答埋你呢次 個男仔冇錢冇錯係客觀事實但係你未一齊已經知㗎啦 未一齊都冇錢玩要打好多份工架 你話佢舢板充炮艇未一齊就燒錢一齊就窮撚咁就另一回事啦不過如果佢一齊前後都係咁你怨乜撚?

無怨呀 走咋

咁你走咪港女囉明未啊屌

咁如果我係怨住自己咁走
同怨住自己咁唔走
同怨住人地咁走
同怨住人地咁唔走
係咪4個行為都係港女?
我暫時估計你答係 因為都將錢作為考慮因素

你怨自己啲咩先 怨揀錯郎? 你怨佢跟住唔走咁你又有冇之後再做啲咩嘗試促進/疏離彼此之間嘅關係先 你咁問我會答你得第3個係其餘我未知
不嬲架啦

不論男女,都係有啲咁撚賤嘅人
樓主臭雞
其實唔洗咁煩啦
呢啲女配落一見到靚女就轉既仔咪perfect match囉
反正同類人 大家都無錯
認真問 點解一定係要男方比好生活你而唔諗下自己點比好生活人地?點解一定要係男養女唔可以aa/女養男?點解係「陪佢捱」而唔係佢陪你捱?真心問
我認同女人係連登係原罪
利申 絲
理論上樓主既「兩個完完全全一樣既人都對樓豬作出同樣行為及感情,相處時間等一切既事都一樣,只差在兩個人既收入有明顯差距」(雖然唔明點樣有呢2個人,除非樓豬本身就唔太識分人同人之間既不同,只係識錢既不同,畢竟數字咁明顯

咁既假設下,你是正確的
認真問 點解一定係要男方比好生活你而唔諗下自己點比好生活人地?點解一定要係男養女唔可以aa/女養男?點解係「陪佢捱」而唔係佢陪你捱?真心問
我認同女人係連登係原罪
利申 絲

樓豬跟本自私論黎,佢話如果有願意付出更多而其他野一樣,何樂不為
實情是跟本唔會有咁既事,你睇人人睇你,佢有咁既眼光睇男性,咁樓主都要面對有男性用金錢黎度自己
打個比喻 我而家男朋友月入兩萬 咁岩又有個月入3萬既追你 你就跳船認為自己更適合更好條件既人。 認為月入二萬個位負唔到更多責任 從而認為佢唔夠愛你 你無謂將自己內心深處貪錢既形象收埋啦 連雙重標準既定義都未知就去開post

點proof到貪錢呀
根本好撚正常呀

由頭到尾你在乎人地比咩你 你有無諗過自己比到d咩人 你要當自己係件貨都無人逼你既 睇人工揀男人

我洗撚理我比咩人咩
人地溝我一定有原因嫁啦
我點撚知姐

乜原來你對一個人既affection係可以條件化,咩叫given所有野一樣,原來兩個人係可以一模一樣,只要佢外貌身高性格收入差唔多既話就係同一個人? 即係你拍拖係一個個checklist咁計住男友幾分,遇到高分d就走人? 失覺哂 真係唔好比人怨港女on9低質 根本主流港女就係咁

A0小毒毒問下其實大家拍拖係會因為乜野原因一齊架,我以為係會因為大家一齊既時候會覺得開心同舒服先一齊架咋喎,咁有錢真係一個會開心既好重要既factor 黎架麻,有無聽過乜野叫貧賤夫妻百事哀,死窮鬼就好心let go 咪撚阻住人地追尋幸福啦

你宜家講緊考慮一齊定已經一齊先 未一齊你已經知佢有冇錢㗎喇喎宜家想飛佢先嚟賴?

其實唔代表咩
同埋已經知佢無錢唔會改變到個男仔無錢既客觀現實,一樣無得帶條女去周圍玩
是但鳩up 可能條仔人工好低要打多份工既 變相無時間陪條女 結果感情淡左

就認真答埋你呢次 個男仔冇錢冇錯係客觀事實但係你未一齊已經知㗎啦 未一齊都冇錢玩要打好多份工架 你話佢舢板充炮艇未一齊就燒錢一齊就窮撚咁就另一回事啦不過如果佢一齊前後都係咁你怨乜撚?

無怨呀 走咋

咁你走咪港女囉明未啊屌

咁如果我係怨住自己咁走
同怨住自己咁唔走
同怨住人地咁走
同怨住人地咁唔走
係咪4個行為都係港女?

你怨自己啲咩先 怨揀錯郎? 你怨佢跟住唔走咁你又有冇之後再做啲咩嘗試促進/疏離彼此之間嘅關係先 你咁問我會答你得第3個係其餘我未知

首先容我假定
男方係窮撚既情況下 生活一定係有摩擦(打個比方 無時間陪咁) 就算女方理性上知道係自己揀既 感性上係咪可以接受男方係窮撚呢個客觀現實 再簡單d講 即係開始怨自己/條仔(當然怨條仔就有點仆街),有摩擦->會怨 係非常合理 怨怨下,咪無feel會唔鐘意囉 咪散囉 唔通你諗兩句 條仔係自己揀 可以即刻當無事發生過咩 係無出聲怨既情況下走佬 算係非常人道既人之常情
而走佬只不過係女方怨到極點不能容忍自己當初做既決定既體現
我認同女人係連登係原罪
利申 絲

樓豬跟本自私論黎,佢話如果有願意付出更多而其他野一樣,何樂不為
實情是跟本唔會有咁既事,你睇人人睇你,佢有咁既眼光睇男性,咁樓主都要面對有男性用金錢黎度自己

請問有幾自私呢
不嬲都係架啦
兩性關係到政治問題都係2套準則任搬龍門
跟本呢班人就係憎人富貴嫌人窮既垃圾
雙重標準認同,但講緊因為人工高而派本身男朋友帽唔認同感情如果可以同錢掛勾,咁同做雞有咩分別
雙重標準認同,但講緊因為人工高而派本身男朋友帽唔認同感情如果可以同錢掛勾,咁同做雞有咩分別

係我第一樓既case我寫個陣時的確唔夠周詳,之後都有好多關於呢個case既討論

點proof到貪錢呀
根本好撚正常呀

我洗撚理我比咩人咩
人地溝我一定有原因嫁啦
我點撚知姐

其實唔代表咩

無怨呀 走咋

咁你走咪港女囉明未啊屌

咁如果我係怨住自己咁走
同怨住自己咁唔走
同怨住人地咁走
同怨住人地咁唔走
係咪4個行為都係港女?

首先容我假定
男方係窮撚既情況下 生活一定係有摩擦(打個比方 無時間陪咁) 就算女方理性上知道係自己揀既 感性上係咪可以接受男方係窮撚呢個客觀現實 再簡單d講 即係開始怨自己/條仔(當然怨條仔就有點仆街),有摩擦->會怨 係非常合理 怨怨下,咪無feel會唔鐘意囉 咪散囉 唔通你諗兩句 條仔係自己揀 可以即刻當無事發生過咩 係無出聲怨既情況下走佬 算係非常人道既人之常情

你講嘅所有野最大問題係完全嘅單面向 愛情係2個人嘅事 但係你嘅解釋完全係冇女仔嘗試去做下一啲除左怨之外實際啲有建設性啲嘅野 (如果你想問咁條仔呢條仔都冇做㗎唔好意思佢番緊工) 咁你就唔好怪你自己俾人鬧係港女啦一路都只活在自己世界又要人養又要去玩人地條件好啲就狗衝 喂喂愛呢? 愛情最重要嘅元素啊愛啊你冇講到啊 咁你明點解俾人鬧係港女未啊?

點proof到貪錢呀
根本好撚正常呀

我洗撚理我比咩人咩
人地溝我一定有原因嫁啦
我點撚知姐

其實唔代表咩

無怨呀 走咋

咁你走咪港女囉明未啊屌

咁如果我係怨住自己咁走
同怨住自己咁唔走
同怨住人地咁走
同怨住人地咁唔走
係咪4個行為都係港女?

首先容我假定

你講嘅所有野最大問題係完全嘅單面向 愛情係2個人嘅事 但係你嘅解釋完全係冇女仔嘗試去做下一啲除左怨之外實際啲有建設性啲嘅野 (如果你想問咁條仔呢條仔都冇做㗎唔好意思佢番緊工) 咁你就唔好怪你自己俾人鬧係港女啦一路都只活在自己世界又要人養又要去玩人地條件好啲就狗衝 喂喂愛呢? 愛情最重要嘅元素啊愛啊你冇講到啊 咁你明點解俾人鬧係港女未啊?

前面有提有怨會開始無feel 算唔算失去愛?
個女仔有冇做任何實際野對我所講既呢個情況影響不大 因為我係到只討論你想講既 明知條仔係窮撚 仲一齊 一齊之後就走既係港女

係我第一樓既case我寫個陣時的確唔夠周詳,之後都有好多關於呢個case既討論

如果改做 女方同窮撚一開始唔係一齊
而係窮撚 有錢仔 二揀一應該會好d

人工低就派帽同一開始就釣金龜完全唔同喎
前者差咁多
咁點解男人用女人錢係食軟飯要比人笑,女人用男人錢就天經地義?
永遠整係抽一方面黎講
講到尾咪又係為錢 仲話自己唔貪錢 真係夠晒雙重標準

為錢就等於貪錢😂😂logic100分

等錢洗 為左錢去打工 叫做貪錢?😂 咁呢個世界無乜人唔貪錢

問題係樓主話為錢而唔洗再打工 唔係為錢去打工😂

人工低就派帽同一開始就釣金龜完全唔同喎
前者差咁多

因為前者有道德問題
我提出呢個例子既主因係想帶出
男人淨係識屌女人貪錢 無諗過女方其實係錢之外都有其他要求 同埋就算佢係因錢而唔揀你 根本就好撚正常 有咩好屌
其實貪錢冇問題
問題係d人扮到自己唔貪錢好撚假

btw皮已正,連登仔真係好雙重標準
包括樓主
咁點解男人用女人錢係食軟飯要比人笑,女人用男人錢就天經地義?
永遠整係抽一方面黎講

咁咪大家一齊雙重標準
講到尾咪又係為錢 仲話自己唔貪錢 真係夠晒雙重標準

為錢就等於貪錢😂😂logic100分

等錢洗 為左錢去打工 叫做貪錢?😂 咁呢個世界無乜人唔貪錢

問題係樓主話為錢而唔洗再打工 唔係為錢去打工😂

唔明
其實貪錢冇問題
問題係d人扮到自己唔貪錢好撚假

btw皮已正,連登仔真係好雙重標準
包括樓主

點proof到貪錢呀
根本好撚正常呀

我洗撚理我比咩人咩
人地溝我一定有原因嫁啦
我點撚知姐

其實唔代表咩

無怨呀 走咋

咁你走咪港女囉明未啊屌

咁如果我係怨住自己咁走
同怨住自己咁唔走
同怨住人地咁走
同怨住人地咁唔走
係咪4個行為都係港女?

首先容我假定

前面有提有怨會開始無feel 算唔算失去愛?
個女仔有冇做任何實際野對我所講既呢個情況影響不大 因為我係到只討論你想講既 明知條仔係窮撚 仲一齊 一齊之後就走既係港女

唔緊要咁你都係要標準姐我俾你咪係囉 不過俾你之前都仲係要撚你兩獲 你老母情乜撚野況姐又given講撚左幾撚多次你鍾意given就去考多次dse maths實寫撚到你on9 愛情就係冇得given你明唔撚明啊 如果佢乜都冇做過就咁不斷要男方負責然後一句唔該走左咁佢就係臭西港女清唔清楚? 好撚完 講番標準 就當女方都有嘗試過努力過但係最終都係淡左 咁大大方方講分手大家傾唔掂數各自重新嚟過咪叫好嚟好去囉分手未必一定爛面姐 但係如果你粒聲唔出走去溝件更好條件嘅 姑勿論男方仲想唔想keep你都係港女就係咁簡單 ok?
同意晒你樓上所講既野
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞