[殺龜大會] NBA 2019-20 Bubble 季後賽討論區(20)

1001 回覆
2 Like 0 Dislike
Mb同病閪覺得咁樣開會無問題架咩
佢場上做到嘅嘢好似唔算好特別
League入面大把人有心嘅話都做到咁
所以感覺上唔似巨星
不過事實係得佢先做得齊曬佢做緊嘅嘢
就算有心都好難keep得住
真係要自律到極點先可以好似佢咁嘅條件都打到咁嘅成就
我覺得依啲好睇聯盟肯唔肯捧
成就都係兩次三陣
師兄
佢唔靠極度嘅自律
咁嘅hardware 食咗屎啦
一係G-League 球員
一係板凳啦啦隊隊長
我又唔係好覺佢俾人特別捧
今年之前都係屌緊佢更衣室毒瘤
有心嘅話

正因為肯努力先可貴 Steve Nash講過如果個個球員有佢咁努力 佢自己就唔能夠喺NBA球場上立足
所以咪半紅不黑咁
再加上佢之前狼同76都有兩粒「星」係佢上面,唔計毒瘤個啲上新聞機會都少啲呱
Cough Michael Beasley Cough
今年應該會多一個
甚至有二陣
咁既條件姐係咩條件
手短
你呢句野好難形容
你今日睇Cp3, Murray, JB都大量off rhythm mid range
身體唔好的就有大把呢啲,你都可以話nash/young個啲handle同cut in係大把人有心都做到
其實league大部分野都係有心就做到
全能但無野突出囉
可以打到咁真係因為佢性格同work ethic
我都覺得自己講得好差
但實在唔知可以點表達
身體質素同技術唔係特別好,但佢心態 leadership clutch都有,同班平凡球員比就變到好突出

唔需要
因為做到嘅嘢唔算特別都可以lead, 例如green
身體唔特別都可以練到做到的野好特別, 例如nash
nash都只係講可以預測到3秒後suns同對手的人位置, 所以做到No look
其實有心係做到
JB first step 都唔係快嗰批黎
佢剷入去嘅技術真係好典型後天努力嗰種
練到自己鐵打咁主動同你 make contact 之餘加好強嘅 balance
佢進攻啲技術好 fundamental
會令你覺得努力都學到咁

但佢咁勁係加埋 BBIQ
無論進攻定防守都好
無球或唔係 on Ball defense 時嘅 position awareness 好勁
呢啲我覺得唔係靠努力就得
但講佢時比較少人提
JB個風格同work ethic令我諗起Alonzo Mourning,都係同同期最top個d match時有天然劣勢,但球賽表現非常有競爭力,on/off ball defense既awareness都非常好,都反映咗係佢地block/steal 個數字上,佢同Miami係perfect Match
佢由出頭係Chicago 做防守尖兵練到而家咁,付出嘅努力絕對nothing but respect
現伇好似冇乜好似佢咁冇天賦但係好努力嘅球員
潮人禿曼巴
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞