點先可以練到蕭叔叔果種英文口音

273 回覆
38 Like 38 Dislike
個人唔識欣賞。

都係聽返radio 5好啲。
忽腰
覺得美國口音比較自然同易聽,不過學好grammar同vocab重要過練口音啦

之前住過倫敦一排,d人都唔會理口音,通街都係印度/亞洲/東歐口音
覺得美國口音比較自然同易聽,不過學好grammar同vocab重要過練口音啦

之前住過倫敦一排,d人都唔會理口音,通街都係印度/亞洲/東歐口音

反而聽慣咗British 聽American會好唔慣
尤其有啲劇好重American accent
我覺得佢把聲chok 得黎好聽
比起澳洲,南非,法國等等國家嘅人講英文好聽得多

話係英國好少聽到人用呢種口音,咁實係,唔會通街都係bbc 口音啦。而且本身英國各地不同階層都有不同口音。
我覺得佢把聲chok 得黎好聽
比起澳洲,南非,法國等等國家嘅人講英文好聽得多

話係英國好少聽到人用呢種口音,咁實係,唔會通街都係bbc 口音啦。而且本身英國各地不同階層都有不同口音。

唔關實際聽唔聽到事

你講法國、南非,人地母語同英語都係用alphabet 而各自讀音唔同,所以某d字母好大影響。

但係中文唔係用alphabet黎砌字
佢只係執英國佬口水尾,柒唔柒見人見智。
不過佢執得黎東拼西湊,英式得黎雜都仆街銀耳嗰下死。

利伸 倫敦住過幾個月
你覺得好聽唔緊要,因為好唔好聽好主觀,但你話佢口英文係英國正宗我真係笑而不語,去下英國見下英國人先講野啦
倫敦口音比人話鄉下腔,無知都有個譜啊
謝拉特就鄉下

你知唔知倫敦以前有d類似工廠區姐係得d工人係果到 佢地講既口音就係鄉下腔或者你可以話係草根d既人既口音
無知都有個譜呀
劉家傑
楊鐵樑
余若薇
毛孟靜

睇書聽電台真係學好多英文同英國文化
倫敦口音比人話鄉下腔,無知都有個譜啊
謝拉特就鄉下

你知唔知倫敦以前有d類似工廠區姐係得d工人係果到 佢地講既口音就係鄉下腔或者你可以話係草根d既人既口音
無知都有個譜呀

呢樣你又啱,倫敦都可以分到幾種,但工人果種口音普遍唔會叫倫敦口音,bbc講的,同時佢呢個都唔係工人果種
好撚想學cockney

識嘢
不過唔好話華人,對本地人嚟講,外人用cockney講英語都會好造作
https://youtu.be/bsYp9q3QNaQ
個人喜好david bowie d口音多d
chok 到好撚嘔心
扑左

X2
英國人都唔會咁講野

因為英國都有好多口音
佢果隻叫RP 全英國得3%既人用
係屬於皇室/上流社會既口音

其實無3%咁少,你諗下全英國咁多名牌大學生加貴族加有錢人,一定唔只3%
話好聽果班有幾多係英國生活過
有咩地方或書學IPA好
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞