點先可以練到蕭叔叔果種英文口音

273 回覆
38 Like 38 Dislike
https://youtu.be/bsYp9q3QNaQ
個人喜好david bowie d口音好多d

好自然

其實聽bbc radio都係呢種口音

好好聽
之前有個post 又係講蕭叔叔口音
一班fans衝入黎護主
見人話佢講野chok 唔自然就係咁屌
chok 到好撚嘔心
扑左

X2
英國人都唔會咁講野

去撚過英國未 大把地區口音係咁

唔係想罵戰 真心好想知巴打係邊 邊到啲人會講野講到咁 我睇made in Chelsea 啲人有錢posh巴 都冇講野講到咁喎

X2
Uncle Siu 係我地以前代課老師,個時考oral佢都好幫忙

以前佢口音都唔係Exactly 依家咁,我估都為左做好d花左好多時間研究

利申: 勿相認
屌uncle siu 都比連登仔屌
自己係英國住左都唔短時間,佢呢D根本唔係叫chok
只係大家見佢香港人但講British accent 覺得奇怪少少者.
我係呢邊識好多BBC都係大概呢種accent,而鬼佬更加係多不勝數
香港人最鐘意屌人口音,講得7又屌3,講得夠標準又屌人chok
只係大家見佢香港人但講British accent 覺得奇怪少少者.
我係呢邊識好多BBC都係大概呢種accent,而鬼佬更加係多不勝數
香港人最鐘意屌人口音,講得7又屌3,講得夠標準又屌人chok

同埋無一樣口音會叫做'CHOK',口音唔係chok就會有,佢係長時間用呢種tone講野先會你地所謂既'CHOK'得咁自然

同埋無一樣口音會叫做'CHOK',口音唔係chok就會有,佢係長時間用呢種tone講野先會你地所謂既'CHOK'得咁自然

最後我覺得屌人/崇拜人口音無咩意思,只要唔好太離譜到聽唔明根本無咩所謂,鬼佬根本唔care你咩口音
鬼佬講廣東話講得正香港人會讚
香港人講英正講得正會比鬼佬笑會比香港人屌佢chok
點解會咁?

鬼佬刻意模仿香港人講廣東話
就算模仿得唔好香港人都唔會笑佢只會欣賞佢
但跟據上面啲外國巴打講法
外人刻意模仿鬼佬口音會比鬼佬笑

香港人唔會屌佢崇港
香港人刻意模仿鬼佬口音
會比香港人屌崇洋
點解?

根本又係睇對象鬼佬講廣東話唔正香港人唔會笑,大陸人講得唔正又咪笑鳩人
點解會咁?

香港人唔會屌佢崇港
香港人刻意模仿鬼佬口音
會比香港人屌崇洋
點解?

答案係因為香港人最鐘意睇香港人唔順眼
點解會咁?

鬼佬講廣東話講到粵語殘片咁你笑唔笑?
我英國讀書
身邊英國人冇嘅好似蕭叔叔咁開口音
蕭叔叔太賣弄 我自己覺得聽落唔舒服
我英國讀書
身邊英國人冇嘅好似蕭叔叔咁開口音
蕭叔叔太賣弄 我自己覺得聽落唔舒服

其實係佢chok聲問題
定係accent問題?

我身邊professor同學都係講嘢有flow
蕭叔叔就有啲似chok把聲出黎咁
accent我都唔知佢係英國邊度
首先唔係中部 亦都唔係北部
倫敦嗰頭又唔似
無知一問 有邊個英國人英文發音同個蕭叔叔係相似
其實香港人點解唔可以proud of 香港係HK accent ?
與其努力擺脫,不如為自己來自香港驕傲
利申:係英國生活,頭兩年想練英國口音,搞到冇咩自信講英文
今年覺醒左,我地應該為自己來自香港自豪(accent signify 你來自香港),自此英文流利左好多(可以直接用英文思考)

同埋hk accent令鬼佬完全區分香港人到大陸人
點解我地仲要突登扮人地
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞