點先可以練到蕭叔叔果種英文口音

273 回覆
38 Like 38 Dislike
其實香港人點解唔可以proud of 香港係HK accent ?
與其努力擺脫,不如為自己來自香港驕傲
利申:係英國生活,頭兩年想練英國口音,搞到冇咩自信講英文
今年覺醒左,我地應該為自己來自香港自豪(accent signify 你來自香港),自此英文流利左好多(可以直接用英文思考)

同埋hk accent令鬼佬完全區分香港人到大陸人
點解我地仲要突登扮人地

咁你點睇鬼佬學廣東話講得正?
例如陳明恩,河寶榮?
佢地唔為自己國家自豪?
我覺得呢個諗法好奇怪
講得好你自然易啲容融入人地個社會

唔需要特登學
根本溝通得多 有british accent
人地就知你係香港人
大陸人係講唔到british accent
咁就已經分得出啦
我英國人同學講嘅
無知一問 有邊個英國人英文發音同個蕭叔叔係相似

我身邊冇
個人唔覺得呢隻腔好聽,好鄉下佬feel
加拿大或澳洲果隻有英音味道但又唔會咁重,自然d好聽d,btw都係鐘意美國口音,利申非專家

呢隻撚係鄉下佬
最多話佢做作啫,鄉下佬完全唔係咁

英國鄉下佬accent有咩特徵呢,主要係(我嘅觀察)

metal bottle呢啲會將個tal tle 音‘食’咗,邊咗me al 咁
講得好唔清楚,梳

呢個唔係glottal stop / silent T 嚟㗎咩?
聽我prof講話啲有部份倫敦人都會咁講野
加拿大或澳洲果隻有英音味道但又唔會咁重,自然d好聽d,btw都係鐘意美國口音,利申非專家

呢隻撚係鄉下佬

metal bottle呢啲會將個tal tle 音‘食’咗,邊咗me al 咁
講得好唔清楚,梳

呢個唔係glottal stop / silent T 嚟㗎咩?

利申:我都係一知半解

呢隻撚係鄉下佬

講得好唔清楚,梳

利申:我都係一知半解

我中部都會silent t喎
city變ci-y water變wa-er battle 變ba-le
我英國讀書
身邊英國人冇嘅好似蕭叔叔咁開口音
蕭叔叔太賣弄 我自己覺得聽落唔舒服

其實係佢chok聲問題
定係accent問題?

我身邊professor同學都係講嘢有flow
蕭叔叔就有啲似chok把聲出黎咁
accent我都唔知佢係英國邊度
首先唔係中部 亦都唔係北部
倫敦嗰頭又唔似

我諗係英國讀書既都好少可會聽到有人咁樣講野
後生仔就根本冇咩可能

尤其如果你係北部咁樣講野既話
實比人笑
我英國讀書

其實係佢chok聲問題
定係accent問題?

倫敦嗰頭又唔似

後生仔就根本冇咩可能

實比人笑

後生個啲多數係cockney Mockney accent??
之前睇Youtube講,唔知係咪真
成班提子人地
chok 到好撚嘔心
扑左

X2
英國人都唔會咁講野

因為英國都有好多口音
佢果隻叫RP 全英國得3%既人用
係屬於皇室/上流社會既口音

其實無3%咁少,你諗下全英國咁多名牌大學生加貴族加有錢人,一定唔只3%

唉 宜家後生仔唔會咁樣講野啦
我英國讀書

其實係佢chok聲問題
定係accent問題?

倫敦嗰頭又唔似

後生仔就根本冇咩可能

實比人笑

後生個啲多數係cockney Mockney accent??

cockney/mockney 係北倫敦藍領語言
通常H音開頭開字都會冇H音
例如Who How 會變 Oo Aw咁讀
所以係得北倫敦/少部分人會咁講
同埋cockney有自己一套英文
睇cockney好似要解謎咁
想再知多d我可以再講
我英國讀書

其實係佢chok聲問題
定係accent問題?

倫敦嗰頭又唔似

後生仔就根本冇咩可能

實比人笑

好難講得清楚 我自己又唔多識linguistics
但其實呢D野你地去過英國生活就明架啦
唔洗諗到咁學術

Accent呢樣野係與時並進
同著衫一樣 係有潮流
就算同一個地區
後生仔同老野講野都唔會一樣
chok 到好撚嘔心
扑左

X2
英國人都唔會咁講野

因為英國都有好多口音
佢果隻叫RP 全英國得3%既人用
係屬於皇室/上流社會既口音

其實無3%咁少,你諗下全英國咁多名牌大學生加貴族加有錢人,一定唔只3%

唉 宜家後生仔唔會咁樣講野啦

咁講嘅話 蕭叔叔又唔係皇室
係咪作狀
其實香港人點解唔可以proud of 香港係HK accent ?
今年覺醒左,我地應該為自己來自香港自豪(accent signify 你來自香港),自此英文流利左好多(可以直接用英文思考)

點解我地仲要突登扮人地

例如陳明恩,河寶榮?
佢地唔為自己國家自豪?
我覺得呢個諗法好奇怪

唔需要特登學
人地就知你係香港人

咁就已經分得出啦
我英國人同學講嘅

痴線 關咩事
non-native既話
我同意香港人係會比較容易模仿人地口音
但都唔代表大陸人一定講唔到

點解我地仲要突登扮人地

例如陳明恩,河寶榮?
佢地唔為自己國家自豪?
我覺得呢個諗法好奇怪

唔需要特登學
人地就知你係香港人

咁就已經分得出啦
我英國人同學講嘅

痴線 關咩事

我英國同學講嘅 我點知點解
可能大陸教英文係美式英文掛
但係我身邊大陸黎開學生 speaking水準真係唔多掂
如果佢係想吸引人興趣去學英文/想教人英文既 用呢把聲有咩問題?
佢唔咁做點引人興趣?唔通大家聽到singlish/印度式英文會想跟住學?

點解我地仲要突登扮人地

例如陳明恩,河寶榮?
佢地唔為自己國家自豪?
我覺得呢個諗法好奇怪

唔需要特登學
人地就知你係香港人

咁就已經分得出啦
我英國人同學講嘅

痴線 關咩事

唔係因為似British accent 所以分到香港人同大陸人。係廣東話既intonation 令你既英文都會跟著係咁,冇得變,亦冇需要變。
英文講得好,fluent , pronunciation 岩哂唔代表你係British accent

Btw,我覺得香港人好多想講到好似bbc個d咁,但係咪一定咁先叫好? 咁蘇格蘭人 Liverpool 口音好unique,咁你會唔會話佢英文唔好?

上面有人講河國榮、陳明恩講廣東話都嘗試扮香港口音黎對比,我覺得係有唔同的。因為廣東話有九聲,你讀得正基本上個個口音上都差唔多,所謂「外國口音」講廣東話多數係直情連個正音都讀錯,唔關香唔香港口音事。但英文同中文唔同,英文讀音係拼出黎,冇中文嗰種錯聲調就等於錯。只要你讀一個字,係用拼音方法讀出黎,即使聲調唔同,嚴格黎講都係啱,只不過有部分人可能難啲明你講咩。蕭叔叔嗰種你頂多可以話佢似部分英國人口音,但佢真係唔係係嗰邊大,模仿極都只能做到90%似,而唔係100%一樣。

ps學英文我覺得口音真係其次,你fluent、識拼音、vocab唔好太少,講順左之後慢慢執準啲grammer,最後先玩口音
好想畀佢屌
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞