點先可以練到蕭叔叔果種英文口音

273 回覆
38 Like 38 Dislike
點先可以學好grammar 閱讀理解?

Grammar真係要勤力做practice無得懶
自己打篇文online grammar check睇下錯咩都可以訓練你用詞技巧,睇人人地點改你,再諗返前文後理,呀屌係喎呢個timing係應該用呢個tenses,邊part人地係用into而喎唔係in之類

閱讀理解就睇多啲自己有興趣既新聞
可以推介下HuffPost weird news
Facebook都可以subscribe佢地
其實好難頂, 似台灣D ON9妹用娃娃音咁,
如果有人同我咁講野我真係會出手打鳩佢
屌講英文講到好似幾十年前講故仔啲narrator 咁、正常出到街冇人會這樣講嘢
佢佢啲British Accent好標準
但字正腔圓到over左 聽落去只會覺得造作
同埋佢把聲完全唔襯佢個樣
好唔好聽真係見仁見智,試想下如果你出街啲人講廣東話講到好似羅文唱歌咁字正腔圓,唔多唔少都會覺得怪怪地嘅。
條友講廣東話都要chok住講
chok 到好撚嘔心
扑左

X2
英國人都唔會咁講野

因為英國都有好多口音
佢果隻叫RP 全英國得3%既人用
係屬於皇室/上流社會既口音

咁仲衰,喺香港都仲可以扮下野,話就話英國用口音分階級,去到英國chok住上流口音,人地只會覺得你扮野,雖然唔會講出黎,但係人地只會覺得 你扮乜鳩

你又知人地係咁諗
利申覺得佢講得好型
點解劉家傑?
我覺得好好聽

世界級
chok 到好撚嘔心
扑左

X2
英國人都唔會咁講野

因為英國都有好多口音

我覺得聽下冇妨
依家好多廿英國人都唔會咁講嘢但,外國同事都話呢種口音俾人係覺得帶好重階級主義味道,正如我哋正常社交唔會朗誦腔咁知乎者也
如果唔係上流社交用呢種口音腔調會好易俾人覺得呢個人想突顯自己高人一等嘅感覺,對正常社交應該唔大作用
chok 到好撚嘔心
扑左

X2
英國人都唔會咁講野

因為英國都有好多口音

我覺得聽下冇妨
依家好多廿英國人都唔會咁講嘢但,外國同事都話呢種口音俾人係覺得帶好重階級主義味道,正如我哋正常社交唔會朗誦腔咁知乎者也
如果唔係上流社交用呢種口音腔調會好易俾人覺得呢個人想突顯自己高人一等嘅感覺,對正常社交應該唔大作用

我覺得聽下冇妨
依家好多英國人都唔會咁講嘢,啲外國同事都話呢種口音俾人覺得帶好重階級主義味道,正如我哋正常社交唔會朗誦腔咁知乎者也咁
大部分人都用唔上呢種腔調,出嚟開會見客用呢種口音好易俾人覺得呢個人好曬命,對正常社交應該作用唔大
好唔好聽真係見仁見智,試想下如果你出街啲人講廣東話講到好似羅文唱歌咁字正腔圓,唔多唔少都會覺得怪怪地嘅。

好聽既
不過好似朗誦咁
刻意左d
話標準嗰啲係咪未聽過英國人講野
我反而係好鍾意cockney accent

覺得好型
酸到
點解劉家傑?
我覺得好好聽

世界級

劉sir 自然唔作狀
廣東語有冇皇室口音?

https://www.youtube.com/watch?v=0gl5WzNl69w
chok 到好撚嘔心
扑左

X2
英國人都唔會咁講野

因為英國都有好多口音

咁仲衰,喺香港都仲可以扮下野,話就話英國用口音分階級,去到英國chok住上流口音,人地只會覺得你扮野,雖然唔會講出黎,但係人地只會覺得 你扮乜鳩

證明佢係真保皇
chok 到好撚嘔心
扑左

X2
英國人都唔會咁講野

因為英國都有好多口音

證明佢係真保皇

認錯人
逢紅必反
佢啲口音chok撚到lur
係英國讀書從未聽過有人咁講英文
chok 到好撚嘔心
扑左

X2
英國人都唔會咁講野

因為英國都有好多口音

The queen 絕對唔係咁既accent wo ching
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞