點先可以練到蕭叔叔果種英文口音

273 回覆
38 Like 38 Dislike
顏聯武鄭子誠講野真係好造作好chok囉
我香港住左咁多年未聽過人咁講野

利申:香港撚
顏聯武鄭子誠講野真係好造作好chok囉
我香港住左咁多年未聽過人咁講野

利申:香港撚

咪就係 做電台果d 個個都係咁 咩音樂情人chok 聲chok 到咁 笑死人
咁佢係誇左d少少
好似一路講野一路係個口入面緊句說話咁
chok 到好撚嘔心
扑左

X2
英國人都唔會咁講野

不如掉返轉諗,佢唔去 chok 口音咁學既人可能聽唔清楚,如果佢同外國人講野相信又唔會去 chok 得咁盡。
我覺得佢個口音有d太chok,平實番少少會好好多
個人唔覺得呢隻腔好聽,好鄉下佬feel
加拿大或澳洲果隻有英音味道但又唔會咁重,自然d好聽d,btw都係鐘意美國口音,利申非專家

佢啲口音好明顯有意模仿上流社會/同較educated嘅人士,倫敦腔反而更「鄉下佬」(其實又唔係鄉下嘅,但相對係以前呢種口音多數係社會的較低下人士所用)
加拿大口音同美國基本上相似,一啲都唔「英式」,加拿大同美國口音嘅分別可以留意下如:about, out, roof 等等嘅字
(如果仲要分,美國西岸、中部、南部同東岸口音都唔同啦)
澳洲, NZ就英式啦,但唔同地區個口音都唔同,如偏遠地方就一定周街都係鄉下佬口音。
同埋我覺得澳洲口音好難聽

利申:澳洲生活,鐘意研究下英文,有錯勿插
逢紅必反 連登仔
加拿大或澳洲果隻有英音味道但又唔會咁重,自然d好聽d,btw都係鐘意美國口音,利申非專家

呢隻撚係鄉下佬
最多話佢做作啫,鄉下佬完全唔係咁

英國鄉下佬accent有咩特徵呢,主要係(我嘅觀察)

metal bottle呢啲會將個tal tle 音‘食’咗,邊咗me al 咁
講得好唔清楚,梳

Bob叔 煮野食有講
雖然佢林作無好感 但British accent 黎講我鐘意佢個個多過簫叔
以前聽Listening以為係鬼佬錄
好撚好聽

listening 真係鬼佬錄…

呢隻撚係鄉下佬
最多話佢做作啫,鄉下佬完全唔係咁

英國鄉下佬accent有咩特徵呢,主要係(我嘅觀察)

metal bottle呢啲會將個tal tle 音‘食’咗,邊咗me al 咁
講得好唔清楚,梳

Bob叔 煮野食有講

https://www.youtube.com/watch?v=23NKadwzd9M
佢口音好似matrix個agent smith
個人覺得流利,正確同生活化d就得,舊top gear個三條癲佬個種英文,香港填鴨式死版教法學唔黎
佢chok得太誇張 有時會聽得唔舒服

好毛管棟
但都好嘅 強調咗啲accent
到你學嘅時候又唔會學得足
拉返個average咪正正常常囉

btw,點解要fake accent?
chok 到好撚嘔心
扑左

X2
英國人都唔會咁講野

因為英國都有好多口音
佢果隻叫RP 全英國得3%既人用
係屬於皇室/上流社會既口音

posh?
廣東語有冇皇室口音?

以前黑白片個D廣東話咪係皇室囗音

西關口音,字正腔圓

啲正苦官員講嘢係有一套官腔
係平時香港人唔會咁樣講
chok 到好撚嘔心
扑左

X2
英國人都唔會咁講野

去撚過英國未 大把地區口音係咁
chok 到好撚嘔心
扑左

X2
英國人都唔會咁講野

不如掉返轉諗,佢唔去 chok 口音咁學既人可能聽唔清楚,如果佢同外國人講野相信又唔會去 chok 得咁盡。

呢個真
chok 俾啲港女捽碟架姐
對住鬼佬我覺得佢識自己 tune 返自然聲

但係講得到自然聲既未必 chok 得起
Kai 自然好多

其實Kai英國長大 唔知uncle siu係咪

好似聽過話佢喺hk大
鬼佬好少話特登要學英國人accent
accent係代表我來自邊度,
何必特登走去學人地既accent?
普通話同理,香港人做咩要學大陸狗口音。。
我來自香港,and proud of it.
chok 到好撚嘔心
扑左

X2
英國人都唔會咁講野

去撚過英國未 大把地區口音係咁

唔係想罵戰 真心好想知巴打係邊 邊到啲人會講野講到咁 我睇made in Chelsea 啲人有錢posh巴 都冇講野講到咁喎
Kai 自然好多

未聽蕭叔叔之前都覺得 Kai 扮 accent
聽完之後 Kai 真係好正常
FYI
https://www.youtube.com/channel/UCknMR7NOY6ZKcVbyzOxQPhw
Kai 自然好多

未聽蕭叔叔之前都覺得 Kai 扮 accent
聽完之後 Kai 真係好正常
FYI
https://www.youtube.com/channel/UCknMR7NOY6ZKcVbyzOxQPhw

人地kai英國大 有英國口音好正常
個蕭叔叔chok到連廣東話都要chok
呢個post酸味好濃

酸到縮呀直情

咁佢真係造作喎,唔信你走去英國聽下有冇人咁講野

上流社會有

咁都算鄉下feel
你當Geordie accent 死架
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞