點先可以練到蕭叔叔果種英文口音

273 回覆
38 Like 38 Dislike
我比過啲鬼佬聽佢啲audio 佢地淨係覺得好撚扮野
Chok晒聲咁其實好怪
chok 到好撚嘔心
扑左

X2
英國人都唔會咁講野

因為英國都有好多口音
佢果隻叫RP 全英國得3%既人用
係屬於皇室/上流社會既口音

咁仲衰,喺香港都仲可以扮下野,話就話英國用口音分階級,去到英國chok住上流口音,人地只會覺得你扮野,雖然唔會講出黎,但係人地只會覺得 你扮乜鳩

無錯
蕭凱一自己都講過呢啲說話

千祈唔好拎英女皇嚟做 language model
回返樓主

英文會話先要用字流暢,可以清楚溝通先係重點。

如果你已經 fluent,咁先嚟改進發音都未遲。同埋要記得港式口音係冇問題嘅,只係當某啲音節令到你發音唔清晰先要改善。冇一種口音比另一種更高尚。

可以睇BBC Learning English 嘅 Sound of English,佢會完整咁講英文每一個發音分類嘅方式同咀形。同時間睇返蕭凱一嘅如何擺脫港式口音,佢會講廣東話對我哋學英文嘅影響,改正一啲我哋唔為意嘅發音。長遠最好學IPA 音標,咁可以自己查字典,見音標識讀音。

當然要每日多講英文!

小弟繼續留名學嘢,我知呢度好多語言學神人
佢把聲太沉,同埋佢講野好似含住好多口水咁 聽五秒就想删
不如你上youtube睇下平常英國人係點講野
就算你最後真係學到佢嘅口音 你只會畀其他英國人笑你造作
chok 到好撚嘔心
扑左

X2
英國人都唔會咁講野

因為英國都有好多口音

你肯定?

RP / BBC English 同 Queen's accent / Royal accent /上流 accent 都有唔同。

RP 係普通人都講得嘅,所謂 educated commoner

戴返頭盔,呢度講得唔清楚,
英女皇嗰啲都係RP, 但係同英國人日常用嘅近代演化出嚟嘅 modern RP / BBC English/ standard British English已經唔同。
係英國生活過就知佢係chok聲,但都算好好架啦
佢又唔係BBC能夠練到咁
其實聽得明 溝通到 夠流暢咪得囉
有個鬼佬啱晒音調同你講中文你都覺得唔match 啦...

Agger 做自己 溝通到就得

Agger 做自己 溝通到就得

係心入面同自己講就得
香港現實邊係咁
面對/溝女一聽口音就出水啦
chok 到好撚嘔心
扑左

X2
英國人都唔會咁講野

因為英國都有好多口音

佢個種唔係rp,rp反而係冇咩英式口音嘅感覺
老實講最posh嘅英國d口音都冇uncle siu咁誇張
佢啲口音聽得耐會有種起雞皮感覺
https://youtu.be/xJf6pHqLzs0
我覺得呢個人口音好正
https://youtu.be/xJf6pHqLzs0
我覺得呢個人口音好正

明顯美國佬黎
btw讀u成日聽佢講econ,點解佢飯飯都識咁撚勁
唔好引鬼佬做例子啦
用返華人
呢個post酸味好濃

酸到縮呀直情
佢chok得太誇張 有時會聽得唔舒服

agger佢把聲好做作,即使佢心裡面唔係,但客觀效果就係做作,鬼佬講英文自然好多(梗係啦人地母語真係英文嘛)

利申:英國讀書
呢個post酸味好濃

酸到縮呀直情

咁佢真係造作喎,唔信你走去英國聽下有冇人咁講野
好靚既英國音
https://youtu.be/xrVpxXC0x-I
對比起蕭叔叔
Prince William無咁arrogant
蕭叔叔個種RP accent既模仿對象可能係舊式美劇個啲貴族不可一世既語調
https://youtu.be/xrVpxXC0x-I
對比起蕭叔叔
Prince William無咁arrogant
蕭叔叔個種RP accent既模仿對象可能係舊式劇個啲貴族不可一世既語調
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞