[錶撚入] 擺低你哋戴緊嘅錶(56)

1001 回覆
1 Like 0 Dislike
各位繼續!

上個 post

[錶撚入] 擺低你哋戴緊嘅錶(55)
https://lihkg.com/thread/2141120/page/1
【注意事項】

1)避免購買行貨 Seiko / Grand Seiko,全面封殺香港代理「通城」

罪證:2019 年勾結黑警散仔協會,推出散仔協會 42 週年特別版手錶

通城作為香港代理,必定跟事件有關,做法完全係同廣大香港精工用家過唔去
Seiko HQ 作為生產商亦責無旁貸
真係要買精工,請買水貨,一蚊都唔好俾通城賺

2)買錶還買錶,最緊要唔好買 BALL

罪證:2015 年勾結黑警散仔協會,推出「警務精英特別版」手錶
http://www.passiontimes.hk/article/01-06-2015/20422

3)Casio 都古古惑惑,大家自己留意

【FAQ】

1)點解貼親 Rolex 同 Panerai 都收到咁多負皮嘅?

呢度係咁,入鄉隨俗啦,大家冇惡意嘅。

2)你哋平時講嗰啲 RR 同埋 M 係咩嚟?

香港其中兩間買水貨錶價錢比較相宜,質素有一定保證嘅舖頭。
so far 冇聽過有人買到假嘢。

一間係稀有稀有 R__e R__e,另一間係 M_____z。請自己再 search。

3)咩叫 BT,咩叫 AD?

BT 即係 Boutique,品牌專門店,係錶廠公司自己開,唔係香港代理開。折頭少甚至冇折頭,但款式齊,服務好。

AD 即係 Authorised Dealer,一間錶行拎咗錶廠嘅代理權,可以賣佢啲錶。一間錶行通常唔會只係得一個品牌,一賣就賣十個八個 brand。折頭多啲,但款式冇咁多,服務同埋 sales 對個別品牌認識一定冇 BT 咁好。

各位自己揀。
NPLM

Speedy Tuesday WFH
靚野
NPLM

WFH 好忙!
nplm

陰天
大家點睇MAURICE LACROIX AIKON,無意中係youtube見到,錶身同錶帶啲切邊好靚,不過似OAK.
想買3861芯既speedy pro,唔知會唔會出
正呀 咁嘅價錢做到咁嘅質素物超所值
話佢似roo其實更加似classic fusion
個人推薦39mm版本
公價萬5
東x 太x 歐x都見過有

lm
舊相留名
聽日條Zealande 膠帶會寄到

Speedy Tuesday
接返上個post 講 vc oversea
Gen 1條帶好醜下
Gen2-3 條帶係我見過最靚仔
什至比PP,AP 條帶靚
想問Gen 2同Gen3除左換左個芯有咩嗰同?我成日以為同一代黎。
唉屌 上Hirsch買左條皮帶用ems
唔撚知幾時先寄到
巴打點睇overseas 比起ro同nautilus少咁多人識,二手價又差
我知就條帶有快折、半格adj,
由帆船浮雕密底轉做透底
Pulsation 醫生錶
依家應該搵唔到全新?
自膠.. 呢隻係2998
自用 理西
講得好不過好奇隻錶咁優質,市場冇反映
戴出黎威威嘅social status黎講, Nautilus > RO > Overseas

但係Overseas呢一代條帶真心J-ABLE

望就望luxury鋼表熱會燒起埋Overseas, 佢真心值得更多掌聲
炒既野跟紅頂白
唔通rolex的鋼錶又會做得比得上vc
但二手價無得比

至於nautilus又真係做得真心靚,只是炒得太貴,入門5711炒成倍去50萬?!
有點over price

二手市場vc oversea反而有 discount,而質素絕對不下於pp,
如果只是玩錶心態,vc sport二手玩得過
Pp nautilus我只會乖乖排正價算了

至於ap,個人不喜歡其外型
最反智是,戴出來威
Nautilus>daytona>RO>>oversea
係知名度上daytona>>>>> nautilus=RO>>oversea

雖然我自己都有勞,但唔識講
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞