NBA季後賽討論區(19)

1001 回覆
2 Like 1 Dislike

lakers vs celtics
warriors vs cavaliers
仲有冇?

呢幾年 lakers vs 76

仲有冇?

從未試過連續三年同一個matchup

仲有冇?

西波龍 vs 西波鹿

仲有冇?

好希望灰熊可以打final

仲有冇?

好希望灰熊可以打final

好想灰熊黑七再橫掃火箭

仲有冇?

13,14熱火馬刺?

仲有冇?

13,14熱火馬刺?

07 13 14
馬刺 我皇

仲有冇?

13,14熱火馬刺?

07 13 14
馬刺 我皇

我皇隊
今年多數都係吾皇捧
陣容同上年比更豪華, 季中已經開始養生, 季尾順便走埋線
依家好多人都未上力, 熱多兩round 身, 就入總決賽打真軍
勇士雖然都係橫掃, 但因為隊波節奏快, 難免要谷多D狀態
好多球員都累積左傷患, 板凳淺又做唔到好大輪換,
入到總決賽對騎士高強度比賽, 傷患問題過幾場就會爆發影響狀態
重複舊年被反cup 歷史
騎士只要吾皇唔傷就ok
勇士就curry, KD, Green 是但傷一個都唔洗玩

難分真與假

心戰

仙道賓:勇士防守差
相反騎士係po防守明顯提升
今年多數都係吾皇捧
依家好多人都未上力, 熱多兩round 身, 就入總決賽打真軍
入到總決賽對騎士高強度比賽, 傷患問題過幾場就會爆發影響狀態
騎士只要吾皇唔傷就ok

難分真與假

irving, TT, shumpert 呢幾個明顯留住留住, 寓賽於操咁
個邊生命石出都出唔到, KD 打完要即刻紮住
100%狀態勇士應該贏, 但依家咁落去似上年被反cup
今年多數都係吾皇捧
騎士只要吾皇唔傷就ok

難分真與假

irving, TT, shumpert 呢幾個明顯留住留住, 寓賽於操咁

睇埋第二輪對手同勇tune成點
而家都仲有成個星期比佢地預備semifinal

利申:想JAZZ晉入WSF,隊波實而不華幾好睇
今年多數都係吾皇捧
騎士只要吾皇唔傷就ok

難分真與假

on9
kd只係輕紓腳頭
生命石同barnes係見出硬線 唔rush了
今年多數都係吾皇捧
騎士只要吾皇唔傷就ok

難分真與假

on9
kd只係輕紓腳頭

咖哩 格連 iggy kd kt 打得好辛苦 比拓撚到狗咁
相反 騎4場都輕鬆贏溜
防到pg一棟都無
騎冠軍
心理戰出手?鷹隊主控Dennis Schroder想在今夏與John Wall一同合練
too long don't quote

佢兩個唔係有仇咩?
今年多數都係吾皇捧
騎士只要吾皇唔傷就ok

難分真與假

on9
kd只係輕紓腳頭

咖哩 格連 iggy kd kt 打得好辛苦 比拓撚到狗咁
相反 騎4場都輕鬆贏溜
防到pg一棟都無
騎冠軍

騎 ki love 我皇 是但一個傷都無問題
相反 gsw 5俠 生命石 麥基 麥哥 clock 班s 是但傷一個都玩完
係到吹奏騎
Jr iman ki love 呢班派起膠上黎唔講得笑
【系列賽戰後分析】騎士溜馬 穩定是勝利的根源

系列賽結果:騎士4-1晉級
系列賽比分:
Game 1 騎士109:108溜馬
Game 2 騎士117:111溜馬
Game 3 溜馬114:119騎士
Game 4 溜馬102:106騎士

騎士以四連勝成功挺進第二輪,讓LBJ季後賽系列賽的「橫掃」次數達到第10次,超越馬刺隊退役球星Tim Duncan的9次,獨居NBA第一人;同時,這也是他在季後賽首輪的21連勝,超越包括Magic Johnson、Michael Cooper和湖人傳奇前鋒James Worthy保持的20連勝,連續五年在東取第一輪未嘗敗績。

溜馬絕對有實力跟騎士隊抗衡,也絕對不是一場都拿不下來,看看四場的分差:1分、6分、5分、4分,溜馬就是缺最後那一口氣,就可以贏下比賽,撇開第三戰被超級大逆轉,其他比賽都是緊追的拉鋸戰,那騎士都成功拿下來的關鍵有兩個:LeBron James跟團隊的穩定性。

4:1
但係得4場賽果
【場外新聞】James Harden在比賽中被鎖頭,火箭總經理Twitter發佈相關圖片

火箭雖然作客戰勝雷霆,在系列賽中聽牌,不過上場James Harden的表現不佳,僅得16分、7籃板、8助攻。除了因為他的足踝受傷之外,對手的招呼也許讓他有所影響。

在Morey的Twitter上,他上載了第四戰中一張他稱為「有趣的圖片」。在圖中,Harden在一次爭奪籃板的時候,被雷霆中鋒Steven Adams以右手緊鎖頭部,恍如進行著MMA的賽事一般。然而,場上的裁判並未有吹罰Adams:

Morey上載著這幅圖片,或許是暗示裁判在比賽時的執法過於寬鬆,希望在第五戰的時候,球隊會得到更適切和合理的對待。

係咪又想停賽
【場外新聞】James Harden在比賽中被鎖頭,火箭總經理Twitter發佈相關圖片

火箭雖然作客戰勝雷霆,在系列賽中聽牌,不過上場James Harden的表現不佳,僅得16分、7籃板、8助攻。除了因為他的足踝受傷之外,對手的招呼也許讓他有所影響。

在Morey的Twitter上,他上載了第四戰中一張他稱為「有趣的圖片」。在圖中,Harden在一次爭奪籃板的時候,被雷霆中鋒Steven Adams以右手緊鎖頭部,恍如進行著MMA的賽事一般。然而,場上的裁判並未有吹罰Adams:

Morey上載著這幅圖片,或許是暗示裁判在比賽時的執法過於寬鬆,希望在第五戰的時候,球隊會得到更適切和合理的對待。

你估咁多哨唔駛還?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞