朱凱迪:支持集體杯葛「臨立會」

522 回覆
1460 Like 17 Dislike
岩,絕對正確
Push
推到泛民醒
佢係扮有民主下的中央任命,如果香港人接受,美國都無條件再幫香港人。

日後共產黨會大大聲同美國講,香港人都接受中央任命,外國勢力不可干擾
1)進入左議會唔代表唔可以繼續抗爭,一樣可以用到已是嘅身份去要求香港政府、中央盡快舉行立法會選舉。邏輯同你舉着返國安法嘅旗幟參與立法會選舉一樣。

2)如果民主派議員唔種錢就會失去美國嘅幫助,你未免太睇得起呢班議員。根本香港就係中美國力下嘅一個爛頭卒,破壞香港民主其實都係老味要聯合世界制裁中共嘅其中一個出師有名嘅藉口。

3)如果接受中央任命等於認同佢延遲選舉嘅不合法性,咁就咩都唔使講、冇得講。總之你喺香港政府嘅體制內從事任何區議員、立法會議員、任何公職,都代表你認同政府統治嘅合法性。
中共要你接受委任?
凡是敵人擁護的,我們就要反對
第三點,完全同意。基本上,呢個政權係不合法。您突破盲腸。
你知、我知、單眼佬都知。但又可以點?你係一隻lv5嘅哥布林,對家係個99級嘅魔王,唔係白羅斯、唔係泰國、唔係敘利亞,級數完全唔成比例,你冇得武裝起義,唯有留住條命閃避拉打、摸着石頭過河見步行步
根本係兩難
摸住石頭過河,係無錯,但都要向前行。
上年 6 月 9 日前,有幾多個人會諗到條(送中)惡法過唔到;又有邊個會諗到最撚勢利嘅香港人可以頂捉年幾?

走回頭路已經冇用。如果有用,高鐵就唔會嚮西九啦?有邊次唔係香港人,自己用對腳去投票,反惡法(23條,反國教,反送中)。

今次讓左,即係連民主派都承認人大釋法係可以常態化,公式化。對上嗰次走入中聯辦,都未同佢計數啦。仲來?

佢地入左去,只有兩個結果:1。俾選民唾棄(如果將來仲有得選)2。做支共 condom,用完即棄。

跟本,支共就係拉飯民入去,俾人睇佢有其他聲音。
你都算睇得通透,香港人的確本質上同熱愛搵錢嘅猶太人差唔多,但係你睇吓佢哋呢一年嘅覺醒,已經超越左世界好多好多嘅民族,俾啲時間佢哋再進化。

總辭其實係一個戰略問題,唔係對錯問題。即係等於打波進攻定防守。進攻觀感上係一定比較良好、浪漫主義,但有時防守亦都未必係錯,起碼可以保本,唔洗team kill,最緊要大家都係隊友。唔好再因為呢個問題搞到內空、潰不成軍。

實力問題。我都講過我哋知不過係一個lv5嘅哥布林,無論企喺99lv嘅大魔王中共嗰邊定還是企係150lv嘅你美軍嗰邊,對大局嘅影響不大。而我哋最大嘅影響力係:如果中共夠膽用暴力搞死我哋,佢哋即刻會中我地自爆繼而瀕死,甚至滅黨,永不翻身,而家大家就係玩緊呢場攬炒遊戲。

中共的而且確好多陰謀,但係佢哋從來都唔係無敵嘅存在。舊年反送中運動可以睇得出,無論係暫緩、或者撤回,佢哋都係礙於國際形勢、恐懼而做出折衷嘅選擇。
快必都係咁講。
如果留低就一定要係入面抗爭,遇左比人告國安法,同埋下屆比人DQ。
如果接受到依家原則就留,唔係就一定唔加入!一定要杯葛!
可以睇返快必條新片,講得好清楚
啱呀。互片完,有共識。就要歸隊,然後向住同一個方向進攻。

所有民主國家都係咁。黨內初選都屌撚到反,但選完,就一致對外。

守。其實,真係冇咩好守。我地全部 M 緊自己,換西方制裁。
其實有時唔激進反而先係浪漫主義
激進先係理性同實用主義
香港人點解慣左激進一定係唔理性先
仲有。lv5 又如何,我可以送彈俾 lv150;又可以褸死隻99lv,佢哋就係搞唔掂香港人,例子太多,剩係蘋果,99lv都冇諗過會咁啦,當然,佢只係唔想人報導小英同衞生部長官式會面,但又做多左囉。

200萬隻 lv5,夠做啦
我估你嘅諗法係首先棄子,然後反攻,然後取得勝利。但係我覺得而家現實環境係:香港人根本係打緊一場逆境波。

老土啲講句,中美大戰其實係一盤好大嘅棋,分分鐘要玩10年八年,作為弱小嘅一方,我哋唔好咁輕易作出棄子嘅決定。

我覺得總辭好比場波唔要個龍打反擊嘅一個冒險決定,咁樣做會不斷比有優勢嘅一方不斷入波。當然,保住個龍唔代表唔會俾人入波,但起碼會入得慢啲,我哋程序上可以玩下拉布阻惡法,好似郭榮鏗上年咁,一拉就拉左大半年。正如上面話齋,場波唔係90分鐘,分分鐘係10年八年,我哋真係冇乜條件反攻對家,暫時守住先,俾人入下波,忍辱負重吧。

當然,你又會覺得我主觀左,一廂情願
「如果中共夠膽用暴力搞死我哋,佢哋即刻會中我地自爆繼而瀕死,甚至滅黨,永不翻身,而家大家就係玩緊呢場攬炒遊戲。」

Ching,呢個係我哋嘅被動技既嚟㗎,我哋冇得主動出招,一定要靠唔識死嘅老公傷害我哋先可以釋放出嘅攬炒技能

如果講白啲,比老共SM,換取有相同普世價值、信念國際同情、支援。

如果老共粗暴野蠻地DQ晒所有民主派議員唔俾佢哋入新一年嘅臨立會,咁樣國際嘅反應一定好大,但係如果佢哋俾我哋入,而我哋劈炮唔撈,咁相對地,國際嘅道義召喚會相對降低。
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞