朱凱迪:支持集體杯葛「臨立會」

522 回覆
1460 Like 17 Dislike
A
你漏左97年成隊泛民杯葛臨立會
人血48
笑死不如拎香討嘅民意,夠膽咪全港選民公投
AKB48 姊妹團,HB48
Sorry...初選我投抗爭派囉。
咁泛民嘅選民就唔係民意,一定要撐總辭先算係民意?惡到咁?
支持總辭
好多謝有人肯真心討論啦

1)講得好啱 依家係最少連任多一年
隨時可以再多半年或者一年

2)咁你就要睇返點解今年可以留任
全因人大授權 大發慈悲 咁多位就可以做多一年

如果大家本身一開始就係反對延遲選舉
咁而家又接受做多一年
係咩玩法

3)嗱 咁就要睇吓點解建制派同埋一眾官員講嘅嘢
早兩三星期呢先話DQ 哂班人 係唔值得可憐
佢哋冇資格成為議員

呢個星期呢就180度改變
張建宗 希望全體立法會議員留任 做返憲制嘅責任

律政司 就話全體留任係好事 而且人大釋法呢係有正當性嘅 絕對符合基本法

點解佢哋會得出呢個結論呢 好明顯就係要咁多位埋位 配合

4)啱嘅做多一年好似開心啲 做埋呢一年
都再無下年 詳情好處 你可以睇一睇呢段片
https://youtu.be/Tjf9YCod_gc

5)係講到尾其實都係資源同埋錢 就係呢一種咁嘅思維同狀態 香港民主發展20年都搞到咁到咁
但基於現實分析 的確係一個非常好嘅誘因

6)呢點唔太清楚 但根據蕭山嘅講法 留返一個人入去係最好 立法會議員可以得到嘅資訊 同點下名

最後補充番
可唔可以講啲實際啲覺得個議會仲有啲咩用
同埋如果覺得議會咁重要 例如第五同第六點

有咩方法可以確保今年配合完 下年唔使做condom
連會計界梁生 都被DQ
下年如果仲有選舉 可以有人入到閘
人地每個人每月最少比幾十蚊去支持民主嘅聲音有力量係個免費空間9up囉。
[順應民情]有請戴教授搞非建制派立法會去留公投
https://lih.kg/2154717
醒呀,黎多次公投
啱呀
泛民 : 不能放棄薪金
支持城寨=支持民主?
咁民意唔係睇所有選民咩?依個台就可以代表所有選民咩
所以話夠膽就公投全港
佢patreon喎
知唔知乜係selection bias
首先係上次 內會突襲成功 係講緊成年前搶到個主席位 (咁啱佢哋果次唔夠人先做到,基本上其他會嘅正副主席都係建制派)
依家唔會再放軟手腳
同埋佢哋再夾硬嚟 兩星期內就已經收咗皮啦

第二而家 議事規則已經改左
唔係無限l拉布 佢可以規定兩日內傾晒所有嘢
唔理你有幾多野想傾

第三 坦白講佢哋已經出盡左奶力
換來就只係上次 國歌法
慢必被拖走 其他人都係做返平時嘅嘢 何來阻止
你d無論述力嘅歪理、扣帽子唔會加個表情就合理化咗㗎
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞