朱凱迪:支持集體杯葛「臨立會」

522 回覆
1460 Like 17 Dislike
有時又咁講
成日話成功分化 老實講就算分化左 / 團結一心
喺立法會裏面比到啲咩壓力 對家

兩/三星期前 先話泛民係唔抵可憐
DQ晒都合理 連會計界梁生都DQ
好明顯佢原先就冇諗住 班泛民會入返去
咁擔心改基本法 佢哋要做下年都會過

依家突然覺得臨時立法會 合法性成疑
要班泛民配合 就話希望佢哋痛改前非
一齊做埋呢一年
A
係㗎

中共對泛民可以搓圓㩒扁,泛民咁多年嚟都係玩開軟骨功,毫無骨氣可言

對我嚟講,依家嘅泛民同舊時嘅泛民實質上無太大分別
大陸反賊勉勵香港手足:小心網絡安全
https://lih.kg/2156639
收皮啦 用唔分化 各自爬山 做藉口
我仲記得慢必俾人抬出去個畫面

阻 ? 保安都唔使呀直接搵個建制派就拉走你

佢哋係想 做埋今年
下年咪不明不白咁俾人DQ
今年配合做埋呢場戲 從此政治生涯咪完結
我就覺得唔好搞咁多野
陣間DQ全部反對派 香港就真係玩完
呢個先係民主社會
唔明點解白鴿黨覺得佢地可以代表所有投佢既人
更唔明點解啲人係俾佢地騎劫咗咁多年都仲覺得無問題
A
雖然朱凱迪是一條政棍,機會主義者,
但係佢有遠見,唔會因小失大。
A
97年泛民唔玩臨立會
於是建制派惡法立盡

你今日仲話總辭唔玩臨立會?
你傻撚左?
無泛民入去,
一陣整多幾個送中法容乜易?

今年既政府比97果陣更狠毒
你唔入去臨立會
同忠哥唔做主席一樣
遺害萬年
票王唔係無道理
送中撤回,唔係泛民係議會到否決嘅
之後國歌法國安法,泛民係到咪又係過到
所以最緊要泛民要夠硬
公投
《基本法》第六十九條
香港特別行政區立法會除第一屆任期為兩年外,每屆任期四年。

人大常委的決定是赤裸裸違反第69條,
如果公民黨民主黨接受任命,
即是承認人大常委可以違反基本法
這不是解釋或僭建,
而是絕對,白紙黑字地違反。

支持入臨立會的梁家傑,何俊仁,涂瑾申不是律師嗎?
今後人大常委為所欲為,這些人渣都是幫凶,是歷史罪人。
從今以後,偽民主派批評支共違反基本法時,
支共會答:2020年臨立會果次你又唔嘈?
幫手推,唔該

世柒: 我要泛民喺議會入面篤眼篤鼻,why make their life so easy ?
https://lih.kg/2159878
議會同街頭抗爭互為表裏
當年泛民無搞雙胞法案委員會
就唔會引起社會關注
除咗幾個算係抗爭外,泛民要夠硬,硬喺邊?
講奇牌,咁不如泛民加本土最後一日或者最後一個星期集體辭職啦。

辭職就理論上要補選,人大依家非法推遲咗正式選舉一年,港共要唔要補選又要搵人大釋法,如果補選咁點唔選新一屆,唔補選就又錯多次,於是中共同港共要同一件事柒夠兩次。
剛聽完黃世澤。
佢好似唔知泛民在立法會內有幾廢
支共真係唔怕你放臭彈
黃世澤又完全唔理違憲的問題
其實留同不留都有作用

但留的話要全體泛民入去同支共死過先有作用
除左慢必heidi同許智峰外, 仲有邊個會做野?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞