朱凱迪:支持集體杯葛「臨立會」

522 回覆
1460 Like 17 Dislike
Heidi Chu
有吉士做嘢,一眾現任議員就唔會初選摱車邊
我是投朱的,但我認真請教,真的不明白。

1. 杯不杯葛,港共都可以延期多一年,兩者有咩關係?
2. 無民意授權留任,但都無民意授權杯葛呀,都無公投
3. 留任為何可以讓議題軟著陸?
4. 我見連登大致都支持杯葛,爬了好耐文,其實我都唔明杯葛除了表態,有咩好處。表態有大把方法啦。
5. 留任明明有好多實際野,最簡單可以有錢做抗爭本錢。我見連登多數會講議員貪錢,我又覺得收人工天經地義,佢地仲可以養多幾個手足,減少抗爭財政負擔。我平時參加的各個資助手足計劃,都可以少照顧幾個呀。
6. 朱有用其議員名份搞探監寄信,佢唔做,大家唔做,我寫俾手足既信仲有無人可以寄到?或者有其他方法可以做到我唔知?

最後,雖然我唔服,但民意若真是杯葛,我都無計,好過分化。希望至少留1個人點下人數,阻下惡法通過時間。
浪漫主義:

人手置頂
中肯,中point
比粉腸梁家傑有想法
Sor 想問可以點樣死過但又有作用

國旗法 果次死過未
出動到立法會議員幫手枱你走
咁就完 仲有咩用呢
好簡單, 所有會議全部人一齊拉布
全力不合作
就好似內會選舉咁, 但要所有會議都一樣
Heidi
泛民97年杯葛臨立會係咪收左教主錢呀屌你老母

講民意,呢d係要比錢入嘅城寨patreon 民意喇,真係無你地諗到咁多人想總辭放棄議會,醒下please
大家發唔發覺,初選勝出嘅泛民議員都願意將辭唔辭問題交返比選民決定﹖老實講,民主黨同公民黨如果真係有得選都冇佐一半席位啦!北京唔比選,佢地不知幾開心!
A
內會最後咪格硬剪咗,出保安
宜家己經戲都唔同你做,點樣拉布
係,所以之後咪榮華富貴做左偽反對派咁多年,宜家袁爸爸、林夕、肥佬黎之流終於都忍唔住加入分化派了
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞