點解谷阿莫又盜版又劇透都仲可以有咁多人撐?

317 回覆
249 Like 50 Dislike

不如你答我Mr有冇抄Bon jovi同The Postal Servic先

呢個問題無聊到無回應既價值播

直接違反左自己上面嘅定義所以答唔到
創咩作人丫

我咩定義?
Btw我鐘意聽Mr.,唔覺有咩抄唔抄,你又可以問王菲有無抄Bjork,梅艷芳有無抄Madonna,呢D問題無論你點睇都好,都只可以用欣賞角度批評,而唔係告鳩佢地侵權,明白未?

Mr. 標榜係創作樂隊bo mr.tam同its my life 成首副歌一模一樣

https://www.youtube.com/watch?v=Fn06e6PgL5g

比埋LINK你自己J飽佢

其實Mr有無抄歌,同谷阿莫係咪侵權有咩關係呢?所以我話呢個問題太無聊,同個post討論既野已經無關

咁有定無呀柒頭 "唔覺有咩抄唔抄"

一個字講晒 有 定 無

你答完交番比問你位巴打繼續

唔使繼續架喇,Mr咁明顯都唔係抄,點拗佢都唔會覺得谷阿莫係侵權,我輸左喇

不如你答我Mr有冇抄Bon jovi同The Postal Servic先

創咩作人丫

我咩定義?
Btw我鐘意聽Mr.,唔覺有咩抄唔抄,你又可以問王菲有無抄Bjork,梅艷芳有無抄Madonna,呢D問題無論你點睇都好,都只可以用欣賞角度批評,而唔係告鳩佢地侵權,明白未?

Mr. 標榜係創作樂隊bo mr.tam同its my life 成首副歌一模一樣

https://www.youtube.com/watch?v=Fn06e6PgL5g

其實Mr有無抄歌,同谷阿莫係咪侵權有咩關係呢?所以我話呢個問題太無聊,同個post討論既野已經無關

一個字講晒 有 定 無

今日既太陽黑子有無活躍左?搞到你講野咁白痴

一個字答我有 定 無
連登仔話人盜版真係得啖笑
你無盜過AV? 無盜過電影?

自己睇同放上網咪一樣係盜

何況人地算係二次創作

咁都叫盜,以後連改歌都唔得啦

五十步笑百步

死廢物
連自用同賺錢個分別都唔知就出黎護航

邊個廢物?自用就唔叫盜? 弱智架你?

自用唔犯法,商用先犯法都唔知
比心機上堂啦仲上網

除左谷阿莫之外你地識咩人係用老翻用到話自己係保護緊二次創作
有嘅唔怕介紹返

《登樂遊原》 李商隱

向晚意不適
驅車登古原
夕陽無限好
只是近黃昏

李商隱首詩廿個字,林夕唔該都無聲偷左9個,仲要拎咁多獎

香港:2005年度勁歌金曲優秀選-第二回金曲
香港:2005 CASH金帆音樂獎-CASH最佳歌曲大獎
香港:2005 CASH金帆音樂獎-最佳旋律(Eric Kwok)
香港:2005 CASH金帆音樂獎-最佳男歌手演譯獎(流行音樂)(入圍五強)
香港:2005 CASH金帆音樂獎-最佳歌詞(林夕)(入圍五強)
香港:2005年度新城勁爆頒獎禮-勁爆歌曲大獎
香港:2005年度新城勁爆頒獎禮-勁爆年度歌曲大獎
香港:2005年度叱咤樂壇流行榜頒獎典禮-叱咤樂壇至尊歌曲大獎
香港:2005年度叱咤樂壇流行榜頒獎典禮-叱咤樂壇我最喜愛的歌曲大獎
香港:2005年度十大勁歌金曲頒獎禮-十大勁歌金曲
香港:第二十八屆十大中文金曲頒獎禮-十大中文金曲
香港:第二十八屆十大中文金曲頒獎禮-全國最受歡迎中文歌曲獎(銀獎)
香港:第二十八屆十大中文金曲頒獎禮-全球華人至尊金曲獎
香港:2005年度RoadShow至尊音樂頒獎禮-RoadShow至尊歌曲
中國:2005年度9+2音樂先鋒榜-短訊投票超人氣金曲
中國:2005年度勁歌王總選頒獎典禮-粵語金曲獎
中國:2005年度華語音樂傳媒大獎-年度歌曲獎
中國:第六屆華語音樂傳媒大獎-年度粵語歌曲

巴打係真心定假膠
古典文學作品有版權?

你諗清楚咩係創作先啦,係咪抄古人因為果D作品無版權保護就係叻仔,現代人既作品有保護就唔掂得?創作本身就係不斷將現有作品轉變再造,如果你無反過網絡23既話你都仲可以有權持有呢個錯誤既概念,但係如果有反網絡23有了解過2創,就唔好因為谷阿莫D野唔好睇而支持告佢,法律唔係用黎比你打壓D你唔鐘意既創作既

其實係
古典文學音樂冇版權所以個個都用得,係公共資產
而且你用古人既野大部分情況下冇損害到創作人利益
所以同現代侵權行為係兩回事
我冇用法律打壓創作者,而家告佢果個唔係我
同埋網絡23條係刑事,谷阿莫被人告係民事
咁都有得相提並論

不如你試下自己答?

創咩作人丫

佢寧願打咁長 "呢個問題無聊到無回應既價值播"

都唔肯回 有or無 好似民建聯d蛋散咁遊花園

成首副歌一模一樣可以互換歌詞黎唱 點樣無抄賓周肥呀

回左啦,咪成日打飛機以為自己贏左啦,太柒

人地問你 "Mr有冇抄Bon jovi同The Postal Servic"

一係有抄 一係冇抄

你答"Btw我鐘意聽Mr.,唔覺有咩抄唔抄,"

咁樣叫答左呀 青年民建聯呀

我個問題好明顯係話我自己唔覺有咩抄,當然呢個問題我無深入研究,所以唔可以話「有」定「無」,而且個問題同谷阿莫有無侵權係無關既,所以我就話佢個問題無聊唔值得答,呢位小朋友明白未呢?

你即係話 你睇埋上面條LINK都覺得MR無抄歌啦下話

人地問你野就答啦 咁簡單有定無都拖泥帶水

關唔關事係睇問果個人點演譯落去 唔係你未答先審 明未呀柒頭 4

到你答左佢解釋得柒自然有人笑鳩佢嫁啦 而家係你正面回應都唔夠膽呀

創咩作人丫

我咩定義?

一個字講晒 有 定 無

一個字答我有 定 無

我唔識呀 你比D證據我睇下 睇完我咪答你有定無囉

邊個廢物?自用就唔叫盜? 弱智架你?

自用唔犯法,商用先犯法都唔知
比心機上堂啦仲上網

除左谷阿莫之外你地識咩人係用老翻用到話自己係保護緊二次創作
有嘅唔怕介紹返

《登樂遊原》 李商隱

向晚意不適
驅車登古原
夕陽無限好
只是近黃昏

李商隱首詩廿個字,林夕唔該都無聲偷左9個,仲要拎咁多獎

香港:2005年度勁歌金曲優秀選-第二回金曲
香港:2005 CASH金帆音樂獎-CASH最佳歌曲大獎
香港:2005 CASH金帆音樂獎-最佳旋律(Eric Kwok)
香港:2005 CASH金帆音樂獎-最佳男歌手演譯獎(流行音樂)(入圍五強)
香港:2005 CASH金帆音樂獎-最佳歌詞(林夕)(入圍五強)
香港:2005年度新城勁爆頒獎禮-勁爆歌曲大獎
香港:2005年度新城勁爆頒獎禮-勁爆年度歌曲大獎
香港:2005年度叱咤樂壇流行榜頒獎典禮-叱咤樂壇至尊歌曲大獎
香港:2005年度叱咤樂壇流行榜頒獎典禮-叱咤樂壇我最喜愛的歌曲大獎
香港:2005年度十大勁歌金曲頒獎禮-十大勁歌金曲
香港:第二十八屆十大中文金曲頒獎禮-十大中文金曲
香港:第二十八屆十大中文金曲頒獎禮-全國最受歡迎中文歌曲獎(銀獎)
香港:第二十八屆十大中文金曲頒獎禮-全球華人至尊金曲獎
香港:2005年度RoadShow至尊音樂頒獎禮-RoadShow至尊歌曲
中國:2005年度9+2音樂先鋒榜-短訊投票超人氣金曲
中國:2005年度勁歌王總選頒獎典禮-粵語金曲獎
中國:2005年度華語音樂傳媒大獎-年度歌曲獎
中國:第六屆華語音樂傳媒大獎-年度粵語歌曲

巴打係真心定假膠
古典文學作品有版權?

你諗清楚咩係創作先啦,係咪抄古人因為果D作品無版權保護就係叻仔,現代人既作品有保護就唔掂得?創作本身就係不斷將現有作品轉變再造,如果你無反過網絡23既話你都仲可以有權持有呢個錯誤既概念,但係如果有反網絡23有了解過2創,就唔好因為谷阿莫D野唔好睇而支持告佢,法律唔係用黎比你打壓D你唔鐘意既創作既

其實係
古典文學音樂冇版權所以個個都用得,係公共資產
而且你用古人既野大部分情況下冇損害到創作人利益
所以同現代侵權行為係兩回事
我冇用法律打壓創作者,而家告佢果個唔係我
同埋網絡23條係刑事,谷阿莫被人告係民事
咁都有得相提並論

咁係咪如果唱片公司用民事告晒所有二創改歌,你就支持?其實要討論既只係背後既保護創作精神,所以同係咪你自己告人無關囉
台仔電影分析一定係睇超級歪
https://www.youtube.com/watch?v=h4KcMTr0VXo&t=127s&t=127s

巴打識野
屌你啦 唔劇透咪又係自己bt落黎睇

創咩作人丫

我咩定義?

一個字講晒 有 定 無

一個字答我有 定 無

有定無一個字就得,做乜心虛唔答?
首先第一佢侵權
最重要既係 有d好高質既戲
佢用一種好濕鳩 懶係好笑既形式講出黎
簡直侮辱咗套戲

仲有D柒頭話 "我平時都係睇谷阿莫重溫姐" "你可以唔禁入去睇姐"

邊撚個得閒理你點用谷阿莫D片

又係咪我影印龍珠漫畫拎出黎賣又可以話 你可以唔買嫁姐

重點係谷阿莫呢個行為明顯並好有可能影響電影公司利益

特別係鬼片劇情片 透露晒驚嚇位 幕後BOSS 仲有咩好睇

創咩作人丫

我咩定義?

一個字講晒 有 定 無

一個字答我有 定 無

你係咪真係咁蠢 我比左LINK比左證據你 你都話"唔覺有乜抄唔抄"

我同你講左 "我唔識" 你搵D資料比我睇下咪答你囉

仲有呀 MR.有無抄歌到底都係主觀問題

太陽黑子有無活躍左係客觀事實黎 蠢成咁我係你就潛下水好過

一個字講晒 有 定 無

一個字答我有 定 無

你係咪真係咁蠢 我比左LINK比左證據你 你都話"唔覺有乜抄唔抄"

咁即係唔係人問就要答喇下嘛?
除左佢仲有大把.

創咩作人丫

人地問你 "Mr有冇抄Bon jovi同The Postal Servic"

一係有抄 一係冇抄

我個問題好明顯係話我自己唔覺有咩抄,當然呢個問題我無深入研究,所以唔可以話「有」定「無」,而且個問題同谷阿莫有無侵權係無關既,所以我就話佢個問題無聊唔值得答,呢位小朋友明白未呢?

關唔關事係睇問果個人點演譯落去 唔係你未答先審 明未呀柒頭 4

到你答左佢解釋得柒自然有人笑鳩佢嫁啦 而家係你正面回應都唔夠膽呀

其實我見個無賴上面話要用多過某個數先叫侵權,就諗住問下佢淨係抄左一段嘅Mr算唔算抄,點知佢真係話唔算

創咩作人丫

一係有抄 一係冇抄

其實我見個無賴上面話要用多過某個數先叫侵權,就諗住問下佢淨係抄左一段嘅Mr算唔算抄,點知佢真係話唔算

我只係話我有聽開,唔覺有咩抄唔抄,無話過唔算抄,因為我對mr抄歌呢個問題無乜興趣考究。而谷阿莫被控侵權,就去到法律層面,判斷既準則就係法律上點介定。仲未明白兩件事既分別?
谷阿莫啲垃圾都有人睇

一個字講晒 有 定 無

一個字答我有 定 無

當然唔係啦。

不過我唔答因為我好坦白我唔識

你唔答係因為你肴底

提提你 我比足例子證據 你只係求其問個你自己都未必有答案既問題

一個字講晒 有 定 無

一個字答我有 定 無

當然唔係啦。

你唔答係因為你肴底

提提你 我比足例子證據 你只係求其問個你自己都未必有答案既問題

少D性幻想啦,我講左因為個問題太無聊所以唔值得答,連去考究既興趣都無,所以選擇唔答。不如你話我知呢個問題同谷阿莫有無侵權有咩關係?

創咩作人丫

一係有抄 一係冇抄

我只係話我有聽開,唔覺有咩抄唔抄,無話過唔算抄,因為我對mr抄歌呢個問題無乜興趣考究。而谷阿莫被控侵權,就去到法律層面,判斷既準則就係法律上點介定。仲未明白兩件事既分別?

賓周肥唔知或唔告佢姐

你慌上庭Mr.打得贏咩

你係咪睇完條link都唔覺得有抄姐

成個689咁左兜右兜 可能佢真係無抄呢

問你覺唔覺之嗎
佢d片嘅標題擺明會講劇情
冇人叫你click入去俾人劇透喎

利申:冇睇佢d片

一個字講晒 有 定 無

一個字答我有 定 無

當然唔係啦。

你唔答係因為你肴底

少D性幻想啦,我講左因為個問題太無聊所以唔值得答,連去考究既興趣都無,所以選擇唔答。不如你話我知呢個問題同谷阿莫有無侵權有咩關係?

咩事巴士上面講左有咩關係 自己上去睇

邊個要你考究 問你覺唔覺有抄

可能佢真係無抄呢 定係你都答唔出無抄歌

一係有抄 一係冇抄

賓周肥唔知或唔告佢姐

你慌上庭Mr.打得贏咩

你係咪睇完條link都唔覺得有抄姐

成個689咁左兜右兜 可能佢真係無抄呢

問你覺唔覺之嗎

你思覺失調呀?我話左無興趣研究

一係有抄 一係冇抄

拿宜家講清楚咪幾好囉,啱啱私私縮縮咁仲以為你撞鬼。
係講法律啦嘛?唔搬龍門啦嘛?

產權一向係保障到作者死後五十年,所以你用古人詩句同新上映電影比你根本就忽上腦
宜家谷阿莫係上載盗版呀,關二次創作咩事?關林夕李商隱咩事?

反網絡廿三條係因為佢由民事轉刑事,而且個合理使用定義不論不類,保障唔到二次創作,唔係要政府淮許盗版嘅使用呀

用盗版仲要話自己係保護二創,有幾厚顏先做得出?

當然唔係啦。

你唔答係因為你肴底

咩事巴士上面講左有咩關係 自己上去睇

邊個要你考究 問你覺唔覺有抄

可能佢真係無抄呢 定係你都答唔出無抄歌

其實Mr真係抄歌,同谷阿莫侵權與否係兩回事,你係咪傻架
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞