點解谷阿莫又盜版又劇透都仲可以有咁多人撐?

317 回覆
249 Like 50 Dislike
一來片源問題
二來身邊都有部人睇完當睇左套戲

一真係谷的問題
二係人的問題

睇左谷當睇左套戲嘅,應該係弱智

其實任何影評都係

谷阿莫d片同影評又兩樣野黎既

影評同醜化兩件事
谷個d係醜化加鳩up,完全同評係冇關
我用盜版我自豪
見仲有人攞谷阿莫同影評一齊講post多次﹙之前影視台post過一次﹚

其實影評﹙包括傳統影評、honest trailer、video essay﹚都係想你喺睇過套戲既前設下去睇,喺你對套戲有第一層理解後再聽影評人深入d既分析、討論﹙戲情、美術、製作等﹚
另類影評 Eg honest trailer 你無睇過套戲好難明佢笑位,同埋就算恥笑都等到套戲落左差唔多半年先出,比時間人睇晒套戲,電影公司賺晒票房先

但谷阿莫果到,我睇上面有comment話因為佢d片所以唔洗晒時間去睇套戲
同埋我以前只睇過一條谷阿莫既片,感覺佢條片個訊息係「睇完我d片你就唔洗入場睇/花時間睇套戲」,違返左影評要求睇左套戲先既原則
所以我認為佢既片不能夠與影評混為一談
其實睇完谷嘅 話好彩無入場睇嘅 又有幾多係真會入場睇戲呢
一套劇如果口碑好,自然fd傳fd,fd約fd,會入去劇院睇,根本唔會受影響,畢竟同人睇劇係一個社交活動,網上睇谷就未必係(唔會一大班人出到黎一齊睇一部手機掛),當然d毒撚一個人睇劇另計啦
而且就算一個人睇,其實只要好想睇,睇完谷嘅片都一樣可以照入場,照買dvd,照買數位版。
電影公司如果賺唔到錢,其實好大原因都係本身個電影到,如果夠好,人傳人,自然多人睇,多人買周邊。
而且係呢個時代,又有邊幾個人係從來未侵過權呢
見仲有人攞谷阿莫同影評一齊講post多次﹙之前影視台post過一次﹚

其實影評﹙包括傳統影評、honest trailer、video essay﹚都係想你喺睇過套戲既前設下去睇,喺你對套戲有第一層理解後再聽影評人深入d既分析、討論﹙戲情、美術、製作等﹚
另類影評 Eg honest trailer 你無睇過套戲好難明佢笑位,同埋就算恥笑都等到套戲落左差唔多半年先出,比時間人睇晒套戲,電影公司賺晒票房先

但谷阿莫果到,我睇上面有comment話因為佢d片所以唔洗晒時間去睇套戲
同埋我以前只睇過一條谷阿莫既片,感覺佢條片個訊息係「睇完我d片你就唔洗入場睇/花時間睇套戲」,違返左影評要求睇左套戲先既原則
所以我認為佢既片不能夠與影評混為一談

佢個d唔叫影評,又唔叫劇透。
只係求奇濃縮左再整到好有趣咁。
似玩多,不嬲都唔會忍真睇。

其實捉版權應該入硬架啦,不嬲做呢d野都係駁人地唔告你,一係之後講和架jer。

日本二次創作咁發達tma都比人告過啦。
連登仔學人講老翻
唔明點解唔告片源
而告用片源嘅人
http://www.bilibili.com/video/av4459794/
https://www.youtube.com/watch?v=oRCBKz2l3_M
飛到最後睇,唔知算唔算影評呢

我覺得...唔算
點解咁多傻鳩覺得佢係做影評,谷阿莫根本就係用佢自己嘅一套方式去演繹返套電影,咩主角威能,大魔王,交配結婚生子,臨死一定要交待來龍去脈等等。佢D片基本上任何類型嘅電影都會比佢講到似笑片咁。你地唔係真係睇完佢D片等於睇晒套戲下嘛

至於屌佢劇透果D就仲戇鳩
點解咁多傻鳩覺得佢係做影評,谷阿莫根本就係用佢自己嘅一套方式去演繹返套電影,咩主角威能,大魔王,交配結婚生子,臨死一定要交待來龍去脈等等。佢D片基本上任何類型嘅電影都會比佢講到似笑片咁。你地唔係真係睇完佢D片等於睇晒套戲下嘛

至於屌佢劇透果D就仲戇鳩

大把咁嘅人
連登仔話人盜版真係得啖笑
你無盜過AV? 無盜過電影?

自己睇同放上網咪一樣係盜

何況人地算係二次創作

咁都叫盜,以後連改歌都唔得啦

五十步笑百步

死廢物
連自用同賺錢個分別都唔知就出黎護航

自用大撚晒
http://www.bilibili.com/video/av4459794/
https://www.youtube.com/watch?v=oRCBKz2l3_M
飛到最後睇,唔知算唔算影評呢

我覺得...唔算

退一百步講,我當佢呢一套係影評咁又點?
即係佢有一千零一套影評我就唔告得佢其他侵權片?
依條垃圾都有人撐
連登仔話人盜版真係得啖笑
你無盜過AV? 無盜過電影?

自己睇同放上網咪一樣係盜

何況人地算係二次創作

咁都叫盜,以後連改歌都唔得啦

五十步笑百步

死廢物
連自用同賺錢個分別都唔知就出黎護航

自用大撚晒

本身已經唔係合作法/理,但係你條莫谷盗片,賺埋錢,仲唔夠仆街
只可以講 一同錢扯上關係既野就好麻撚煩
谷阿莫講既係咪真係成個故事先
我成日睇完都覺得佢係斷章取義
唔係套戲黎
谷阿莫講既係咪真係成個故事先
我成日睇完都覺得佢係斷章取義
唔係套戲黎

你唔係真係覺得幾分鐘可以睇晒完整一套戲啊
我睇親佢嘅原因多數係想重溫返上一集講啲咩
好似去睇avenger2前睇返1咁

但連登仔無視
講到個個睇谷阿莫係睇戲咁
你click 入去先睇到佢講劇情架喎

你知唔知劇透點解呀

並唔係撐谷阿莫

咪係 , 佢地最撚叻就係 老屈罪名

連登仔仲係無視
我當佢係Summary 咁睇,重溫上一集
好想知屌佢嘅人係咪未試過bt

低能仔

我bt之後有無拎黎搵食呀

言下之意係咪bt就得先 五十步笑百步

低能仔

bt係得,但莫谷用埋去賺錢就唔得
咁就五十笑百

低能仔

bt係得,但莫谷用埋去賺錢就唔得
咁就五十笑百

大家都犯法,一個犯多啲一個犯小啲
咁都唔係五十步笑百步?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞