點解谷阿莫又盜版又劇透都仲可以有咁多人撐?

317 回覆
249 Like 50 Dislike
根據版權法拎十分一內容作教學用途合法的

教乜撚野學,佢youtube黎嫁,有錢收嫁
其實wiki都有晒劇情提要, 睇谷阿莫同上去wiki 睇有咩分別?
同埋如果話佢有扭曲劇情,咁即係佢唔係直接覆述而有二次創作成分。
有人話剪人地啲片,咁其實好多二次創作都係剪人地啲片做,咁係咪果啲都唔得?
當然如果佢片源真係老翻,咁當然有錯。但如果單單係“劇透”就入罪,我諗連登呢度都要人人自危。

當然你可以話佢劇透係缺德啦,但算唔算犯罪又另一回事。佢地今日告得谷阿莫,之後亦都可以同樣告你。

你係咪戇撚鳩架, 佢而家係用盜版來賺錢呀屌你老母
因為佢地觀影水平唔夠
睇完谷阿莫,你除咗知劇情之外,係一無所得
好彩狼人做果套孤星淚,大家都知劇情,但拍做電影,音樂,調色,剪接,你完全唔知,咁你睇咩戲姐

講得啱!睇戲唔係淨睇劇情,有時D垃圾戲都會有一D好好既shot ,但可能係冇咩劇情。
之前睇過佢D片,佢根本就扭曲左人地個劇情,用自己果套唸法去吹,但又唔係搞笑!如果一套戲係幾分鐘就講得完既,咁人地拍個幾鐘拓柒咩!

其實原本佢鳩吹下我就覺得冇咩問題既,但估唔到有人會吹奏條垃圾台仔,真係低質到呢!

咁而家佢d片就係主要講劇情嘛要睇埋d剪接音效就自然會入場睇架啦
利申: 覺得佢片源有問題
點睇誠實預告啊
本質上又有咩分別呢
你地講既劇透/斷章取義point,
誠實預告中哂架喎

你係咪就係Facebook留言個條友
你知唔知依家嘅問題係佢用咗老翻片黎賺錢
所以先會搞到咁大壇嘢
honest trailers係用trailer 你自己上Facebook爬下文啦
人地都有講到個問題所在
不過連登班台狗依家就起晒鋼死都要呦返生

CapTV 呢 ? 連登不如一齊檢舉 CapTV ?

你真係好on9 玩臭蟲論

Captv邊到劇透啊
你睇完佢d惡搞會唔會唔想比錢入場/買碟

明明上面已經講緊老翻問題 你又走返去劇透 個龍門快到呢
點睇誠實預告啊
本質上又有咩分別呢
誠實預告中哂架喎

所以先會搞到咁大壇嘢
honest trailers係用trailer 你自己上Facebook爬下文啦
人地都有講到個問題所在

Captv邊到劇透啊

又玩臭蟲論
其實如果我冇記錯嘅話honest trailer唔係出左碟先買個copy嚟做?
咁樣侵唔侵犯版權我唔知啦 但係一定唔係谷阿莫咁非法dl落嚟
利申唔覺得谷阿莫係劇透,但好低質就真嘅
成日懶風趣咁膠化啲戲,睇佢講我鐘意嗰啲戲嬲到
都講明係劇透
禁入去睇個啲係咪犯賤
值得諗嘅係法例囉好冇
灰色地帶多撚到
屌谷阿莫根本冇意義
個個口味唔同
連登仔更加係逢紅必反
把聲唔好聽呀乜乜柒柒呀
都講明係劇透
禁入去睇個啲係咪犯賤
值得諗嘅係法例囉好冇
灰色地帶多撚到
屌谷阿莫根本冇意義
個個口味唔同
連登仔更加係逢紅必反
把聲唔好聽呀乜乜柒柒呀

片源呢
一來片源問題
二來身邊都有部人睇完當睇左套戲
點睇誠實預告啊
本質上又有咩分別呢
誠實預告中哂架喎

所以先會搞到咁大壇嘢
人地都有講到個問題所在

Captv邊到劇透啊

盜版問題啊 劇咩透 我夠可以話睇完谷阿莫d片即刻想買碟睇多次
禁條片入去 聽到佢話自己冇用盜版就冇睇落去
同mr.有得比 冇做過點認呀
一來片源問題

一真係谷的問題
二係人的問題
我覺得如果要保護知識產權 連登仔應該要一視同仁 不論谷阿莫定cap tv定上網睇未授權之美劇都好 推到佢地仆街
仲有一個youtuber真心推介 極用心,更新快,算高質果堆黎https://www.youtube.com/channel/UCJ17rw_iNBH9VXIvwPxEySg
保護同限制其實只係一個拉鋸既過程。

當創作不受保護既時候,就需要通過限制侵犯行為黎作出保護;但係當限制變得過量既時候,呢D原來既保護又變成左對其他人既侵犯。

人類既文明就係响拉鋸既過程中不斷發展而變得更完善。

#條片1個鐘內就有5十幾萬View都幾癲
其實睇左一兩集谷阿莫我都唔係好想再睇

屌, 我睇誠實預告好過la~
我建議大家可以購買Netflix
連登仔話人盜版真係得啖笑
你無盜過AV? 無盜過電影?

自己睇同放上網咪一樣係盜

何況人地算係二次創作

咁都叫盜,以後連改歌都唔得啦

五十步笑百步
依家超立方d錢要俾錢睇啊on9
睇得谷阿莫都係for fun 佢俾人告咪抵死 唔買正版俾人捉到 洗唔洗講咁耐
連登仔話人盜版真係得啖笑
你無盜過AV? 無盜過電影?

自己睇同放上網咪一樣係盜

何況人地算係二次創作

咁都叫盜,以後連改歌都唔得啦

五十步笑百步

死廢物
連自用同賺錢個分別都唔知就出黎護航
一來片源問題

一真係谷的問題
二係人的問題

睇左谷當睇左套戲嘅,應該係弱智
一來片源問題

一真係谷的問題
二係人的問題

其實任何影評都係
一來片源問題

一真係谷的問題
二係人的問題

其實任何影評都係

谷阿莫d片同影評又兩樣野黎既
一來片源問題

一真係谷的問題
二係人的問題

其實任何影評都係

谷阿莫d片同影評又兩樣野黎既

佢有時都有d認真嘅影評㗎喎
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞