是咁的,我嘅職業係ptbf

1001 回覆
2296 Like 53 Dislike
好sad
我陪阿螢一齊洗碗

佢話自己唔鍾意洗碗

以前嘅碗碟都係ex負責洗

「我好想問,係咪我洗哂啲碗,佢就唔會唔愛我?」

阿螢將所有做得唔夠好嘅事放大一百倍

我想講,就算由一開始,所有碗碟都係你洗,要走嘅人仍然會走

「就算你唔洗,我都愛你。」

佢額頭伏喺我膊頭

「如果嗰陣,我同佢一齊洗碗,你話幾好呢?」

「而家有得同我一齊洗,都幾好丫。」

我將啲番梘泡點落阿螢個鼻度

「金仔,明天,你還愛我嗎?」

「你搵我,我咪愛。」

佢錫我

也許,明天我就不愛你

至少,今天的我愛過你
我心好痛啊 金仔
諗起志明個一句

動地驚天愛戀過
第二次見面,我同佢睇演唱會

熱鬧過後嘅孤獨,倍感淒涼

我地就好似年宵過後嘅垃圾

阿螢問我拎翻張飛尾

「曾經有一個演唱會,預售一種情侶飛,係單人價錢可以買到兩個位嘅飛。」

又一個佢嘅ex講過嘅故事

「嗰種飛分為男女方,然後一年後嘅演唱會,要出示翻男女雙方嘅飛先可以入場。」

結果,一年後,演唱會場內有好多空位

阿螢揸巢咗兩張飛尾,喊到跪低咗

場演唱會嘅名叫做

明年你還愛我嗎?

睇到呢度 個心痛咗一下

聽住Yui d歌追故,感受到往時青春苦澀的痛
「點解真嘅愛情,唔可以咁簡單呢?」

「夠鐘喇。」

我唔知阿螢仲要過幾耐,先可以放低嗰個男人

我淨係知,佢而家仍然放唔低

既然客人最後決定唔同我發生關係,咁我依嚿泥膠就成為佢想要嘅形狀

收人錢仲有得上床,對象仲要係阿螢,我其實應該lur飯應

但性愛嘅祭典過後,慾火退去,我地仍然只係年宵過後嘅垃圾

或者係認知到依點,所以阿螢亦無加鐘

「陪煮飯就依個價。」

「我始終都係咁唔鍾意計錢環節。」

依樣就係假愛情比唔上真愛情嘅地方

買賣雙方做好本份,一場交易,點可能複雜得過一場戀愛?

「夠鐘喇。」

既然客人最後決定唔同我發生關係,咁我依嚿泥膠就成為佢想要嘅形狀

「陪煮飯就依個價。」

佢條仔逼佢
個故好吸引
夠鐘啦
呢三個字好現實
夠鐘啦
呢三個字好現實

Ptgf都係咁
有啲會Set alarm驚撚死佢唔會睇時間做人咁
夠鐘啦
呢三個字好現實

Ptgf都係咁
有啲會Set alarm驚撚死佢唔會睇時間做人咁

幫襯過咁喎
簡單啲幾好啊 所有溫暖都直接以錢計算 唔洗咁複雜
第二次見面,我同佢睇演唱會

熱鬧過後嘅孤獨,倍感淒涼

我地就好似年宵過後嘅垃圾

阿螢問我拎翻張飛尾

「曾經有一個演唱會,預售一種情侶飛,係單人價錢可以買到兩個位嘅飛。」

又一個佢嘅ex講過嘅故事

「嗰種飛分為男女方,然後一年後嘅演唱會,要出示翻男女雙方嘅飛先可以入場。」

結果,一年後,演唱會場內有好多空位

阿螢揸巢咗兩張飛尾,喊到跪低咗

場演唱會嘅名叫做

明年你還愛我嗎?

明年你還愛我嗎

陳煩個故都有出現過呢段

「夠鐘喇。」

「陪煮飯就依個價。」

好好睇
金仔加油
留名
輕推
唔會飛左去旺角的
交易永遠只係交易

交易永遠都係冰冷嘅你一來我一往

阿螢送我出門口

「多謝哂,下次再幫襯。」

講完,佢笑一笑,就閂埋門

我一路等𨋢,一路數錢

其實,我要咁多錢做乜?

架𨋢好慢,好似逐層停咁,成分鐘都未上到嚟

「嗚呀呀呀呀⋯⋯⋯⋯」我喺走廊,隔住門,靜靜聽住阿螢發狂咁嘅喊聲

好似係特登喊比我聽咁

我拎出耳機,塞住耳仔

堵塞耳朵,就是堵塞心靈

如果我係阿螢男朋友,我會即刻撲翻入去

「做咩喊呀?講比我知?」

「我想你留低陪我⋯⋯」

但我唔係

我扭大耳機嘅聲音,直到我聽唔到喊聲

𨋢開門,我行入去,頭也不回

數一數我實情不只得你要說句對不起

陳奕迅嘅於心有愧徘徊於耳

這就是,真假的分別
live左
交易永遠只係交易

阿螢送我出門口

我一路等𨋢,一路數錢

其實,我要咁多錢做乜?

「嗚呀呀呀呀⋯⋯⋯⋯」我喺走廊,隔住門,靜靜聽住阿螢發狂咁嘅喊聲

好似係特登喊比我聽咁

我拎出耳機,塞住耳仔

堵塞耳朵,就是堵塞心靈

「我想你留低陪我⋯⋯」

但我唔係

這就是,簡單的代價

這就是,真假的分別
痴線突然勁sad
點解要咁岩講晒我既傷出黎
交易永遠只係交易

阿螢送我出門口

我一路等𨋢,一路數錢

其實,我要咁多錢做乜?

好似係特登喊比我聽咁

我拎出耳機,塞住耳仔

堵塞耳朵,就是堵塞心靈

「我想你留低陪我⋯⋯」

但我唔係

這就是,真假的分別

sad到仆街但又唔可以越過界線
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞