《我專門幫人擺分手和頭酒》(你分手夠坦白嗎?)

1001 回覆
534 Like 2 Dislike
借啲意宣傳樓豬個ig
話說差一個正皮就加更
俾你發現咗我不良嘅意圖
(三)大學與現實的鴻溝(上)100正皮加更
家豪同Sharon Year 1嘅時候認識,一個文靜,一個運動型,但係大家都係讀Business。

即使外界睇落兩個人好唔襯,但最後兩個人喺Year 2一齊咗。

家豪又大隻又有陽光feel,睇落一定係食女無數。

喺家豪呢個大隻仔嘅心入面,有一份好細緻嘅心思。

佢一直都相信,初戀,就係要結婚嘅人。

所以點解一直以來佢都無拍拖,就係因為佢仲揀緊一個啱嘅人。

而最後,佢揀咗Sharon。

而Sharon係佢初戀,所以佢特別珍惜。

「分手和頭酒?個名咁唔吉利嘅?如果分手要自己俾錢食一餐和頭酒,仲要俾服務費?咁咪即係搵笨?」

「BB,但係如果拍到五年零六個月,就會免費有餐飯食喎,佢請喎,揀咩都得喎!到時省翻啲錢我可以送多枝唇膏俾你都好啊!」

「咁正?咁我要食翻我哋拍拖第一個月嗰間高級嘢!」

「就咁話啦,咁我哋簽約啦!」

「簽啦,五年半咋嘛。有幾難?」

有幾難?

呢個問題對於拍拖無耐嘅情侶嚟講,簡直係多此一問。

因為每對情侶拍拖熱戀嘅一刻,個腦入面都只係得「一生一世」、「天長世久」呢啲四字詞。

傷心欲絕?恩斷義絕?一拍兩散?

咩嚟㗎?食得㗎?

一直以來,因為家豪同Sharon嘅外型太唔襯,好多人都問過點解佢哋會一齊。

佢哋都唔太介意,因為外型襯唔襯呢樣嘢,自己覺得順眼就ok啦。

而且,對佢哋嚟講,佢哋都好多嘢好襯啊。

大家都鍾意Nike唔鍾意Addidas;

大家都食粉麵唔食飯;

大家都對日劇情有獨鍾。

對於熱戀嘅情侶嚟講,無論大家相同嘅事有幾細微,佢哋都覺得好似重要到令佢哋稱得上「天生一對」咁。

嗰時嘅家豪覺得,嗯,我要搵嘅就係呢個人啦。

但係直到去Final Year,佢哋先發現原來襯真係好緊要。

唔係講外型喜好,係個心。

家豪經過暑期實習,佢已經知道自己唔係做business嘅材料。

佢其實係學校嘅手球隊,佢自己亦想簡簡單單,做個體育老師。

當佢同Sharon分享完自己嘅諗法之後,佢哋嘈咗幾場交。

內容大概係,Sharon講佢自己好鍾意同商界人士打交道,而且佢天生就係一個商界人。

Sharon又講,佢曾經好開心家豪同佢一樣讀Business,咁就可以兩個人拍住上打天下,仲夢想過兩個人可以一齊開會計師樓。

最後Sharon講,佢對家豪好失望。

家豪聽完,實在唔識反應。

佢知自己心入面想揀嘅路同Sharon完全唔同。

雖然係咁,但佢都無諗過分手。

因為,佢真係好愛Sharon。

佢相信,有愛,問題就可以解決。

但係佢忘記咗,有愛就可以解決問題嘅條件,係雙方都要有愛。

而且佢亦都忽略咗,同佢爭奪女朋友嘅唔係一個人,而係現實。

一個月前,當家豪臨時被學校教授要佢翻去改論文,喺百萬大道經過嘅時候,佢見到兩個人。

喺樹蔭之下,呢兩個人錫緊。

一個係Sharon,另一個係同系入面數一數二嘅學霸。

後來家豪聽人講,呢個學霸未grad都已經收到大公司offer,而且仲同老闆好熟。

有人話過,所有大學嘅情侶畢業後一年將會係分手高峰期,因為情侶要開始面對社會同現實嘅挑戰。

家豪無諗過,未畢業,佢就要同Sharon面對現實。

而且,仲要係喺毫無心理準備之下。
下個加更位係150正皮,Penana嗰邊都係暫定50 likes加更

Penana link:
https://www.penana.com/story/66301/我專門幫人擺分手和頭酒-你分手夠坦白嗎

上一個故《我同鍾意咗十一年嘅人表白,佢竟然跳海死咗》:
連登:https://lihkg.com/thread/2119869/page/1
Penana:https://www.penana.com/story/63218
紙言:https://www.shikoto.com/articles/210050.html

最後留低埋樓主IG,大家有興趣可以去嗰邊催迫樓主加更
IG : windblowssilently
btw多謝大家100正皮
今晚夜更再見
我俾人分手個時對方都無坦白過所以我入左嚟
希望呢個故事會俾到少少安慰你
留名
我都想掟人落海
多謝支持
Wow高級公司喎
多謝支持
想掟人落海又無後果好似得一個職業
幾好睇
好睇支持
多謝支持 今晚仲有
多謝你
多謝清楚巴打氣
今晚十點半有文
大家到時見
好好嘅反轉

小弟拍拖少 完全唔知時下男女拍拖 出軌嘅人會咁樣去質疑返人
身邊都有朋友明明出軌先都鬧返人轉頭,另外又有唔止一個朋友明明有男朋友都同人表白
呢個就係篇文所講
出軌嘅人 特別覺得另一半都會出軌
呢啲真係仆街嚟
支持巴打
我有唸過寫小說但好難搵到好既題材
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞