《我專門幫人擺分手和頭酒》(你分手夠坦白嗎?)

1001 回覆
534 Like 2 Dislike
其實呢個都係長情嘅表現
手動就唯有在心中先
不過我都多謝你
希望快啲出現埋呢一個正皮就可以加更
召喚樓豬
樓主嚟啦
多謝大家支持 300正皮已到
但因為樓主出咗街 夜少少就會出加更文俾大家
再次感激大家支持呢個故事 希望可以繼續向350正皮進發
下個加更位係350正皮
Penana嗰邊會跟文章量定期調整,下次加更會係425 likes

Penana link:
https://www.penana.com/story/66301/我專門幫人擺分手和頭酒

上一個故《我同鍾意咗十一年嘅人表白,佢竟然跳海死咗》:
連登:https://lihkg.com/thread/2119869/page/1
Penana:https://www.penana.com/story/63218
紙言:https://www.shikoto.com/articles/210050.html

最後留低埋樓主IG,呢個故每次出po前樓主都會出一首伴讀歌曲幫大家增加睇故mood
歡迎大家科勞聽歌 或者催下樓主出文
IG : windblowssilently
忠貞不渝,係我自己嚟睇係舒服
但對其他人嚟講可能都係一種傷害
唉 愛情有時候就係無得咁理性
設身處地講得好聽 但其實好難
即使愛 但其實都係兩個人
唔係話明白就明白對方

所以一個覺得係舒服 一個覺得係傷害
其實好正常 亦都好明白
(十三)悼念日 300正皮加更

一覺訓醒,已經係下晝一點,我第一件做嘅事係whatsapp偵探。

「今日我唔接客喎。」
「我知,4月8號嘛。」
「交俾你。」
「無問題。」
「抵我咁愛你。」
「加我人工。」

簡短而深情嘅對話就係喺充滿愛嘅情況之下結束。

我慢慢走落床,去到書枱前面,吸咗一啖氣,然後用鎖匙打開咗鎖上嘅一格櫃桶。

入面放咗唔少嘢,但係我只係喺入面攞出咗一張紙。

打開咗張紙,裡面寫住咗三樣嘢。

而張紙上面寫咗一個標題,標題係「紀念日to do list」。

4月8號,係我同佢拍拖嘅紀念日。

而今年,係我第五年自己一個渡過呢個紀念日。

唔計未穩定嘅第一年,由第二年開始,我寫咗呢個「To do list」俾自己,希望俾自己喺呢一個特別嘅日子做。

有一本暢銷書叫做《生活需要儀式感》,對於分手,其實都需要儀式感。

我知道好多人都同我一樣,會有自己獨特喺分手後會做嘅儀式。

可能係刻意提早一個站落巴士行翻同ex以前行過嘅路,又或者重複咁去聽同一首歌。

每個人都一定有佢同ex獨有嘅儀式,而儀式背後都一定有佢嘅意義。

可能係懷念,可能係回味,可能係自虐。

可能係因為未放低,可能係因為要逼自己放低。

而對我嚟講,「紀念日to do list」算係一種懷念,亦係一種悼念。

而最重要嘅,係驗證我自己到底走出咗佢嘅陰影未。

因為喺過去嘅三年,「紀念日to do list」上面嘅三件事我無一件完成到。

所以嚟到今年,我希望自己可以克服到。
我嘅第一站,係去到中環上咗6號巴士。

呢架巴士嘅目的地,係赤柱。

赤柱未係重點,巴士先係。

因為我嘅第一個任務係,「坐在上層巴士尾二行的左邊位」。

上到巴士,我吸咗一啖氣,然後走咗上去上層。

每一步樓梯,都好似爬緊上雪山咁難行。

十秒就可以行完嘅樓梯,我用咗三分鐘加埋好用力咁扶實扶手先行得完。

嗯,已經比之前進步咗。

我記得前兩年要挑戰呢一項任務嘅時候,未上到樓梯已經好似透唔到氣咁。

所以我平時就算坐過海巴士見到樓下無位,我寧願企一個鐘都唔會走上樓上。

而呢刻我至少可以走到上嚟,我覺得自己好似爬咗上珠穆朗瑪峰峰頂咁成功。

咁啱呢個時候尾二嗰行無人坐,我即刻準備行過去。

但係當我想踏出一步嘅時候,我覺得我全身都抗拒緊我呢個行動。

我知道,我個腦同我個心喺度角力緊。

我個腦,想幫我克服陰影。

我個心,完全唔想去面對。

當我望過去尾二嗰行左邊位嘅時候,我好似見到兩個中學生嘅身影。

相同顏色嘅校服,相同形狀嘅校徽。

一男一女,一左一右。

「今日我生日喎!」
「我咪送咗個自製嘅鎖匙扣俾你囉!」
「又話全校最有創意嘅?出手咁低㗎!」
「嗯.....其實我仲有秘密武器未出。」
「估到你啦!攞出嚟啦!」
「你合埋眼先,然後數五聲。」
「五、四、三、二.....嗯?!」

出其不意嘅初吻,在倒數完結之前發生咗。

我仲記得,錫完之後喺嘴唇上面嘅薄荷味,仲有佢塊面紅哂嘅樣。

當時嘅我,笑得開心過生日嘅佢。

「喂,你係咪行㗎!唔行唔好企喺度啦!」

眼前嘅幸福幻影俾呢一聲大喝嗌到消失咗,我發現自己企咗喺巴士上層嘅樓梯口一直都無郁過。

「唔好意思。」我耷低咗頭讓開,俾後面嘅人行過。

我拎咗張「紀念日to do list」 出嚟,喺「坐在上層巴士尾二行的左邊位」後面打上第四個交叉,然後慢慢行翻落樓下。
今日赤柱嘅天氣好好,藍天白雲,難怪遊人特別多。

我走過咗赤柱廣場,亦經過咗地標之一嘅美利樓。

我沿住海一直向前走,直至我望到路嘅前方有一間綠色招牌嘅餐廳。

呢間餐廳係一間專門賣大大塊pizza嘅連鎖店,其實好多地方都會有。

但咁多間連鎖店嚟講,只有呢一間係獨特嘅。

因為,呢度係我同佢過第一個約會嘅地方。

我望去餐廳嘅一個窗邊位,嗰兩個中學生嘅身影又出現翻。

女仔今日著咗一件紫色tshirt同牛仔褲,而男仔就過度隆重咁著咗一件裇衫加摺咗腳嘅扯布褲。

「今日32度喎,你著裇衫唔熱咩?」
「少少啦,咁...第一次約你嘛。」
「傻人,我哋日日喺學校都見㗎啦!」
「咁又唔同嘅,因為...今日好重要。」
「你生日咩?無理由我記錯㗎!」
「唔係生日...緊要過生日。」
「即係點啊?」
「今日...係我同你一齊之後第一次出街嘅日子啊。」
「出街都重要?」
「因為有你吖嘛!」

窗框之中,女仔好想隱藏自己甜蜜嘅偷笑,但佢唔成功。

而男仔見到女仔嘅笑容,亦都忍唔住一齊甜笑。

兩個人無聲嘅甜蜜,差啲閃到經過佢身邊嘅外國人跌咗手中嘅pizza。

我拎出咗「紀念日to do list」 ,直接喺「在xxxx餐廳吃東西」後面打上第四年嘅交叉。

我知道,我連再行近半步嘅勇氣都無。

過去愈美,而家就愈難忘記。

回憶就好似傷口,愈深就會愈痛。

分手最痛嘅係,雖然你失去咗一個人,但係你無失去到佢喺每個地方留低過嘅身影。
感謝大家帶個故嚟到300正皮
希望快啲到350正皮再可以加更
今晚會再出夜更 到時見
分手最痛嘅係,雖然你失去咗一個人,但係你無失去到佢喺每個地方留低過嘅身影。

好中
CD-ROM is watching you

今次附帶一個post畀大家推

有線(疑)開始展開對新聞部同事嘅打壓
https://lih.kg/2169413
(十四)身影
去到油麻地嘅時候,已經係夜晚七點。

我企咗喺一個地方外面已經三十分鐘,一直都未夠決心行入去。

最後,我深呼吸咗幾下之後,終於走入咗正門。

「先生,想睇咩戲?」

「無所謂,邊套戲可以去三號院睇啊?」

「好少人會揀院嚟睇戲......先生,七點十五分有套『奪命狂鯊』。」

「好,就呢套啦。」

「多謝光臨百老滙電影中心。」

我攞住咗張戲飛,望一望上樓嘅樓梯。

呢一刻,先係挑戰嘅真正開始。

喺張「紀念日to do list」 上面,最後一個要完成嘅項目係「去百老匯電影中心三號院睇一場戲」。

呢個地方,呢個戲院,係我同佢當年第一次拖手嘅地方。

當年,因為鍾意呢間戲院感覺文青又懷舊,所以佢帶咗我嚟。

當年,我哋睇嗰套係大獲好評,由Iron Man主演嘅「福爾摩斯2」。

當年,套戲有一刻有壞人突然彈出嚟嚇親佢。

當年,我捉住咗佢隻手,之後就無再放開過。

直到,分手嘅一刻。

桃花依舊,人面全非。

明明今日所坐過嘅巴士、所見到嘅餐廳、所走到嘅戲院全部都無變過,但係我心入面剩低嘅,就只係得翻空洞、無奈同驚怕。

經過咗呢幾年,我先開始慢慢明白,原來失戀或者分手唔係要克服。

而係要接受。

接受自己生命之中已經失去咗嗰一個人。

接受自己同嗰個人再無任何名份同關係。

接受無論嗰個人喜怒哀樂都再與你無關。

接受一個生命中一個曾經係最重要嘅存在,霎時之間就消失喺生命入面。

所謂嘅「克服」,其實有「跨過、無視,然後前進」嘅意思。

但係對我嚟講,以上所有嘅嘢都無可能克服到,因為所有感覺,都係真真切切嘅存在過。

我甚至懷疑,當我個心解剖開嘅時候,有一部分係刻上咗佢個名。

所以,無可能克服,只可以接受。
「先生,先生!三號院可以入場喇喎。」
當我回過神嘅時候,見到戲院個服務員向緊我揮手。

我望住頭項上面著咗燈嘅嗰個「3」字。

「我唔係三號院㗎。」

轉身。

又多一個交叉。

走咗出戲院嘅一刻,我望住四個今日畫上去嘅交叉。

我無怪責自己,因為就連我嘅醫生都同我講過,個病係唔會因為我迫自己去面對就會好翻。

所以,我知道做唔到唔係我嘅錯,只係我仲未準備好放低佢。

唯有,等到下一年再試過。

正當我準備去附近嘅廟街食碗煲仔飯安慰下自己嘅時候,我突然喺眼前見到一個熟悉但又唔太想見到嘅人。

Kelly。

佢好開心咁同緊一個男仔傾計,個男仔係一個睇落似ABC嘅人,高大有肌肉,笑起嚟幾陽光男孩feel。

我本來都諗住趁佢未見到我就走快兩步,點知都未起步,就俾Kelly一眼發現咗我。

「阿濤!」Kelly勁大聲嗌咗我一聲,然後同個男仔講咗幾句嘢就揮手,跟住就走向我度。

「又換畫啦?幾時上嚟簽約俾錢我賺啊?」我暫時放低咗心入面嘅愁緒,用翻平時個樣對住佢。

「咩啊,嗰個朋友嚟㗎,大學朋友介紹識嘅,今日第一次見咋!」Kelly講。

「哦,好啊,咁唔阻你啦,bye。」我只係想快啲打發佢走。

「喂!」Kelly追快兩步又嚟咗我隔離,「其實你係咪成日都覺得我對感情好唔認真呢?」

「係。」

「我唔明喎,我只係想搵一個啱自己嘅人啫。我仲要認真到連交友apps都唔用,淨係去識啲朋友介紹嘅人,點解你都覺得我唔認真呢!」

Kelly拉住咗我,聽得出佢把聲有少少嬲,但我其實真係無咩心情同佢吹水,所以我無答佢,打算繼續行向廟街。

就係呢一刻,有一陣電話鈴聲同我擦身而過。

忘掉你誰能接受~如今放手無言退後~

係「再見Puppy Love」。

我即刻轉身,我見到一個啡色長頭髮嘅背影,攞起咗電話嚟聽。

喺呢個年代,仲會用咁舊嘅歌嘅做電話鈴聲嘅人,除咗佢,仲有邊個?

呢一刻,我直接無視咗Kelly,直接追向鈴聲嘅主人。

但係追出咗幾步,我停低咗。

我知道呢個係我身體嘅反應,話緊俾我知,我個心唔想接近呢個人。

但係,我個腦不斷同我講,行前啦,差幾步咋,真相就喺前面。

我踏出一步,氣喘、心跳加速、頭痛、手腳麻痺,開始不斷咁出現。

「你無事吖嘛?」Kelly喺我隔離睇住我嘅反應,一時間連佢都呆咗唔知點做好。

「扶我...追前面...個女仔。」我好勉強咁講出咗呢句嘢,因為我已經發現自己連氣都開始抖唔到。

「你抖下先啦!仲掛住追女仔!」Kelly扶住咗我,好擔心咁講。

「快...行!」我用盡全力指住前面啡色頭髮嘅女仔,但就喺呢一刻,我見到佢走過咗馬路。

佢嘅身影就咁俾橫過嘅車遮住咗。

到底嗰個係咪佢?

當我想再諗呢個問題嘅時候,我就已經雙眼一黑。

耳邊最後聽到嘅,係Kelly嘅尖叫聲。

字裡行間完全感受到嗰份不捨
好post幫你推

見到架車以為秒五
點知你炒落去
我唔get秒五即係點
見到尖叫仲以為男/女主俾車撞死
原來係秒速五厘米
咁我知你講邊幕
「去百老匯電影中心三號院睇一場戲」

佢要悼念,至少間戲院仲係
而當年佢帶我去睇鬼片借啲意攬住我嘅果間戲院都已經轉手
再想悼念,亦都冇辦法啦
又係呢啲位停

見到阿濤咁真係好慘

感覺有少少似係病態,係即使只係遇到有少少相似嘅人,都會觸動自己嘅心
對於阿濤因為分手而有既病有d唔理解,可能以前我經歷既痛唔太痛,只能代入佢係抑鬱症既一種

樓主除左陳法拉仲有冇邊個可以幻想成Kelly? Kelly個名好唔襯陳法拉
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞