《我專門幫人擺分手和頭酒》(你分手夠坦白嗎?)

1001 回覆
534 Like 2 Dislike

你曾經分過手嗎?

你用過咩原因嚟分手呢?

感情淡咗?性格不合?有新對象?

得罪問句,其實呢啲,係咪你心底真正嘅分手原因?

「分手和頭酒」,聽落好似係一樣幫人復合嘅嘢,但其實唔係。

「分手和頭酒」係俾一對情侶可以喺分手前或後同對方食一餐飯,坦白了解分手嘅真正原因。

當然,可能你會質疑,如果一個人要唔坦白,佢又點會嚟到之後就肯坦白呢?

講真,其實好多人嚟到都係唔會坦白㗎,所以搞「分手和頭酒」嘅我有一個好重要嘅工作,就係會喺「分手和頭酒」之前,細心研究調查一下參加者嘅背景。

而通常呢個調查,往往都會搵出好多意外嘅結果。

有感人嘅、有刺激嘅、有卑鄙嘅、亦有皆大歡喜嘅。

我有一個信念,就係,所有分手一定有原因。

而我相信一個坦白嘅分手原因,其實可能都係俾對方嘅一個祝福,或者一個放低嘅理由。

所以,「分手和頭酒」就咁出現咗。

可能你會問,究竟有乜嘢動力驅使我要搞呢一個「分手和頭酒」呢?

簡單嚟講,係因為我都等緊一個屬於我嘅分手原因。

呢個原因,我等咗就快五年。

喺呢五年裡面,我成為咗一個俾「愛情」拒絕嘅人,我完全無能力進入任何嘅關係入面。

我想要一個原因。

但係我可以做嘅,就只有等。

無論如何,呢個就係一個有關「分手和頭酒」嘅故事。

當你睇落去嘅時候,你會開始明白,點解需要「分手和頭酒」。

你可能會發現,有啲分手嘅故事、對白或者經歷會有你自己嘅影子。

因為分手唔止係代表住兩個人嘅分開,更加係代表住一啲感覺嘅消失、一啲信念嘅破滅,又或者係一啲傷痕嘅形成,所以喺唔同故事入面,我相信你總會可以搵到自己共鳴之處。

如果你睇完呢個故,發現自己都有需要「分手和頭酒」嘅服務,歡迎你可以聯絡我。

我叫阿濤,我專門幫人搞「分手和頭酒」。
CD-ROM is watching you
嘩你快手到
hello CD-ROM
留名
記得唔好喺富臨同美心搞
留名
(一)出軌者
喺落地玻璃窗外面,係180度嘅維港夜景。

玻璃上嘅夜景,隱約地倒影咗喺餐枱上面食緊嘢嘅兩個人。

無錯,佢哋係我今次嘅客。

呢度係佢哋兩年前簽約嘅時候揀嘅餐廳,聽講,呢度係佢哋慶祝第一個月紀念日嘅地方。

佢哋一定無諗過,再一次嚟到,竟然就係分手嘅時候。

從呢兩個人嘅衣著,我已經睇得出當中一啲嘅唔和諧。

餐枱左邊嘅Sharon一身OL裝扮,加埋臉上嗰副金絲文青眼鏡,感受到佢嗰份未成熟都要扮成熟嘅味道;

餐枱右邊嘅家豪即使嚟到高級餐廳,身上著嘅依然係一件好隨意嘅摺袖裇衫同埋牛仔褲,加埋腳上嘅Ultra boost2.0同埋本身嘅一身黝黑膚色,全身都散發緊一陣強烈嘅陽剛味。

當然,兩個人嘅唔和諧唔單止由衣著反映,仲有行為。

呢兩個人曾經喺呢個地方好甜蜜咁笑住傾計,但係今天,兩個人已經變到坐喺枱嘅兩邊,相對無言。

不過啱嘅,話哂呢一餐係分手和頭酒。

或者所有情侶啱啱一齊嘅時候,都唔會諗到有分手嘅一日。

當然,如果每對情侶都覺得自己會踏上分手嘅路,我就無生意做啦。

所以,我相信自己是世上唯一一個梁靜茹嘅知音人。

因為喺生意嘅角度嚟睇,我衷心相信,分手快樂。

因為呢間餐廳比較高檔,所以入餐廳嘅時候會要求客人預先將手機放入指定locker。

對於一心嚟享受環境嘅情侶嚟講,呢個要求簡直係貼心又稱心。

但係對於分手前夕嘅情侶嚟講,無咗手機,就等於無咗填補死寂嘅機會。

「叮!」係高腳杯敲枱嘅聲。

睇嚟Sharon已經等到唔耐煩,即使佢睇落斯文,但呢個時候隻腳已經忍唔住開始搖緊。

咁睇嚟我要登場啦。

我整理一下衫領同衫袖,等件西裝睇落筆挺少少。

正準備行出去,我件西裝外套就被人扯住咗。

「你想做咩啊?」Kelly好質疑咁望住我。

「做嘢囉,唔通去搭枱咩?」我睥咗Kelly一眼。

呢個Kelly,雖然個樣係幾似陳法拉,但個人真係一個煩膠嚟。

算,而家做重要嘢先,遲下再介紹呢個唔係員工嘅人點解會出現喺呢度。

「人哋準備講嘢啦!」Kelly似乎示意我等多陣。

「所以我咪要出去囉!你再拉住我我一陣推你落維港啊!」我反個白眼,然後用James Bond嘅身手好靈活咁鬆開她嘅拉扯,然後就走咗出去。

「兩位晚安,又係我阿濤啊,今晚晚餐味道點呢?滿唔滿意啊?」

「食完係咪走得㗎啦?」男生家豪把聲好冷淡,一聽就知佢對呢餐完全唔滿意。

正常嘅,我明無人會享受一餐被迫同分手對象一齊食嘅晚餐。
仲有呢啲
「唔好意思,因為根據合約條款一,『二人必須同時出席並完成用餐,並需要根據要求完成一個指定活動』,所以請兩位完成埋指定要求嘅一件事先走得。」我繼續笑住咁講,扮睇唔到家豪嘅不耐煩樣。

「仲要做咩?」家豪嘅唔耐煩似乎變咗嬲。

佢本身成個人已經有運動員嗰種黑黑實實嘅感覺,而家加埋個嬲樣,感覺好似隨時會打死人咁。

「根據合約條款七,『提出舉辦分手和頭酒的人,可以提出一個秘密要求』,所以今晚嘅特別活動係由Sharon小姐建議嘅。」我攤開手指向Sharon,然後繼續講:「今晚嘅特別活動係,真心話大冒險!」

家豪一邊聽,個樣已經皺到眼耳口鼻就快痴埋哂一齊。

「今晚真心話大冒險嘅玩法好簡單,大家都要誠實答一個問題,答完就走得。唔誠實,就要冒險㗎啦!」

「答咩?」家豪急不及待咁問,似乎他真係好想走。

「Sharon想知嘅問題係,請講出,分手嘅真正原因。」

問題一出,家豪將個唔耐煩嘅樣由我身上轉去Sharon嗰度。

「你煩唔煩啊,咪講咗好多次囉,你突登約我出嚟又係問呢啲?」

「你講極都係話『悶』,我哋拍咗兩年拖,你以為我真係信你因為『悶』而分手咩?」Sharon拍枱起身,睇唔出一個感覺斯斯文文嘅女仔都有咁嘅舉動。

不過,講還講,唔好拍枱啊,我要賠㗎大佬。

「兩年啦喎,點解唔可以悶?我講咗就講咗,你唔信我都無計!」家豪大喝一句,即刻想走。

我嗱嗱聲攔住佢,然後笑住咁講:「根據條款九,『若發現存在違約或詐騙行為,違者需支付港幣$100,000作解約金。』,你唔完成特別活動,都算係違約㗎,想俾現金定碌卡?可以扣埋cash dollar喎。」

家豪一聽,唯有一肚氣咁坐翻低。

「一個月前明明我哋都好好哋,你嗰時仲話book定咗我哋兩年半慶祝日嘅餐廳,但係兩個星期前你突然間話悶?我點信你啊黃家豪?」Sharon一邊講,一邊激動到喺佢副文青眼鏡之後流出咗兩行眼淚。

「講你又唔聽,聽你又唔信,咁我仲可以點?」家豪似乎已經放棄解釋。

「講真話俾我聽,點解要分手?」Sharon用眼神向家豪迫供,呢個樣令我諗起「宮心計」入面嘅楊怡。

「悶。」家豪好隨便咁答。

「我要真話。」楊怡版Sharon又發功。

「悶。」

「講真話。」

「我到底幾時走得?」家豪索性直接將槍頭指翻向我。

「根據條款三,『參與雙方必須留在席上六十分鐘方能離座,否則作違約處理』,你而家答咗問題,不過參與時間只係過咗四十五分鐘,所以若果要走,都要等多十五分鐘。」我好熟手咁答佢。

「好,我就坐埋呢十五分鐘。」家豪嘆了一口氣。

「黃家豪。」Sharon又出聲,但係今次,個氣場唔同咗。

佢唔再係楊怡。

「話我知,你係咪有第二個?」

佢係眼神銳不可擋嘅米雪。

今次,家豪終於有啲反應。

佢個樣好似呆咗一呆,然後有啲冷淡咁笑咗一下。

「無。」呢個係家豪嘅答案。

「你呃人。」

Sharon今次唔係米雪,係唐英年。

「真係無。」家豪搖一搖頭,但係個樣明顯無咗之前唔耐煩嘅怒氣,反而睇得出好有多少唔自在。

我睇一睇錶,時間差唔多,睇嚟夠鐘做大龍鳳。

「因為時間關係呢,既然真心話睇嚟大家都唔滿意,我哋係時候要嚟大冒險啦!」我拍一拍手,偵探從隔離嘅監視室走咗出嚟,手上面攞住咗幾張相。

偵探係我朋友兼同事,遲下再介紹翻。
留名
「今次嘅大冒險,就係我哋一齊睇相喇。」
我用手指住偵探放喺枱中間嘅相,引到Sharon同家豪同時離位行去中間望下。

距離張枱明明仲有幾步,家豪同Sharon個樣同時變色。

家豪塊面青咗。

而Sharon就一臉慘笑。

因為佢哋都望到,枱面上面嘅相,每張都係有一男一女嘅背影,然後好親熱咁錫緊。

「哈......我都知你偷食㗎啦。」Sharon喺度笑,好似一個醉咗嘅人,慢慢走近張枱。

而家豪無再走近,只係扶住張枱,係咁搖頭。

「點啊?你食咗邊個啊?Shriely? Vivian?定係其他系嘅人啊?」
Sharon慘笑住咁走到埋枱邊拎起張相。

突然,佢無再笑。

「點解?」Sharon問,唔知係問緊家豪、我、定係佢自己。

「點解啲相係我嚟嘅?」Sharon好尖咁嗌咗一聲,然後將張相隊埋我塊面度。

嗱,隊還隊,唔好隊面啊,仲要搵食㗎大佬。

我當然知每張相入面同另一個男人攬攬錫錫嘅人係Sharon。

話哂啲相係我print嘅。
Hello咁多位巴絲休息咗大半個月
我翻嚟啦

今次呢個故同上一個好唔同 無論內容、鋪排或者寫法上
呢個題材自己覺得幾特別
同時都想俾到新鮮感大家

如果大家覺得個故有趣
歡迎留個名同我講聲加油
或者俾個正皮支持下

經歷過上個故爆哂肝咁一日三四更之後
為免卡士蘭俾我買到斷貨
所以呢個故會出得無咁癲
大概一日一更(多數夜更) 每更1000-1500字啦

當然我繼續歡迎用正皮加更chur死樓主我
暫定每50正皮加一更

最後放低上一個故嘅Link 俾新讀者慢慢追翻上個故
我放哂三條link 大家悉隨尊便
連登:https://lihkg.com/thread/2119869/page/1
Penana:https://www.penana.com/story/63218
紙言:https://www.shikoto.com/articles/210050.html

最後留低埋樓主IG,大家有興趣可以去嗰邊催迫樓主加更
IG : windblowssilently
畢氏巴打
死都唔食藍是基本的
舞淺絲
蕉熊巴
深海巴
出多一篇喇
Moreeeeeeeeeeeeeee
50正皮即刻出
我為免爆肝 已經儲定文等大家
CD-ROM 係具有狗衝入嚟追post嘅能力
hi青青
呢句嘢好有親切感
一夠50正皮即出
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞