《我專門幫人擺分手和頭酒》(你分手夠坦白嗎?)

1001 回覆
534 Like 2 Dislike

睇完令我諗下有乜歌啱個情景
係我聽咁少歌之下 覺哥哥嗰首《左右手》最啱

從那天起我不辨別前後
從那天起我竟調亂左右
習慣都扭轉了呼吸都張不開口
你離開了 卻散落四周

https://youtu.be/PpvHvc-Qs98

一路聽一路睇故 眼濕濕
btw係咪好多人同另一半第一次拖手嘅地方都係戲院
Shit... 巴士上層尾二左邊個位...
我曾經都唔敢坐... 曾經有次自虐坐埋去,好似有種魔力咁,個腦不斷彈起曾經嘅景象,個心痛嘅程度係...
Waaaaaa呢首好啱feel
叻喎有睇我ig伴讀歌曲
利申唔係
Waaaaaaa竟然位都撞埋 證明你同個故好有緣
不過完全明白 睹物思人係痛嘅
我就係分手得好不明不白,所以勁難Move On
有個朋友知真相,但佢打死都唔同我講,覺得會Hurt到我..
Turn Out我好好彩最後有機會同個Ex講清楚
Move On速度快幾倍
多謝支持
咁呢個故好啱你
你睇落去就明
好想快啲知阿濤分手單嘢係咩事
覺得可以將佢個人變哂一定唔簡單
慢慢就會滲透出嚟
話哂係主線當然會交代
今晚會夜少少,可能十一點幾先有文
(十五)偵探
當我醒翻嘅時候,我已經訓咗喺自己屋企張床度。

我聽到床邊有啲聲,於是擰個頭過去,就見到Kelly喺我間房度行嚟行去。

「喂!」我叫咗佢一聲。

Kelly俾我嚇一嚇,然後繼續周圍睇嘢。

「你救我翻嚟㗎?」

「一半半啦,我call咗偵探幫手,係佢同我一齊帶你翻嚟嘅。」Kelly一邊答,一邊從我書櫃攞咗個相架出嚟,「呢個就係你同偵探?個樣唔同嘅?」

相入面有兩個人。

有一個長頭髮,個樣陰陰沉沉戴眼鏡嘅男仔就係大學時代嘅偵探;而隔離係搭住佢膊頭,笑得勁開心嗰個就係我。

我同偵探係大學year 1 嘅roommate。

當年當我抽到同房之後,好期待會有一個同我一樣可以喪玩嘅人。

點知當我打開房門嘅一刻,我淨係望到一間黑房、一盞開著嘅枱燈、一個長頭髮嘅人、同埋一本喺微光下嘅書。

嗰一刻我知道,我呢一個roommate,一係就係神人,一係就係痴線佬。

以我咁鍾意同人傾計嘅個性,雖然個roommate係恐怖少少,但係入得大學,都應該係心智正常掛。

於是,第二日我係枱面收定把𠝹刀旁身之後,就嘗試同佢傾計。

嗰一日我知道咗,呢個怪人原來叫做裘知,讀緊哲學系year 1。

當佢正面望住我嘅時候,我看睇清楚佢個樣。

意外地,佢個樣其實唔差,有一種睿智同看透世事嘅感覺,若果剪走咗啲長頭髮,應該會有幾分似徐志摩。

聽佢講,佢入大學只係為咗讀書,興趣係思考同埋睇書,自認係一個幾悶嘅人。

我一邊聽,一邊就明白我應該唔可以帶人翻房玩。

但係,我又覺得有一個安靜有腦嘅roommate其實都唔錯,至少想休息嘅時候真係可以休息。

而且雖然佢唔多嘢講,但我感受到佢份人幾真心,有嗰句講嗰句。

我幾鍾意呢種性格嘅人,夠坦白。

只不過,第一次對話令我最深刻嘅都唔係呢啲。

當我嗰日都同佢大致傾完第一次計,準備訓教嘅時候,佢突然講咗一句:「放低把𠝹刀先訓啦,小心整親。」

我嚇咗一嚇,即刻問:「你點知我褲袋有𠝹刀㗎?」

佢一邊睇住本書,一邊講:「你條褲係緊身褲,所以本身物件嘅形狀都幾明顯,只係我未知係咩;但當我見到你枱面嘅筆筒入面本身有把𠝹刀但而家唔見咗,我就知咗。」

雖然我唔知佢幾時留意到咁多嘢,但當我望到佢睇緊嗰本書寫住「福爾摩斯全集」嘅時候,我開始明白多咗少少。

由嗰一日開始,我就叫佢做偵探。

我同佢嘅相處,大部分時間都係我講佢聽。

有時佢會應我一兩句,有時會用佢嘅哲學同推理幫我解決下問題,有時淨係聽。

比起做一個聆聽者,偵探更加緊要嘅作用,係佢啟發咗我開始「分手和頭酒」。嗰一年係Year 1嘅一半,我失戀。

「點解?點解要咁做?」喺大排檔,我一邊大聲喊,一邊繼續隊啤酒。

「對於『點解』呢個問題,代表你追求緊一個原因。咁或者首先你要問嘅問題係,點解要問點解?」偵探夾咗一塊喺邊爐入面嘅肥牛,好冷靜咁問我。

「咩點解要問點解?所有分手一定有原因㗎!」我知自己感覺好醉,但其實心入面又好清醒。

呢個時候,隔離枱突然傳嚟「啪」一聲嘅拍枱聲。

「妖!咁即係無得傾啦!」

我望向隔離,見到有一個全身紋身男人企咗起身。

佢一起身,有十幾人都跟住佢起身,個個人都拎住個啤酒樽嘅樣都似係準備開拖咁。

而另外有十幾個男人就繼續坐咗喺度,其中一個戴金鏈嘅光頭男人笑住咁望住呢班企起身嘅人。

「大爆哥,無嘢係無得傾嘅。」

「傾?你條𡃁扑濕咗我三個人喎,條數點計先!」

「咁你嗰三條𡃁都嚟𢭃我個場啦,咁又點計先。」金鏈男繼續笑緊,完全係笑裡藏刀嘅感覺。

「咁即係唔洗傾啦!」紋身佬大嗌一聲,將手上面嘅玻璃樽打爆咗。

呢個時候茶餐廳嘅客人見唔對路,好多人都埋單走哂,淨翻醉到走唔倒嘅我同埋依然冷靜嘅偵探。

「要傾,所以今日先約大爆哥你出嚟啫。」金鏈男慢慢摸住自己條鏈,繼續講:「其實成件事咪又係一場誤會,事出必有因嘅。咁大家夾錢擺翻場和頭酒,三口六面拆掂佢,揸個手咪得囉,唔洗傷和氣嘅。」

聽到金鏈男呢段說話,我個腦,突然好似有粒流星閃過咗。

事出必有因?

和頭酒?

拆掂佢?

「偵探,分手加和頭酒,有冇得諗?所有人分手之前,都要食餐和頭酒,有咩三口六面講清楚!」我覺得自己好似「少林足球」入面嘅周星馳去搵大師兄咁。

偵探好醒,一下就明我講咩,然後講咗句:「但係點解啲人要參加?」

「嗯...用著數吸引佢,例如參加到一段日子都唔散就免費請佢食嘢,食咩都得。」

「咁如果啲人呃你呢?明明分咗手但係都扮無分手呢?」

「嗯...搵人查佢哋囉!」

「搵邊個?」

「你囉,你偵探嚟㗎嘛!」

就係咁,嗰一晚「分手和頭酒」嘅雛型就咁出現咗。

之後我同偵探兩個人又傾又諗之下,終於度好咗「分手和頭酒」嘅合約同埋形式。

而我哋兩個各有分工,佢負責幕後調查,我負責幕前接客。

直到前年畢業,我同偵探都決定全職繼續搞「分手和頭酒」。

我搞嘅原因好簡單,我想彌補自己心入面嘅遺憾。

而對偵探嚟講,佢嘅解釋係,佢覺得件事幾有意義,同埋佢想翻一份自由嘅工。

對於「自由」,我起初以為佢意思係彈性上班。

但原來唔止咁簡單。

因為偵探時不時就會交低一個massage就隨時放工,而且每次都走得好急,令我估佢應該有啲原因需要咁有自由嘅工作。

當然,我從來都無問過佢背後嘅原因,正如我都無同佢講過我同「佢」嘅事。

雖然我支持分手嘅時候應該坦白,但同時間我亦都相信,每個人都會有一兩個唔可以講出口嘅秘密。

但係撇除呢一兩個秘密,我同偵探基本上都知道哂大家嘅事。

例如佢知我住喺邊。

例如佢知我有病。

例如佢知呢個病,係驚恐症。
特別加更位:如果今晚上到330正皮, 送個加更俾大家睇
當係樓主我今日遲咗少少出文, 俾個Bonus大家, 睇下今晚一點前達唔達到標
搞生意 首先要有筆錢
佢地咁啱就係有錢
同埋都算係一門一開始無本生利嘅生意
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞