《我專門幫人擺分手和頭酒》(你分手夠坦白嗎?)

1001 回覆
534 Like 2 Dislike
冇嘅 我知佢係真心關心緊我

幾十年move on 唔到
其實一啲都唔出奇
正如養寵物一樣 有啲嘢係永遠都會紮住一世

最記得老母睇我做功課睇到發火成枝鉛筆吉左落手掌心
自此我都係當老母痴痴地線
就快夠數加更
睇嚟米蘭巴你放工好大機會有文睇

btw, 阿濤識游水
咁狼
只可以話精神健康 不容忽視
醫療緊架啦 有冇興趣聽吓我個病係點
係又好啊
完全贊成 香港好多痴線佬
識玩一定係唔出聲
聽落有啲似inside out
但其實我相信好多人心底都有好多模式
對唔同人都會用唔同 呢一點都好正常
我覺得你有個意識去留意到 而且仲控制到 已經好犀利

好多人都有齊你呢四個Mode
但係自己又唔覺 任意放任情緒
呢啲人先恐怖
live左
正 有得追
搵到個好嘅治療師好重要
(十七)和頭酒經濟學
可能好多人都好有興趣,到底搞分手和頭酒點樣可以做到全職工作。

其實我嘅收入主要嚟自三方面。

第一,違約。

只要有人違約,基本上十萬蚊就穩賺。

我搞咗五年幾分手和頭酒,暫時只有兩次出現違約,而其中一次就係多得Kelly。

雖然只係出現兩次,但係加加埋埋二十萬都夠我同偵探慢慢用。

第二,酒席協辦費。

呢個費用基本上所有參加者都要俾,費用一餐由$500-$2000不等,取決於提出搞和頭酒嘅人多唔多要求同埋選擇咩餐廳。

呢個錢係包括咗訂枱、安排時間、聯絡、要求餐廳配合(例如好似阿飛同Rebecca,我就事先要求多咗一間細房做監察房,同埋攞咗餐廳個喇叭去播錄音)。

可能你會質疑,啲人點解要俾錢我去幫佢哋約出嚟食餐飯。

廢話,如果佢哋約得到,就唔洗我啦。

參加得分手和頭酒嘅人,九成係無啦啦被分手,然後對方又唔想再同佢講嘢甚至見面。

迫於無奈之下,先唯有搵我幫手,因為我手上有合約,對方想唔出嚟都唔得。

雖然,聽落要俾額外嘅錢去約翻個前度或者伴侶出嚟,成件事好蠢。

但如果呢舊錢可以幫你換到一次絕地求生嘅機會,甚至換翻一個伴侶翻嚟,好多人係多多錢都願意俾嘅。

而第三個收入來源,就係事前顧問費。

嚴格嚟講,每個客人約見我第一次我都係唔收錢嘅。

不過若然佢覺得有需要額外再約我傾嘅話,我就會收事前顧問費。

幾錢?睇下對方係咩人啦,因人而異。

基本收$500,靚女收$300,bitchy收$700,斯文人收$450,煩膠收$1000。

而今日我呢個客,佢都約咗我見面第二次,但呢個客我係唔收佢錢嘅。

因為佢係一個會著熱褲嘅靚女。

佢個名叫若楓,身高差唔多有米七,對腳無42都有40吋。

佢個樣係嗰種白淨尖臉型嘅傳統靚女樣,就算係有幾分似陳法拉嘅Kelly拍埋去都會比下去。

佢搞分手和頭酒嘅原因好簡單。

兩年前同拍咗兩年拖嘅大學男朋友阿Ray分手,但係當時草草了事,大家都好似無傾好就分開咗。

所以佢想開今次嘅分手和頭酒同佢呢個無見兩年嘅前度傾下計,至少做翻個朋友。

呢類型嘅原因,其實都算常見,我都見唔少人係想用分手和頭酒嚟同另一半和平分手,或者傾翻分手原因嘅。

畢竟,對方都曾經係自己最重要嘅人。

但若楓嘅特別之處,係在於佢約我見面嘅地方。

竟然係「周大碌珠寶首飾店」。

「點解要約喺珠寶店見呢?」Kelly問我。

無錯,當我今日去到旺角「周大碌」嘅時候,我就見到Kelly同緊一個男仔傾住計,笑住企喺度等緊我。

聽Kelly講,呢個男仔同佢係Facebook上面唔知幾時add咗嘅朋友,有一晚呢個男仔突然「Hi」佢同佢傾計,所以最後就約咗出嚟食餐飯。

「可能佢失戀之後癲咗,想約埋我哋一齊去打劫珠寶行呢。」我求其咁應咗佢一句,就行咗入舖頭。

「吓,我無經驗㗎喎!」Kelly知我亂噏,但係都笑住答我。

「放心,箭靶係唔需要經驗嘅。」講完呢句,Kelly打咗我一拳,我同時見到坐咗喺櫃檯前面嘅若楓。

「Hi阿濤!」若楓笑住咁同我打咗個招呼,示意我坐低。

「Hi 若楓,我係Kelly,係阿濤公司嘅新員工!」Kelly完全不知廉恥咁自我介紹,然後仲要坐咗落去我本身搬緊嘅櫈度。

「係啊,佢平時係負責清潔嘅,今日特登帶佢出嚟見下世面囉。」我無奈咁換過張櫈,坐咗去若楓嘅右手邊。

「係呢,你覺得邊隻戒指靚啲?」若楓攤開咗左右手,兩隻手嘅無名指上面都戴住咗一隻唔同嘅戒指。

「左邊,睇落sharp啲,而且遠睇都閃啲,感覺會高貴啲,襯你。」Kelly搶住答。

「嗯,呢隻正正係我想揀嗰隻。」若楓笑一笑咁點頭,然後望住我講:「你個新員工幾有眼光喎。」

我見到Kelly喺若楓背後做咗一個好得戚嘅表情,明顯係話緊俾我知佢幾識氹客。

「其實點解你會約我哋嚟呢度見嘅?」為免俾Kelly囂張落去,我決定轉移話題。

「哦......哈哈,」若楓笑咗一笑,然後向我微微欠身點頭講:「我解釋之前,我要先講一聲唔好意思,因為其實我呃咗你哋。」

我同Kelly一時之間唔係好明。

「其實我想約呢餐分手和頭酒嘅原因唔係想同阿Ray做翻朋友咁簡單,」若楓眼入面閃過一絲期待,「我係想同佢復合。」

下個加更位係400正皮
Penana嗰邊會跟文章量定期調整,下次加更會係425 likes

Penana link:
https://www.penana.com/story/66301/我專門幫人擺分手和頭酒

上一個故《我同鍾意咗十一年嘅人表白,佢竟然跳海死咗》:
連登:https://lihkg.com/thread/2119869/page/1
Penana:https://www.penana.com/story/63218
紙言:https://www.shikoto.com/articles/210050.html

最後留低埋樓主IG,呢個故每次出po前樓主都會出一首伴讀歌曲幫大家增加睇故mood
歡迎大家科勞聽歌 或者催下樓主出文
IG : windblowssilently
搞手只求打個和
加更加更
做咩擺人地個名出嚟
幫緊你幫緊你
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞