《我專門幫人擺分手和頭酒》(你分手夠坦白嗎?)

1001 回覆
534 Like 2 Dislike
(十八)頭號情侶殺手 350正皮加更
阿Ray同若楓嚟自兩間唔同大學,佢哋因為大學year 4一個交流團而認識,之後就一齊咗。

大家都唔係對方嘅初戀,以前亦各自喺大學都拍過一兩次拖。

作為拍過拖嘅人,應該對拍拖呢件事嘅熱情無咁大。

但係有趣嘅係,阿Ray同若楓都不若而同地喺呢段感情入面,搵到一份好難形容嘅感覺。

若果真係要形容,呢種感覺可以稱為「對的人」。

阿Ray體貼細心,關懷備至;若楓長袖善舞,擅長待人接物。

兩個人既可以互補,又有相似之處,所以當佢哋一齊之後,都覺得對方就係自己一直以嚟要搵嘅人。

「覺得對方就係自己要搵嘅人」,呢個其實係熱戀嘅情侶嘅通病。

好唔容易一齊挨過咗大學同進入社會接軌嘅第一年,然後兩個人慢慢步入適應對方嘅日子。

當佢哋平安無事咁進入咗第二年嘅時候,大家都以為呢段關係將會穩陣咁發展落去。

就喺呢個時候,佢哋終於遇上「頭號情侶殺手」。

根據非正式統計,「頭號情侶殺手」,係「比較」。

比較,代表即使你無做錯嘢,你都可以變得唔適合。

比較,代表即使起初你女朋友因為你靚仔而鍾意你,但係你都可以因為唔夠細心而輸俾另一個人。

比較,就係一種殺人於無形、無風起浪,而且成日會突然出現嘅情侶殺手。

喺拍拖嘅一年半左右,若楓換咗間大公司。

換公司就代表換同事,換同事就代表住認識多咗好多新嘅人。

由於若楓本身質素幾高,所以一到新環境,自然不乏想接近佢嘅新追求者。

有新人,就係「頭號情侶殺手」出動嘅時候。

當時喺眾多埋身嘅追求者入面,有一個比較吸引到若楓。

嗰個人幾風趣幽默,成日都可以引到若楓笑。

呢一點,擅長細心嘅阿Ray當然比唔上呢個新追求者。

當若楓慢慢說服到自己,其實自己需要嘅係一個可以帶俾自己快樂嘅人嘅時候,佢決定同阿Ray分手。

對阿Ray嚟講,一直平穩發展嘅關係突然中止當然係好大打擊。

而且喺阿Ray心目中,無論點樣比較,若楓都係唯一嘅「對的人」。

所以分手之後,阿Ray一直放低唔到若楓。

阿Ray一直有嘗試搵翻若楓,亦都有加強佢嘅細心照顧,希望可以爭取同翻若楓復合。

例如當佢見到若楓ig話唔舒服,佢會買定若楓食開嘅藥去佢屋企樓下等佢。

當佢見到若楓ig寫咗個好傷心嘅限時動態,佢會即刻送上關心。

以細心照顧嚟講,本身嘅阿Ray已經係《數碼暴龍》入面「究極體」嘅水平,但佢都迫自己進步到去「超究極體」嘅水準。

可惜佢搞錯咗嘅係,若楓想睇嘅唔係《數碼暴龍》,而係《寵物小精靈》。

而呢場比賽亦都已經唔再係鬥細心,而係鬥幽默。

所以,阿Ray一直都贏唔翻。

而半年之後,若楓嘅比賽規則又有改變。

由鬥幽默,變到鬥自由度高。

所以,勝利者又換咗人。

當然,阿Ray得知若楓經歷分手之後有嘗試過再搵佢復合,可惜嘅係,佢喺呢場比賽入面都係贏唔到。

所以,佢只可以繼續等。

又過一年幾,若楓再三分手,因為佢發現自己原來對自由度高嘅勝利者都唔係咁在意。

今次佢無再搵新嘅男朋友,因為佢終於發現自己需要停一停,諗清楚自己要咩。

自從呢一日開始,若楓思前想後,最後佢好認真咁諗通咗。

幽默,可以得閒笑下,但唔可以生活。

自由度,可以俾自己盡情喺外面玩,但係一齊相處嘅時候其實就係無咩擔戴。

所以,若楓發現自己真正需要嘅,係細心照顧。

比賽,終於翻到去阿Ray嘅主場。
呢個時候,若楓碌IG嘅時候見到阿Ray嘅post。

若楓諗翻起呢個曾經嘅勝利者,曾經嘅對的人。

若楓㩒入去佢嘅profile。

除咗日常生活之外,無見到有任何女仔相。

呢個係有機會嘅徵兆。

再睇翻佢同阿Ray嘅whatsapp對話,原來係兩星期前講咗幾句無聊嘢。

有保持聯絡,呢個係第二個好徵兆。

再碌多啲舊對話,三個月前有一次若楓分享自己拍拖嘅唔開心嘅時候,阿Ray講咗句:「我仲等緊你。」

呢個,係最好嘅證明。

證明佢值得同阿Ray復合。

思前想後兩個月,若楓終於決定要同翻阿Ray一齊。

徵兆、證明同決心都有,若楓只欠東風,亦都即係一個好時機。

最後,從佢同阿Ray嘅愛情遺物之中,佢搵到一樣嘢。

一份寫住「分手和頭酒」嘅合約。

若楓知道,東風來了。

我估哩一段會係sad end
又話必廚收700
咁bitch收錢啦
有咁多好徵兆即係會sad end
sad end會唔會係阿Ray轉咗Gay
我都覺得係sad end,Ray一定係識左新女,唔要個bitch
一次過覆大家先
睇嚟大家已經好快咁睇故睇到懷疑人性
見好嘢就估bad end
大家睇落去就會知啦

不過估唔到大家對若楓感覺幾差
可能因為大部分係巴
其實佢呢種人都常見
遇到唔好之後回頭
btw 好消息
因為Penana嗰邊夠數加更, 所以今晚仲有一更!!!!!
應該十二點左右有得睇
屌 好賤
賤男見得多 女人咁仆街都係第一次聽
利申 我係絲
女人都可以睇唔過眼女人咁仆街架
仆街不分性別
(十九)交換禮物 Penana 425 likes 加更
「每個人總會有啲少不更事嘅。」若楓苦笑一聲,「好多時,都係錯過咗,先發現咩係對自己最重要。所以今次我都考慮咗兩個月先決定想同阿Ray復合。我相信,佢係最適合我嘅嗰個人。如果今次成功,我會好好咁珍惜佢。」

從若楓講出最後一句嗰時嘅眼神,我睇到佢眼入面好堅定嘅光芒。

失去過,先懂得珍惜,好似已經係人之常情咁。

當然,至少若楓都仲識得發現翻自己需要啲咩。

好多人,失去咗,依然繼續浮浮沈沈,用一世嘅時候都搵唔到對自己最重要嘅係咩,可能呢一種人比起若楓更加可憐。

愛情,從來都係對人最實在同切身嘅成長課。

痛得夠深,經歷先夠深,成長先夠多。

所以或者舊日嘅若楓係對阿Ray唔公平,但係我會尊重呢一刻感覺上成長咗嘅佢。

而且重點係,佢,始終係我個客。

顧客永遠是對的,至少喺俾錢嘅時候係。

「你哋嘅故事我明啊,但係點解要嚟珠寶店呢?」Kelly聽完故事之後,問出咗我都想問嘅嘢。

若楓笑左一笑,舉起咗戴住戒指嘅手,然後講:「喺兩年前分手嘅時候,阿Ray送咗一隻戒指俾我,佢話佢其實準備好同我結婚。如果我應承佢,我可以戴起隻戒指。當年,我無應承到佢,就咁將隻戒指還翻俾佢。所以今次,我想俾個驚喜佢。」

講到呢度,若楓望住我問:「你哋分手和頭酒合約係咪講,提出和頭酒嘅人係可以講一個秘密要求,而分手和頭酒呢一餐入面可以有一個特別活動?」

我點一點頭。

「我想你幫我同阿Ray講,今次和頭酒係我想約佢見下。而我嘅秘密要求係,我想喺今次嘅分手和頭酒入面有嘅指定活動,就係交換禮物。」若楓一邊講,一邊微微笑:「到時我會準備呢個空嘅戒指盒送俾佢,同埋戴起呢隻同佢當年揀嘅款式一模一樣嘅戒指,等佢明白我嘅心意。所以今次出嚟,其實都係想你哋幫下眼。」

「嘩!你好浪漫啊!你一定會成功㗎!」Kelly一副充滿希望嘅眼神,然後衝咗去若楓身邊陪佢揀戒指。

睇住若楓呢刻揀戒指嘅樣,我相信佢已經幻想緊成功嘅一刻。

最後,若楓都係買咗同阿Ray當年想送俾佢同款嘅嗰一隻戒指,而我都同佢確定咗聽晚就可以book到佢要嘅餐廳。

見完若楓之後,我打咗兩個電話。

第一個電話,係打俾阿Ray。

「喂?你好,我係阿濤,係分手和頭酒嘅負責人。你係咪阿Ray?」

「係啊,你好。分手和頭酒?」電話嗰邊傳嚟一把溫文爾雅嘅聲。

「唔知你記唔記得三年前你曾經同胡若楓小姐簽過『分手和頭酒』嘅合約呢?」

「若楓?」阿Ray靜咗一陣,然後再答:「嗯,你咁講我有啲印象。」

「胡若楓小姐想邀請你去xx餐廳聽晚出席你哋嘅『分手和頭酒』,唔知你得唔得閒呢?」

「但係我哋兩年前已經分咗手啦喎。」

「無錯,所以胡若楓小姐今次其實主要係想邀請你見個面,順便傾下計。」

「哦.....好啊!我聽晚ok,我都好耐無見佢啦。」電話嗰邊把聲好似有啲高興。

「另外想提一提阿Ray你,聽晚嘅晚餐會有一個指定活動,就係交換禮物。請你預備定一份禮物俾胡若楓小姐。」

「咁有趣?好啊,無問題!」嗰邊答得好爽快。

「咁轉頭我再whatsapp餐廳地址同埋晚餐時間俾你吖!」

「好,唔該哂你,多謝你幫我哋安排。」

聽住阿Ray嘅對答,唔難想像佢係一個細心善良嘅人。

同阿Ray傾完之後嘅第二個電話,我打咗俾偵探。

「喂,幫我查兩個人,胡若楓、林耀邦,電腦database有佢哋少少資料。」

「我...今日唔開工。」偵探把聲有啲喘氣,似乎忙緊。

「嗯......都ok嘅,今次呢兩個其實都係簡單嘢,唔查都得。」

一講完呢句,「咔」一聲,我已經俾偵探cut咗線。

不過,我已經習慣咗偵探成日會失驚無神請假,所以都無咩所謂。

而且今次呢兩個人,又真係唔太值得查。

平日我會同偵探查人,最主要目的係想了解清楚每對分手情侶背後嘅真正原因。

因為若然俾啲情侶嚟到呢度都只係互相欺騙,咁就失去咗分手和頭酒嘅原意。

所以通常我要偵探出手嘅,都係調查分手原因嘅case。

但係而家既然係想復合嘅,感覺上又真係唔需要查啲咩,所以我決定放偵探一馬。

當我打完呢兩個電話之後,我決定起行翻屋企。

「喂,跟住你去邊?」Kelly突然問。

我見到佢明明見到若楓走咗都仲留喺度,我就估到佢另有目的。

「翻屋企。」我走向翻屋企嘅方向。

「好吖!」Kelly跟住咗我。

「關你咩事?」我質疑咁問。

「偵探今朝提我,因為你琴日先暈完,佢叫我看住你,要你小心飲食啊!」

我喺心入面詛咒偵探,同時間笑住講:「唔洗啦多謝關心,我會看住自己。」

我一講完,Kelly突然貼咗埋我耳邊,用氣聲講:「我今日著咗lace(蕾絲)喎,去你屋企比你睇吓啊。」

我反一反白眼,然後講:「我比較想痾屎。」

就喺Kelly準備再講嘢嘅時候,我突然指住Kelly背後大叫一聲:「嘩!有人除褲啊!」

趁住Kelly一擰轉頭嘅時候,我再次發揮我小學田徑校隊嘅實力狂奔。

無錯,wifi不破。
好唔容易,我終於成功平安咁翻到屋企。

我攤喺張雙人梳化上面,望住日久失修嘅天花板。

到底分咗手咁耐,阿Ray係咪真係仲等緊若楓呢?

點解唔係呢?我分咗手五年咪又係等緊。

咁如果若楓會回心轉意,「佢」又會唔會回心轉意呢?

如果一個人真係合適,係咪分手一段時間之後真係會發現到嘅呢?

呢啲問題,我真係唔敢諗。

望住呢間我住足廿六年嘅屋,由三個人住,到兩個人,再到得翻我自己一個人,我突然間諗,到底回心轉意係咩一回事呢?

回心轉意到底係因為前無去路?定係因為浪子回頭呢?

而等待嘅人,係因為痴心一片,定係因為別無選擇呢?

當然,我知呢啲問題唔會有人答到我。

因為呢間屋只有我一個人。

正當我準備洗個臉然後去叫外賣嘅時候,我聽到「叮啷」一聲。

呢個係我嘅門鐘聲。

本身佢係「叮噹」嘅,但因為實在太耐無人㩒過,所以連音都走埋。

呢個鐘數會自己摸門上嚟嘅人通常都係偵探,所以我諗都唔諗就打開咗門。

一開,除咗驚訝,就係後悔。

「唔記得話你知,其實我認路都幾叻,而且我琴晚先嚟完。」
門外面,係一臉囂張嘅Kelly,手上仲拎住咗兩袋餸。

下個加更位係350正皮
Penana嗰邊會跟文章量定期調整,下次加更會係550 likes

Penana link:
https://www.penana.com/story/66301/我專門幫人擺分手和頭酒

上一個故《我同鍾意咗十一年嘅人表白,佢竟然跳海死咗》:
連登:https://lihkg.com/thread/2119869/page/1
Penana:https://www.penana.com/story/63218
紙言:https://www.shikoto.com/articles/210050.html

最後留低埋樓主IG,呢個故每次出po前樓主都會出一首伴讀歌曲幫大家增加睇故mood
歡迎大家科勞聽歌 或者催下樓主出文
IG : windblowssilently
偵探係咪打緊飛機
我都想正皮 可惜p牌
又350?
加更啦 夠咗了
多謝留名支持
之後你就知
唔好對佢有性幻想
放心 心意收到哂
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞