《我專門幫人擺分手和頭酒》(你分手夠坦白嗎?)

1001 回覆
534 Like 2 Dislike
唔睇唔舒服
可能。。。睇完訓唔著
可能。。。睇完仲想寄
係溫馨提示啫
可以訓完再追又得
好想知係咩錄音
等文
準備有
準備出文 
因為會分兩段出
大家想留言請等一等
(九)終止戀愛 Penana150likes加更

「喂阿飛,今晚老蘭有正嘢喎,輝仔話一拖四條女落嚟,有冇興趣出嚟先?」
「梗有啦,我終於同條耶L分咗手,仲唔出嚟玩!」
「終於分咗啦?」
「梗係啦,我忍咗半年無搞過嘢啦,連掂下都唔得,痴L線!再係咁我變聖人㗎啦!」
「咁啱啦,今晚落嚟老蘭慶祝下,順便重出江湖啦!」
「梗係,我要十個!」
「葉問咩你......」

錄音播到呢度就停咗。

阿飛粒聲都唔出。

而Rebecca都無出聲,但係我望到佢兩隻手微微咁震緊。

感覺上,佢係由個心度震出嚟。

「點解?」若果要形容Rebecca呢一刻嘅感覺,佢就好似一隻垂死掙扎嘅小白兔。

被陷阱釘死,尚餘一口氣。

「音都錄埋,我仲有咩好講。」阿飛聳一聳肩。

「點解要咁對我?你明明肯翻教會、肯讀翻書、點解最後會因為呢個原因同我分手?」Rebecca終於大聲喊咗出嚟。

「你都識講,我為咗你翻教會、讀書,點解你就唔可以俾我扑?」阿飛一樣大聲呼喝翻轉頭。

呢一喝,令Rebecca停咗喊聲。

阿飛呢一句說話,就好似當頭棒喝一樣。

「原來教會嘅人講得啱,我哋根本係唔同世界嘅人。唔同世界嘅人,就算點夾,都唔會一齊到。」Rebecca慢慢咁講。

我望住Rebecca,我感受到一種「哀莫大於心死」嘅感覺。

「多謝你同我一齊呢半年,我好感恩可以識到你,我亦都好開心。希望,主會保守你搵到下一個更適合你嘅人。」Rebecca講完呢句之後,向阿飛點一點頭,然後就咁走咗。

「喂,唔好走住啦,我幫你剪咗佢先......」我聽到房外面一陣嘈吵,我相信應該係Kelly追咗出去。

呢個時候,房入面剩翻我同阿飛。

兩個男人,相對無言。
「係咪咁就完咗喇?」阿飛突然問我,個樣無咗啱啱嘅mk感,反而多咗一份頹喪同沉重。

「嗯。」我點一點頭。

「原來,真係幾痛。」阿飛突然間講。

「咩痛?」我望住阿飛。

「原來,分手真係幾痛。」阿飛深深吸咗口氣,雙眼紅咗。

「呢個唔係就係你想要嘅結果咩?」我望住臉上毫無表情,攤咗喺張櫈上面嘅阿飛。

阿飛無正面答我,只係喺口入面細細聲咁唱住Mk-pop始祖E-kids嘅《終止戀愛》。

何事我會妒忌我會擔心魔鬼搶走你
何事要在意 愛是這麼兒戲
沒有勇氣憎你也沒有自尊捉緊你
傻到為你學會盡快心死

雖然阿飛歌喉真係麻麻,但係我見佢話哂係我個客,所以就唔好意思阻止佢。

聽到佢唱到「傻到為你學會盡快心死」,我好似感受到佢心入面嗰份無奈。

「係呢,你知唔知啱啱差啲穿崩?」阿飛唱完歌,突然望住我,苦笑住問。

「吓?」我唔明佢呢句嘅意思。

「段錄音有一句『順便重出江湖』,但我啱啱聽先醒起,我話過俾Rebecca知我不嬲都唔鍾意蒲嘅,咁點重出江湖啫?好彩佢聽唔出有問題,如果唔係就出事。」阿飛呼出咗一口氣。

「係喎,我寫對白嘅時候都大意咗㖭!」枉我自己以為自己好有編劇天份,點知竟然連咁大個漏洞都無留意到。

「唔緊要,點都好,我都好感恩今次有你幫我搞呢次分手和頭酒同埋完成我嘅秘密要求。」阿飛企咗起身,好有禮貌咁同我握一握手。

「唔洗多謝,顧客至上嘛。」我笑一笑,望住眼前呢個睇落mk,但身上完住無哂mk味嘅男仔。

無錯,其實阿飛先係今次分手和頭酒嘅真正提出者。

所以他先會有提出秘密要求嘅主動權。

而佢嘅秘密要求,就係要令Rebecca同佢分手。
加更文出完,多謝大家Penana支持
期待連登或者Penana快啲達標, 又可以加更出文

老mk
計中計
係咪因為有病
mk仔咁樣反cup
LM
唱翻首「多得你」先
即刻諗起火鳳燎原 計中計中計中計
聽日就知
多謝留名支持
臨訓訓先再次多謝大家令呢個故喺Penana上到150 likes
我都希望無論正皮同likes可以繼續升就好
當然亦希望大家睇得有共鳴有feel 呢個係最大期望

所以 到底阿飛發生咩事 點解要玩到計中計呢?
留翻聽日慢慢解答 希望聽日都有機會加更俾大家睇多啲
大家晚安
會唔會有得反cup佢哋係返埋一齊添
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞