仲諗緊買唔買貓好?入嚟睇吓等緊你領養嘅主子啦!!

836 回覆
795 Like 13 Dislike
留名做貓奴
吓 竟然會咁 以為係統一標準!
唔該巴打
仲有好多好好嘅義工架
可以分兩種:搵人嚟整,同自己DIY
搵人整都有唔同款,最常見就係蚊網同透明嗰隻

自己整大部分都係12蚊店格仔網,
最緊要整得夠實淨,唔會有咩窿窿罅罅俾佢走到出嚟,
另外時間用耐咗可能會脆弱咗,要再換一批。

至於打窿我唔太清楚,可能要問返整網公司
多謝大家都好有心推po
一齊宣揚多啲領養代替購買
有能力嘅話可以做吓義工,幫到更多浪浪同做好義工圈
好多都要一對咁領養
但新手怕顧唔掂2隻

已有窗網,好想養隻港短
對,好多都要2隻,我本身有一隻貓了!近期想加多1隻貓!
我已選成貓,留言係fb文內又pm,都無回應既!😭
好義工好難遇到既!
我本身果隻貓貓都大半年先遇到個好義工,唔介意我住公屋,家有1老!
所以想領養真係有啲困難,好易令人氣餒
其實bb一對領養會比較好,
因為佢哋可以互相學習,又唔洗你花好多時間陪佢,
例如好多人養1隻bb嘅時候成日俾佢咬到傷哂,
但兩隻bb佢哋就會自己玩,
一來唔洗玩你隻手,
二來俾人咬吓先識得就力。

名種貓bb好脆弱,
但係唐貓bb會比較強壯,
基本上睇吓佢哋飲食同大小便,磅吓重,
精靈活潑就唔洗擔心

所以我支持你一對領養
可能你pm之前已經有其他人pm咗,
不如你試吓pm嗰陣詳細啲自我介紹(屋企環境、同住家人意見、點解想領養佢等等),
sd埋窗網同而家隻貓貓嘅相俾佢,
加快個進度~

一般嚟講加貓會容易啲領養到,
加油呀唔好氣餒,
同你有緣嘅主子好快會到
我都覺得好難搵 不過見到咁多人領養都值得開心嘅 起碼唔會無家可歸呀

btw好想搵到黑主子
#159睇吓啱唔啱
不過我見好多人pm
黑貓勁受歡迎
上咗領養部嘅就一定唔會啪,
有隻唐狗喺領養部住咗3年先有人領養

冇上領養部嘅就唔清楚,
咁越多人去領養,動物去得快,
先越多機會/位/資源俾多啲動物上領養部

而點解咁多流浪動物,
首先叫啲仆街唔好棄養
太多人貪得意以為養貓好玩/用嚟捉老鼠
我有呀~有自我介紹呀~我講家中情況,有send窗網相呀~

我有上次經驗了!
不過真心講,要遇到好義工,不易
事實上真係有好多義工唔覆人,
可能已經有啲人搵咗佢,
就唔覆打後搵佢嘅人,
不過都好過俾人閪嘅,
唯有再搵下一個,加油!
有D貓貓真係感情好好,所以機構會prefer一對領養
但係唔係隻隻都需要一對領養嘅,可以再問吓其他貓
問吓連寵都得,佢地態度好好,一定唔會閪
我都有pm呀 佢覆都唔覆
唯有再等下啦
我再見到黑貓同你講

佢個樣好唔開心呀,
等緊一個永遠愛錫佢、唔會離棄佢嘅奴才
不如俾個機會佢?

https://www.facebook.com/100009337687880/posts/2793469497640946/?d=n
清 受唔受溝
我已經無時無刻係度睇
希望搶到頭籌
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞