仲諗緊買唔買貓好?入嚟睇吓等緊你領養嘅主子啦!!

836 回覆
795 Like 13 Dislike
唔係唔想領養, 但好多領養煩到HIHI, 又家訪又調查又盛....
名種貓好多人狗衝
睇吓巴絲們好唔好彩

https://www.facebook.com/512727725489094/posts/3133071443454696/?d=n
SPCA唔洗家訪,試試佢
填問卷仲煩過西,查完家宅先話你知唔適合仲煩

利申:公屋撚
填問卷都覺得煩,幫唔到你喎
照顧一隻貓肯定煩過你搞領養十萬倍
一條生命,唔係貨品,唔可以隨便俾一個陌生人

公屋可以養貓,好多人公屋都領養到貓
最受歡迎嘅黃貓b竟然仲未有人領養
快啲狗衝

https://www.facebook.com/groups/catiscat/permalink/4401838686555667/
咁我依家屋企都養緊隻狗,都13歲,見佢越來越無活力都想養仔貓陪下佢

我間公屋係買左既
咁可以試吓領養成貓,一來競爭冇咁大,二來貓b實在太太太有活力,狗狗可能都承受唔到
其實睇住隻狗越來越老都心痛,所以咪想搵仔貓陪我又陪佢,但養領手續太煩
咁不如現階段,拎多啲時間用心陪狗狗,我諗佢需要嘅係主人嘅愛錫陪伴,唔係多一隻新寵物佔據咗你嘅愛
支持
咩貓義工閪絕對唔係買貓嘅理由/藉口!
貓嘅生命同幸福先係大前題!
我成家人都好錫佢,佢細個就痴我,大個就痴我老豆,話說一開始拎佢返黎養我老豆老母都唔太like,之後最錫佢既係兩老
樓主好有心,幫推
祝狗狗健健康康
好可愛好想養唔知有無年齡限制呢
識貓義工朋友遇過一個case
佢見到一隻純種美短貓流浪
子宮含曬癑
已經十歲
遇到佢既地方又係繁殖場附近
相信係繁殖場覺得佢已經無生育能力
又唔想花錢醫佢養佢而遺棄佢
呢啲case相信唔係一單半單咁少

如果你買,只會助長呢種風氣

當然買貓壞處仲有好多,你自己用腦諗
你首先要明點解貓義工要家訪
係因為啲貓佢地仆心仆命救番黎
全部都自己心血黎
佢地都係想check真環境同窗網
睇下對貓貓安唔安全姐

同埋,其實貓義工都好忙,佢地多數都上一次黎,擺底隻貓就算
定期家訪都無義工做到

等疫情過咗再比佢地上囉
我幫到佢
直接去買唔好受d 鳩義工氣啦
公屋可以養狗?
Lm
Wts問句,冇成本嘅
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞