仲諗緊買唔買貓好?入嚟睇吓等緊你領養嘅主子啦!!

836 回覆
795 Like 13 Dislike
自住但會做party room?
如果自住都可能有義工出,
但做埋party room即係每日好多外人出出入入,
一來貓多數怕陌生人,
二來可能有人開門嗰陣鼠咗隻貓出去,
所以機會不大喇
明白
啱啱追左啲post 應該符合大部分義工list 出黎嘅要求
好似好多ching 話領養就會大部分都係唐貓唔會係純種?定其實都係好睇彩數屋企人好麻煩嫌唐貓唔夠靚我自己就幾鍾意唐貓
好似係咪要用啲鞋盒封好多‘la' 位
唔係全部貓都會坐定定

啲貓一唔留意畀生面口既人嚇親可能會跑出走廊好大機會會飛落街
名種應該已經畀人拎左去繁殖
每次見到繁殖場嘅惡行,我都好唔明白點解有人可以冇良心到咁。明明係以寵物為自己職業,應該都係鍾意動物先會願意日日對住動物,點解可以做出掉佢哋出街自生自滅嘅行為?

好似自從豪景掉動物落街案不被起訴之後,香港嘅虐待動物個案越嚟越多,早一個禮拜又有繁殖者喺元朗掉病狗出街,究竟係買寵物嘅人唔知有呢啲事,定決定視而不見?

我覺得好無力,呢排都諗緊可以做啲咩去推動動物福利,但我呢一刻肯定嘅係我會繼續推廣領養代替購買同做義工,希望大家除咗好嬲好嬲之外,都嘗試搵自己嘅崗位去幫助浪浪,教育身邊嘅人

https://www.facebook.com/538315979669262/posts/1769739243193590/?extid=0&d=n
純種的確比較少,
但有時都有啲棄養case,
問題係呢啲純種貓一出post就可以1個鐘30個pm,
可想而知你唔係十分優秀嘅家庭都未必領養到

建議你得閒sd唐貓啲得意相嚟洗佢哋腦
唔用都得,
如果嗰啲位係乾淨嘅話

會唔會太遲
有心去就唔會既
幫手推
想去仲有無人去緊/去左
樓主呢個post有心
我都準備好所有野領養,依家開始搵貓
想問下新手未養過建議養幾多歲貓貓 ?
養太細得3 個月嗰啲貓新手搞唔搞得惦 ? 我其實想越細越好, 可以在有生之年大家陪伴多啲時間,不過驚太細我一個人新手搞唔惦( 我仲要係一個人住)

我目標係養兩隻貓, 一次養兩隻好定係養一隻先? 熟手左先再搵第二隻 ?

謝解答
如果你係養貓b嘅話就一定係一對領養,
因為佢哋同胎由細玩到大,
同埋貓b精力好旺盛,
如果冇玩伴而你又一個人住要返工,
佢發泄唔到精力

如果你驚新手handle唔到想穩陣啲,
可以先領養一隻成貓,
學吓基本養貓知識(糧食、護理),
之後再加一隻貓b,
通常大貓會覺得「他只是個孩子啊!」
容易啲接受,
同埋可以做哥哥姐姐教細貓

兩隻幼貓嘅話你要花多啲心思,
留意佢哋精神同飲食,
最好餵到一日3-4餐,
同埋要定期打針同絕育,
而成貓多數義工已經幫你杜咗蟲蝨、齊針絕育,
睇吓你工作時間點樣,
會唔會話好難準時收工/請假
「他只是個孩子啊!」
笑左巴打

我領養2隻幼貓
佢地自己都玩都好癲
唔洗擔心放電問題
但你要預左佢好周圍跑、周圍搞唔同野
別外
如果養貓可能要用多筆錢睇下醫生
貓一睇醫生郁下都過千
借位有隻1歲左右嘅貓等人領養
貓貓係男仔、已打針,啱啱比人棄養
原因:屋企2隻貓成日玩同打架、太煩......
依家貓貓喺我到,我屋已養5隻,養唔到
想搵一直領養唔成功,
唔怕貓貪玩同煩、已裝窗網嘅人
有興趣可以留tg俾我!呢幾日就可以接貓
想領養嘅奴才要mark實日子

吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞