仲諗緊買唔買貓好?入嚟睇吓等緊你領養嘅主子啦!!

836 回覆
795 Like 13 Dislike
點解可以咁打耳
之前啲義工上嚟家訪,話我屋企太細唔啱啲貓住
我同老婆兩個人住800尺都話太細唔啱養,唔講以為我係領養隻豹番嚟
我都係最近開始搵領養
目前搵左十幾間
有一半以上reject左我
原因係:
1. 用膠貓窗唔俾
2. 已經有2隻貓貓 1歲 唔俾
3. 屋企有露台一定要裝金屬貓門 (目前用索帶索死開關手把)

我都明白義工出發點係為貓貓好

再努力搵下啦
睇下點改善屋企環境啦
冇野冇可能,義工要求都係為貓貓安全著想,一人行一步,祝你早日成為幸福貓奴
唔洗驚,兩隻佢地會開心啲添,有個伴冇咁悶!
同意呀!
欣賞你嘅毅力
有冇搵啲鬆手少少嘅?eg. SPCA, PUC
可以dl個apps睇下呀 hkappdopt
入面多幾多貓貓待領養而冇post上fb
有冇諗過隻貓B點黎?朋友試過屋企隻貓生左貓BB, 啲貓義工當住主人同貓媽面前捉走晒人地啲BB出領養 已經唔係第一次聽
有冇巴絲想養2隻貓貓啊,幫幫手睇下,唔係就放回返呢個page好用心救貓㗎,大家可以like下page睇下啲百厭貓
https://www.facebook.com/484095285399084/posts/955854411556500/?vh=e&d=n
有幾個來源嘅,

1. 最常見,啲人喺條街/私人地方,見到有貓bb又唔見貓媽媽,就執咗佢搵義工,但其實建議等半日先,因為貓媽媽多數去咗搵嘢食未返,咁唔係個個都熟知點處理所以冇辦法

2. 棄養,一個膠袋袋住幾隻貓bb掉咗佢

3. 捉貓做tnr,捉到埋貓媽媽,同佢安胎,就會有一竇

4. 有啲人餵開貓但冇幫貓絕育,生咗先嚟搵義工捉,常見於郊區村屋

我唔知你講嘅情況係咪即係放養貓生咗bb,如果唔係義工點入你朋友屋企捉咗啲bb佢?因為好多人都會認為放養就等於流浪,咁呢個係值得商榷嘅,我都唔認同捉咗人哋啲貓。咁但係既然係話佢當住面,又點解會俾佢捉走到嚟出領養?
一隻好孤獨㗎 兩隻至少有個伴
好想偷走樓下隻浪浪 好羨慕
求收編技巧 街邊隻浪浪似乎覺得我係騙子 唔敢食我啲嘢 反而另外果隻會咬下我食下零食
咁每個人嘅接受程度都唔同嘅
都有人願意呢個條件底下領養
自己唔啱就由佢,無謂judge
痴線呀好得意好想帶返屋企
試咗幾耐?

你一開頭放低啲嘢食,行遠啲睇佢食唔食,
如果本身有人餵,就唔好同人撞時間,飽咗就唔食。
最好餵之後整啲聲,例如搖吓個盒/袋、吹口哨等,
俾佢知你嚟咗、帶咗嘢俾佢食,
以後佢一聽到就會出嚟。

佢願意食嘅,就逐次試近啲,細步行近佢,
踎低睇佢(要同佢同level),輕聲同佢傾計。

隻隻浪浪都唔同,
有啲好快嗲,有啲好慢熱,
祝你成功
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞