仲諗緊買唔買貓好?入嚟睇吓等緊你領養嘅主子啦!!

836 回覆
795 Like 13 Dislike
有品種係貓舍冇,得寵物店有?
人地都話無得領養 貓舍又無既話 樓主有咩建議? 係咪都係叫佢放棄 領養番隻唐貓都可以好可愛?
其實佢大你只係俾個心理準備你,
因為好多人自己ff養貓一定好痴身好乖,
佢哋唔想領養人有過多幻想到頭來退貓,
對貓對人都唔好。(見太多)

所以你自己真係做足心理準備,
可能佢唔親人、會搞破壞,
咁就唔驚佢大你啦
我想領養一隻緬因貓,等左好耐都無
我無反對過去良心貓舍買,
我係好奇有品種得寵物店有?
貓舍冇?外國貓舍冇?
你無反對姐 香港人見到用錢銀交易隻貓就會屌9你架喇

總之就要領養 唔可以用錢
緬因喺香港都算少人養,
所以冇咁多棄養,的確少見緬因領養。
上面有波斯貓,睇吓會唔會合眼緣
連登仔唔係咁睇喎,
唔通連登仔唔係香港人?
本來香港人對於咩議題都鍾意屌9人先,
一個社會有好多唔同意見,
知道自己做緊咩咪得。

一搜尋買貓 清一色負評

啲樓主仲講明唔係同寵物店買 問下有咩良心貓舍/自家繁殖

你印度連登??
辯論比賽 貓係咪真係唔買得?
https://lih.kg/1887758

領養貓好多時本身已經有個名
想問下可唔可以唔用本身個名
幫佢改過另一個名架?
當然可以
唔該晒~
驚佢會唔識應或者唔鍾意
人間有愛 推
啲閪貓係聽到你叫佢㗎,
佢唔想應喳嘛
叫食飯就即刻應
Thanks chingbtw新手養幼貓有乜注意 雖然睇咗資料 但都係冇乜信心驚俾佢問到口啞

只領養,從不購買寵物
好建議新手 平時又要番工嘅人領養成貓
利申 領養主子個陣佢3歲
最初想領養都係aim貓bb
不過睇得越多就越覺得貓b太跳跳紮
同埋番工撚真係好難有好多時間陪佢地放電

主子一入屋就好定
互相適應左兩日就已經上床一齊訓
好乖又嗲又唔會亂抓梳化
好鬼痴人但做野個陣又會靜靜地係隔嚟陪住

真係好鼓勵大家養成貓啊!
好想領養隻黑貓 屋企人唔會被陌生人入屋 所以家訪唔到⋯⋯
今日係FB見到有 明明講領養 轉頭領養費收$4500
貓b超有活力,對個世界仍然好好奇,
所以領養人要花比較多心力時間陪佢玩,
如果一對領養就會好啲,佢哋兩個會自己玩。

因為仲細,所以佢哋相對脆弱啲,
每個月要去醫生到打疫苗,約2-3次,
呢方面可以上網再睇吓資料。
杜蟲蝨都唔少得。
日常睇吓佢係咪精神、飲食大小便正常,
得閒磅重,俾足夠營養佢,其實都冇乜特別。

想學多啲養貓嘅嘢,
可以睇台灣youtuber「好味小姐」同皇阿瑪、志銘與狸貓嘅channel,
佢哋都有照顧幼貓嘅經驗同分享好多知識,
啲貓仲勁撚qq
咁就係假領養

有冇機會趁屋企人唔喺到家訪?
或者SPCA都唔洗家訪
Thanks 一直有睇開越睇越想養 不過一對嘅話驚屋企細唔夠空間俾兩隻
領養都要$4500 真係痴痴地
我都係今天先知道SPCA可以唔洗家訪, 依家慢慢準備屋企啲安全措施同買貓貓要用既嘢再領養返屋企
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞