仲諗緊買唔買貓好?入嚟睇吓等緊你領養嘅主子啦!!

836 回覆
795 Like 13 Dislike
唔好比貓貓出露台

但其實貓貓一般自己都知咩食得咩唔食得
我家中係開放式廚房
但D貓貓會拎個蒜係到當波踢....
不如你查吓你呀媽啲植物係咪對貓有毒先
可能冇呢
根本你唔了解領養同貓。
你喺第二個po話買貓少病痛過領養嘅貓,
你碌返上面根本大部分都係健健康康嘅貓,
好多仲要係貓bb,
反觀三日唔埋兩日就有人po黑心寵物店買到病貓,
仲未講品種貓都係有不同嘅先天疾病,
英短易心臟病、異短呼吸問題、短腳骨骼問題,
唐貓基因襟養,好少玻璃肚,
你真係熟貓鍾意貓唔會咁嘅事都唔知。
鐘意養咩品種有咩問題?
我認同你講話寵物店賣病貓
要買貓請搵寵物店以外方法
淨係用出街籠夠唔夠做?
我冇話有問題,
亦有講過可以去自家繁殖嘅良心貓舍。
但你每次嘅言論不外乎係叫義工死,
或者瘋狂吹奏買貓、極端化領養嘅壞處,
如果冇追、冇了解清楚嘅人,
睇到你嘅言論只會誤以為去寵物店買貓係最好,
因為唔係個個都知寵物店同自家繁殖嘅分別。

希望你發表對義工嘅怨恨嘅同時,
都提出實質嘅意見同建議。
唔得呀,放唔到貓砂盤
有時啲貓group會有人免費放籠出嚟。
同埋有個籠喺屋企穩陣啲,
因為如果貓貓要絕育/突然有咩病,
都可以有個籠俾佢暫住,
以備不時之需
Checked蘆薈同富貴竹對貓有毒 再諗下點先
推spca
有哂健康記錄又可以順便絕育
而且spca嗰d冇人養會...
Spca果啲勁多人養去親探訪都見到我有家了
如果隻貓嘅價值低過俾貓義工飯一陣嘅話你鍾意極都有限啦
如果有用心養過動物,會支持領養不棄養。
寵物係生命,唔係玩具。
樓主支持你
新手領養左一隻3個月大左右既浪浪
本身佢係街又俾人射水趕走、俾流浪狗追、俾同伴恰
依家帶左返黎3個星期
仲係好驚人,由一返黎見我行近個籠就匿埋一角、到之後會對我「哈氣」、到依家直頭會出手
我掂都未掂到佢
咁耐以黎仲放緊係籠未放過出黎
有貓蝨又滴唔到藥

好沮喪

有無咩方法可以令隻貓唔好咁惡/咁驚我
領養佢返黎之後日日都好內疚諗其實我係咪害緊佢
如果一開始送佢去領養中心佢依家可能已經唔驚人生活得好開心
想問下DIY窗網邊度仲有得買 荃灣葵芳旺角12蚊店都無哂
依家差兩個窗唔夠網整
有無咩地方領養唔洗家訪?
Spca
Lap但要video call
首先可以搵對厚手套,
make sure佢打你都唔會有感覺嗰隻,
然後慢慢溫柔地摸佢頭仔,
就算佢打你都唔可以縮,
否則佢會覺得打你能夠有效趕走你。

你可以摸幾下頭,
就餵兩啖ciao零食條,
佢唔敢食就抹喺佢個鼻,
佢lam完覺得好食就肯食。
如是者,摸幾下,餵幾啖,摸幾下,餵幾啖,
俾佢知人類摸佢係有好事發生。
當你feel到佢開始信任你,
可以除手套,慢慢俾佢聞吓隻手,
又係摸下餵下咁,
俾啲耐性一定會成功!

咁細個嘅貓通常好快熟,加油呀!
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞