仲諗緊買唔買貓好?入嚟睇吓等緊你領養嘅主子啦!!

836 回覆
795 Like 13 Dislike
耐性一眼就睇到咩 一d互動都無 不如睇片睇下隻貓食野訓覺好過
貓義工死全家
陌生人隨便摸貓,貓會開心?我就係覺得應該等貓主動接受我先會摸同親熱,咁先係比貓足夠既空間,你識唔識嫁,大部分貓都係慢熱同怕生,唔通貓唔想被摸你仲係咁摸先叫錫貓?異工果然on9
咁你有冇了解過隻貓性格係點?你又知隻貓唔想俾人摸?
隻隻貓性格都唔同,唔好講到好了解貓咁,
做義工接觸嘅貓一定多過你,
自己親身接觸,照顧佢哋,點會唔知啲貓咩性格,你反而覺得自己一定啱?
大把貓親人,舖貓好嗲,shelter貓馴過先出領養,
一隻惡嘅貓,你行去個籠前面佢都fee你啦。
出得領養嘅性格一定係可入屋
就算佢慢熱,都只不過係因為你陌生人,咁唔係更應該溫柔地輕撫佢、同佢傾計,俾佢知你冇惡意?

你摸都冇嘗試過摸,就一口咬定佢唔想俾人摸,
你呢種心態好常見,唔俾貓你好正常,
因為你覺得自己永遠都係最好,
其他人係on9
仲有,我已經好溫和咁同你解釋,同你講自己嘅例子,
你就下下要屌人,又話人識唔識,話人on9。
唔好咁自大啦,你睇返唔覺得自己同啲閪義工閪女人冇分別咩?
蚊網都係幾層就得?係咪一定要鐵
巴打係邊買
蚊網係要搵公司裝㗎啵,一層就得,但一定要硬身
格仔網就係鐵,都係一定要硬身
我係裝蚊網,但見過12蚊店有格仔網賣

呢隻得唔得見佢好似好弱雞咁
唔得卷得埋即係軟身
喔,原來你既例子就係岩,我既知識就唔岩囉,你咪又係閪人,講條毛咩,我遇到咩事你都未知道哂就講到異工一定岩,你真係有見地有知識又懂貓又大愛啦,閪人
多謝你嘅意見
除非你有心理準備放到好低姿態去接受異工「審批」,唔係就唔洗諗領養,佢地會用自己主觀感受去審批人,而非客觀因素,唔想受氣去買或自己發動執貓技能好過
推下
兩隻一齊養反而易上手
佢哋會互相學習同溝通
好多嘢唔洗你特登教 例如去廁所
原來樓主就係好閪個啲貓義工
追晒post發現其實你就係你口中個啲閪義工閪女人,但係閪義工閪女人又點會自認自己閪先得,自己閪又唔知,係度亂咁吠嚇走人,待領養嘅貓貓冇主人冇屋企真係多得你唔少
我閪唔閪係由領養人話,
連登有巴打領養過我嘅貓,
大家禮禮貌貌有誠意,
好快就領養咗。
其餘搵我嘅人我都有一一回覆解釋。

我話咗貓義工有千個百個,
呢個唔好可以搵下個,
唔洗一竹竿打一船人。
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞