男人冷暴力分手咩心態?

445 回覆
282 Like 18 Dislike
我係講緊個ex, 兩年前嘅事,一早放低左佢,但諗番起仲會覺佢好仆街
經歷緊 lm
經過果次慘痛經歷後,我覺得男人分手時係講清楚已經好唔話得
我都經歷緊⋯
我有叫佢如果想分手講一句就得,結果佢覆我唔係想分手,但佢嘅行為同你哋上面講嘅差唔多咁
善良既我真係冇
只係發過一次脾氣
之後就忍
忍到有一日真係自己收皮算

個一刻係心淡到決定走
冇講分手其實都係等佢搵返我
但結果都係冇
唔係想分手,咁又係想“冷靜期” 拖下?
既然行為一樣,你捉住佢當面問清楚佢想點
我都係之後有次撞番佢 ,都係鬧唔出口幾委屈都係等時間幫自己療傷
唔明點解女仔都講到 如果想分手不如直接講
但佢地都係直接無視你就算
講一句姐 都叫到你講啦 有無咁難
其實真係鬧唔岀
佢同我講sorry 我竟然應佢 唔洗喎
個刻有啲想喊

覺得自己太好啦
癡線
我果時又係exactly同佢講“如果想分手講一句就得”,結果佢都係繼續消失

原來受害人嘅經歷都係一樣
捉唔到,因為佢目前完全無再覆message同聽電話
佢到今日都無同你講過任何野?
Msg和電話都冇。
後來有一次撞到佢,我直接問佢果時點解唔講聲就一走了之,佢求其作個原因,話“工作太忙”,正仆街
我冇鬧佢,就咁講byebye算

之後又有次撞到佢,閒談一陣,佢都係冇講過sorry
又話唔係想分手,但行為就另一樣野你直接msg 佢話“再唔出現就當分手”,唔好哂自己時間,等待嘅時間係好折磨人。果時我等左好耐

早d 了斷,就早d 好番,早d有個新開始. 佢想拖你浪費你時間青春,你唔好俾佢浪費到
無錯 覺得冷靜幾耐都唔需要比佢 直接分手啦
佢拖得你已經係唔在乎你既表現
咁佢都幾無恥 真係唔覺得自己傷害左人
如果佢當時無覆我果句唔係,或者我而家已經一早放棄咗。佢開始冷暴力之前,都仲係好關心我,我哋無鬧過交,突然之間就變成咁
件事拖左幾耐?
[url]我係係開頭回過po話呢啲垃圾揸住個劇本都一樣既絲
講返自己故事
當初佢逐漸疏遠我
本身一星期見兩次變兩星期見一次
同佢嘈過一次呢個問題然後佢應承我每星期會見一次
但之後完全無改善過 成個月唔見都得 唔覺得自己有問題
不停在線上但一日覆我一次whatsapp

我想同佢溝通 睇下大家之間有無咩問題
但佢次次見到呢個問題就Skip唔覆
打比佢佢又專登唔聽
到有一次我用第個電話號碼打比佢
佢幾秒就聽左電話 傾傾下我已經喊
忍唔住問佢其實係唔係想分手
佢就話唔想講呢個問題 cut左我線

自此之後就人間蒸發
我諗住等佢冷靜一兩個禮拜先睇下點
但一直都無消息 我開始擔心佢係唔係出左咩事
就向佢啲朋友打聽佢既消息 發現大家根本唔覺佢有問題
仲開開心心同同事去行山踩單車
之後用過種種方式去聯絡佢 想同佢溝通都失敗
但我都繼續等 以為佢只係想冷靜下

到幾個月後 有個好心既朋友同我講先知
話佢原來一早當分左手 仲笑我仲等佢真係On99
佢同啲朋友講話我比左好大壓力佢 佢唔想面對我
果下我真係情緒崩潰 直到過左兩年幾先行得返出黎
而當然呢幾年入面佢都係心安理得
最後仲比我發現佢其實當初同左佢個女同事一齊左

而家望返轉頭先知自己幾撚蠢
而我亦由當初最深愛呢個人 變左好撚憎呢條仆街垃圾[/url]
3個星期
我明個種感受
唔知點解成日都會有錯覺
覺得對方搵返自己
但到最後都係得個吉
感覺上我都可能會跟住呢個劇本走,
但我唔會俾自己兩年先走得返出黎,
我已經決定咗等到八月完咗我就再出發,
等咗一個月有多都叫對得住呢段感情啦
比個時限自己啦 如果佢過左一個時限無搵番你
你都當放過自己 唔好再比機會佢折磨你
覺得啱 自從遇過呢啲仆街陷家剷之後
覺得啲男人肯做醜人講出口 已經好有承擔 好唔話得
會呀,我個期限係8月31,呢段時間都當係已經分手咁整頓吓自己心情
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞