[HKUST] 科大討論區 - 強烈反對一切freeride行為 (16)

1001 回覆
13 Like 1 Dislike
廢青青呢排whatsapp都唔覆又唔上黎鳩up

收到風 佢之前做野做得太專心唔理條女
而家仲tum緊佢唔得閒上黎
想second maj econ有咩要注意

Hi 我都係
好似又到揀major時間
等我同各位freshmen講下點解咪撚揀mech!!!!!!!!!
btw以下只應用於average同埋只跟足curriculum讀既學生, 勁人去到邊都係勁, 唔洗擔心

1. 讀完冇撚用
讀過mech既都知讀完都唔知讀左乜鳩, 完全應用唔到 一去到fyp就見到一大堆人完全唔知發生咩事. 可能你覺得讀咩major都係咁架啦, 但係你睇下隔離cs, 人地讀既好多都用得返, btw如果你讀緊cs但係覺得乜都用唔返即係你注定做死成世P仔 係時候諗下點算. 再睇下隔離ee, 雖然好多course都好似冇乜用 但係一個elec3300就已經學到好多野 而且其他theory遲早用得返
當你去到任何比賽見到其他ee cs cpeg人已經係到諗緊用咩hardware 用咩algorithm implement個idea, 你仲係到望住自己個idea眼突突, 你就知咩事. 自己又唔識hardware又唔識software, 甚至好多時連整個簡單mechanism 都唔識, 但係自己明明係讀mech, 真係比人見到都笑死人

2. curriculum廢
可能好多人唔知, 2年前mech係唔洗讀math, 但係讀engineering唔識math? 咪讀到咁上下炒撚哂囉
好啦到依家加返math, 但係curriculum又年年改, 如果個curriculum係冇問題洗乜年年改? 最搞笑既係明明3個2000 level math都要用 但係又比人正係揀2個就得, 到時咪又係出事. 3300 3420 3520又由本身要讀哂變成3揀2再變3揀1, 但係electives/option course又係得咁少, 即係要識既野越黎越少
好啦其實3300 3420 3520都唔係真係咁重要, 咁programming呢? 我屌以前AL都起碼要讀返個C先比grad, 依家乜鳩都唔洗, 正係個1000 level垃圾comp就算鳩數, 如果係讀java/python都好d, 讀vba既真係算鳩數讀完都冇撚用除左幾條係人都應該要識既excel formula
除左programming, MATLAB又係唔知死左去邊, 又係以前全部都要識既野, 一到dse就大部人唔識
之後仲未到electronics, 你唔好同我講mech人讀乜撚野elec或者話明明咪有個2420. 10年前就係唔洗識既, 但係依家有少少common sense既都知好多discipline開始merge埋一齊, EE, CS, MECH係首當其沖, 好多時候根本缺一不可, 但係就得個垃圾2420又係大部分人讀完都唔知做緊乜鳩, 剩低知做緊乜鳩既就一眼都睇得出個course係冇撚用
好啦, 可能你話有個2907 mechatronics, 相信讀過既都唔洗我講咩事. 呢個course原意係好好, mechatronics依家越黎越重要, 但係問題係呢個course同原本mech自己既curriculum完全係斷開, 中間既斷層真係闊撚過西隧. 正如我開頭所講, 如果你真係勁人就唔洗太擔心, 但係如果你係average既就睇路啦

打住咁多先, 得閒再繼續
其實點解喎好maj Fina
其實點解好maj Fina
其實點解好maj Fina

又難又爛grade
見p唔識串ching打篇文

我都想打篇文屌臭civil department班垃圾prof

我都想打篇文屌臭civil department班垃圾prof

我都想打篇文屌臭fina department 點算好
有冇人考完final?

想second maj econ有咩要注意

Hi 我都係

econ 好咩
角唔角唔讀m&m既人都係好傻豬
認真mode, 我認同fina maj d course 太book knowledge 而assessment 越來越鬥小心, 但我諗唔到有咩非神科bba major 比fina 好, 特別係改佐curriculum 之後
利申: fina 地底泥
認真mode, 我認同fina maj d course 太book knowledge 而assessment 越來越鬥小心, 但我諗唔到有咩非神科bba major 比fina 好, 特別係改佐curriculum 之後

行行出狀元啊
我只係知廢柴就唔好入fina玩命啦

我覺得Mohammed Tim Tse呢啲幾好喎
海洋 lambros呢啲就...

屌你老母🤽🏽‍♂️🤽🏽‍♂️🤽🏽‍♂️

Yuju豬

Yuju豬

乳豬🐷

我覺得Mohammed Tim Tse呢啲幾好喎
海洋 lambros呢啲就...

lambros其實唔錯 有班人專登sit佢3310

行行出狀元啊
我只係知廢柴就唔好入fina玩命啦

Yes
有冇人部macbook又係成日斷wifi
屌你老母係hall連10秒就同我斷一次 依家連咗成程東鐵都連唔撚到去personal hotspot
他日老子有錢就係蘑菇表演掟macbook落街

收到風 佢之前做野做得太專心唔理條女
而家仲tum緊佢唔得閒上黎

做手術牙
訓左兩日
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞