手動剃鬚用吉列定舒適?

359 回覆
6 Like 18 Dislike
邊到有靚既胡椒So 刷買
唔清楚你靚既定係咩喎
如果新手上路,我覺得你最好買做
個Synthetic , 起碼唔洗浸水,啲毛又淋啲。

razorock 400.brush
https://www.italianbarber.com/collections/brushes-vegan-synthetic

如果你想high end 啲既,咪試下badge lo,
Semogue果啲都唔差,個人推薦佢既owner club

不過其實,香港都有人整,間野叫alpha 不過間野都有少少貴小弟以前都係同佢買handle 自己痴個頭上去

https://m.facebook.com/alphashavingco/
估唔到香港都有人整
新手開始用緊merkur 23c , astra blade, 成日剃到下巴位成日剃唔到, 就算剃到都剃唔乾淨, 有時直頭會扯住條鬚, 係唔係刀片唔夠利? 定手法問題?
我都係入左坑兩星期,有次過你嘅情況
扯住鬚應該係無順住剃,可試下順住剃
同埋剃前用一用暖水敷下會軟化啲毛,好剃啲
同埋潤滑好重要,我本身少鬚,就咁用二合一洗面剃鬚嗰啲都夠剃,同埋唔可以好似用啲3/5刀片咁重覆刮同一位置,乾左或者無潤滑會好難剃
至於下巴位鬚唔貼,可以試下多啲角度比啲時間剃,會好乾淨
Thanks 巴打,下次試下順剃咗先,次次剃到下巴都係一黎就逆剃
我會少少取巧,如果順剃剃唔到,就少少打橫剃先
剃到最尾嗰啲根先逆剃
試吓30度咁剃 同埋打斜剃
唔同方向咁剃同一個位 可以剃到好貼鬚根
永遠都係順剃先。如果唔清楚d鬚向咩方向生,可以留長少少睇下先
順剃好似剃唔到,岩先打橫剃,之後再逆剃,好似好啲,冇扯到啲鬚
少少鬚,唔駛出街可以幾日唔剃
幾耐換一次頭?
通常3-6次就換一次刀片
一條刀片100塊,就算你一塊刀片用3次就掉,都夠你用一年有多
重點係幾毫子一塊刀片
慢慢試下角度先,我第一支de razor 都係merkur23c,所以完全明白點解你會話順剃好似剃唔到咁
23c 真心好正,
所以我買完銀色又買埋黑色特別版
而家等緊佢送黎
真男人係用straight razor
我覺得23C太輕,所以用一排就轉用 merkur futur
入坑了
依家用緊邊把?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞