手動剃鬚用吉列定舒適?

359 回覆
6 Like 18 Dislike
nivea post-shave balm 係平價首選,好多人用。但係支野個設計好易倒得太多出黎
今日可能心情欠佳
剃鬚唔覺意大力左
成下巴都係血
今朝換左刀片
即時明白左幾時要換刀片了
血染的風采?
係剃得爽左好多
Btw巴打有冇事
尋晚嘅事血已止
Proraso pre-shave cream綠色那眼都仆街
茶係塊面到隻眼已經那撚到開唔到
而家轉左白色
Taylor of old bond street sandalwood閒起好似老野
試吓手工soap/after shave包你返唔到轉頭
Maggardrazors.com有好多
建議stirling soap平過tobs但正好撚多
Soap係好用過cream好多同埋用得耐好多
Cream好快用晒
唔該巴打。即上網睇

從前我好憎剃鬚唔知點解宜家覺得係一種生活態度 好王家衛
我用緊sandalwood,味道幾好但喺唔太好有薄荷嘅soap, 下次試試 Stirling 先
Sandalwood (紅色) pre-shave 係冇薄荷
Stirling有好多味
你可以上官網買細細樽既sample pack試下
上面個網都有好多sample pack試
artisan soap 同aftershave 真係深坑黎

btw stirling 我最鍾意Island men,不過季節限定得夏天先有
吉列出左個新safety razor
用De89個頭,個case都幾靚
新手可以平平地試吓De89同Feather 膠果隻
無咁aggressive 兼易用
Gillette都知佢掠水掠得太盡,見到啲人返轉頭用DE
邊度有得賣?Amazon?
係,amazon有齊晒
一舊soap 每日剃 大約用到三個月左右
Gillette Heritage 係amazon us先有賣, 每次有量都唔多,可以買King C Gillette 版本,手柄長d應該比較適合新手過渡
問題係de刀片大部分都係吉列壟斷,包括Astra, Wilkinson Sword
至少都仲可以轉第二個牌子
而唔係五刀片系統一定要跟死一個brand
買左34c同astra green
剃鬚膏邊隻好用
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞