手動剃鬚用吉列定舒適?

359 回覆
6 Like 18 Dislike
正一毒氣室黎
諗住買34c依隻刀片啱用
Barber Razor Blade- Single Edge Razor Blades 100 Count
你呢隻係single edge 黎,比shavettte 用嫁
要double edge 先用到,上面巴打講astra green 幾好用,可以試下。
再唔係peram sharp 都正
美國巴?好少可見到香港人買razorock
唔係呀,而家係澳洲, 我記得 razorock 係加拿大公司黎,以全不鏽鋼剃黎講認真抵買,我覺得Mamba 53或者70好識合亞洲人用, 不過佢地係以batch 形式黎賣所以每次俾運費俾到哭撚咗
我覺個astra blue好過green,不過就快d鈍
屌,睇睇吓,我都要入坑
你睇吓有咩需求,我迷到bid完d razor之後有幾支寄番去美國重新電鍍
巴打本身用開咩?點解想入坑?
Wawawa不得了
睇嚟你頸無
我多鬚兼生得快,見你哋咁有要求都想學吓嘢
暫時想買safety razor 試吓
想買枝Merkur 23C 黑色開始玩
Blades 未諗到
反正唔好用任何Derby嘅刀片
我宜家用緊直接出泡嗰啲,好似好厚睇唔到剃嗰個位
巴打你之後轉用膏?
有冇膏/cream唔使lather?
朝早趕時間返工
Taylor old bond 果隻cream 唔洗lather
30度角
如果係剃側面的水果啲位,可以搽完泡之後 用手指捽走少少,等自己可以見到個髮腳位

btw 普通 cream 可以唔lather 就咁薄薄一層搽上面都得,不過要做返保濕。 因為個人覺得咁樣剃完都幾乾下 如果用brushless cream 會無咁乾

留名學野 用過依啲就唔再想用果D幾層剃鬚刀

隻剃鬚膏係到睇完上網買好正 大大罐 又滑

鬚後水鳩買 又想睇吓巴打有冇咩好推薦

你可以用上面圖嘅部份貼住自己塊面先,然後慢慢向下調整角度(順刮,斜刮), 或同樣方法向上調整(逆刮),每支刀架需要角度都唔太一樣,呢過方法可以避免流血或者過敏
鬚後水我用Nivea同埋Brut多,因為之後通常噴香水,不過每次一定會用Nivea post shave balm, Proraso pre-shave cream.
酒店個隻冇可能咁做,因為我啱啱講嘅方法一開始刀片係唔會掂到你嘅皮膚,我唯一能夠建議你係唔好用力壓個刀頭落你塊面,估計你講緊冇活動刀頭嘅剃刀.如果你用陰力刮覺得扯鬚, 我會建議你唔好用因為刀片鈍會令你皮膚過敏.
你塊刀片feel 到貼面咪得,邊駛要睇到d 鬚先剃到

仲有大家剃完鬚要用凍水沖,等d 毛孔可以收縮下。面上面d水亦都唔好拎毛巾吸走,因為毛巾通常都有好多細菌,就咁用手抺走d水就得。等塊面乾之後就直接搽post shave cream/ balm。
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞