手動剃鬚用吉列定舒適?

359 回覆
6 Like 18 Dislike
搭單想問剃得多係咪真係會密

好想留鬚

無奈我中學到而家廿中都係唔密

有冇咩搽左會幫到手
用緊舒適最平換刀片果隻
100蚊左右8塊刀片
即棄果d太廢用幾日就唔利
cartridge 其實係搵笨
呢啲真係天生
平平地試下 Rockwell 6C 囉 3個頭6個setting, 試左唔鐘意都可以換返個mild啲既頭
https://getrockwell.com/
你好似想推我落火坑咁

呢隻轉setting要換頭,好似有啲煩
其實好多人用耐左都淨係用死一個頭
其實我都係用hydro5沖涼嗰陣剃埋好少用泡或者啫喱,好耐先換一次頭
而家出街戴口罩,基本上預左要除罩見人先剃
但hydro 5啲頭真係好貴
你沖涼剃唔會加快啫喱沖走晒咩?
同埋其實好似都幾快鈍,剃鬚時有拉扯感
會啊但我無晒啫喱都照用,花灑沖住剃好少剃損
我平均一至兩個月先換一個頭
一定係 Gillette 五刀片, 其他全部都係垃圾嚟
女性用嗰啲最多得三刀片, 廢到剃損都未俾剃清, 根本同男裝一樣但貴 1/3 價錢, 唔知點解啲女人會買
沖涼嗰時一路沖一路用泡搽落隻腳一路剃

利申: 冇 J 絲, 會用剃刀
冇錯, 沖涼用 hydro 5 幾爽
社區藥房買頭會平啲
同止痛藥M痛配方一樣原理
女性嗰啲係得三刀片, 衰過男裝好多, 就算平過男裝五刀片我都唔會用, 唔明三刀片有咩可能剃乾淨

可能係我問題
有冇巴打試過用酒店嗰啲剃刀? 得兩刀片, 唔知點用, 剃一個鐘都未剃完
見到酒店果D當無到
其實我都用左五刀片十幾年
但近幾個月有感佢食水太深轉左Double Edge Razor
Double Edge Razor只得一塊刀片,所以要靠些少技巧搭救 (E.g. 2-pass/ 3-pass shave)
我見過有人話經過呢D技巧磨練,就會連酒店即棄式都可以駕御得到
但呢幾個月都無得去旅行,無機會驗證呢個講法
用緊呢款 性價比好高
英國人手製
個款好classic 配Astra Blade
每次剃都覺得自己係007

https://www.amazon.com/dp/B002RBF1PO?ref=ppx_pop_mob_ap_share
我一塊刀片用兩星期
用水洗完 即刻抹乾 com用好多
乜007唔係用straight 架咩
乜007唔係用straight 架咩
以前用電鬚刨 剃極都得幾條毛
依家用DE safety razor 剃得乾淨d 就開始生密d
你睇果d好舊下
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞