手動剃鬚用吉列定舒適?

359 回覆
6 Like 18 Dislike
酒店果隻單刀片 要用de razor果款剃法先剃到
吉利果d 5刀片 頭兩塊會拉起你d鬚set岩個角度 第三至五塊就切走d鬚
但用開de razor 會識用邊個角度黎剃 所以用酒店果款完全無問題
邊度買幾毫咁平?
我計極都要1-2蚊HKD一塊
去日本amazon睇feather刀都要差唔多價
amazon好多款但都搵唔到1蚊一塊以下
呢個post一開始比人屌吉列咁藍都用
之後討論到double edge估唔到引到咁多人入坑
加德士巴打功不可沒
用唔滑的剪刀

7蚊美金100塊,除開都係5毫幾子一塊仲要係韓仔牌子
(雖然佢係支那賣都係3x蚊港紙100塊
咁平
入坑快樂
Astra Platinum Double Edge Safety Razor Blades ,100 Count (Pack of 1)

https://www.amazon.com/dp/B001QY8QXM/ref=cm_sw_r_cp_api_i_4oCwFb2N5HAT
US$9.44

Feather頭果下好利,但drop得快
有冇邊隻襟燒啲?
即係唔使太快換, 但唔要求好利
Astra
用開吉列5刀片 睇到好想入坑
想問下淨係買刀架同刀片用返吉列啲剃鬚膏得唔得架?
入坑啦
可以呀,泡只係令你易剃啲無咁易捐
不過其實唔可以算「坑」
係買個刨嗰下幾舊水貴,以後嘅刀片都平好多
想試下用手動第一次用邊隻好冇咁易整損
轉啦,多刀片 =/= 剃得乾淨

剃鬚膏你鍾意用邊牌子都得,我自己貪方便都係用緊 nivea 個d shaving cream
merkur 34c, 23c, or Edwin jagger de89, Muhle r89

呢4把個頭個design基本上接近一樣好多新手入門都係佢地

around 200 to 300 hkd la
再平小小 可以睇下啲大陸或者印度牌子 個人覺得baili 同parker都ok, baili 好似新手friendy 過parker少少
得! 我開頭都係咁起手
Repost
留名學嘢,唔識剃鬚
我就係咁樣用緊
因為之前買落果D都未用曬
我落膏逆剃次次都出事
百靈7系又唔夠乾淨

頂唔順用番吉列手動
唔知點解每次用TTO都會留血
都唔會,睇下係邊幾款,我有一堆
哇..咁專業的
因為日日用所以越買越多, 又果想一支搞掂可要買super speed flare tip (銀/紅, 藍就一般), 或者new type (其實我覺得old type好d,不過個一期d手柄有設計缺陷所以大部份都裂紋), 係得 new type bar handle唔會有呢個問題出現, 不過我覺得 Razorock 316不鏽鋼抵買過Merkur/ Edwin Jagger/ Vintage Gillette, 因為top cap同埋guard都係用合金做,電鍍甩咗好快會爛(Merkur/ Edwin Jagger, Gillette 大部份用銅做).
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞