手動剃鬚用吉列定舒適?

359 回覆
6 Like 18 Dislike
改用double edge
同你一樣
唔係賣廣告不過真係剃以前剃唔到咁乾淨嘅感覺,雖然見到鬚根黑點但摸落去真係滑
買咗proraso green
第一次剃剃唔乾淨
急唔黎,到你揾啱角度就可以BBS
見到preview笑左

https://youtu.be/UoLWvdXrTn4
d剃鬚刀寄咗去整,而家等緊佢地番黎, 放吓毒先
原本係咁
消完毒,拋完光等電鍍(多圖):

搞掂等收貨(多圖):

好靚仔
樓上巴打原來safety razor 可以咁好J
Btw有冇性趣開個新post討論返safety razor (double edge/ single edge) 同埋啲周邊產品
呢個post原意錯晒
你地開
贊成
我都估唔到香港原來都咁多人用safety razor
想請教下用DE有咩技巧先唔剃損?
啱啱轉剃左2次2次都剃損,一定下巴一次嘴對上
睇左youtube d 片教人30度咁剃但都係咁
下巴位同八字鬚位唔太建議逆剃,你可以試下兩次側刮代替住先直到你可以每一下都保持到三十度角,加上你嘅皮膚未習慣DE可能會敏感,不過我估你應該冇prep你d鬚同皮膚搞到扯鬚出血斑, youtube 新手教學我建議睇geofatboy
Prep即係熱敷?我一沖完熱水涼剃
不過我真係逆剃嘅時候剃損
Youtube我都係睇geofatboy, 之前有其他巴打share過
搵日有時間我開
入左坑仲等緊集運好撚慢
買左amazon 上面既刀片sample pack, 十幾種牌子可以試岩先再大量買
其實用safety razor 係咪一定要用soap?
唔用會點?
趕時間會用壓縮罐嘅剃鬚膏,咩都唔用會流血
一定要,唔係好難剃,因為塊面唔夠滑
除咗吉列 舒適 仲有冇其他牌子
有無d係搽上去就剃得?
定係都要用proraso加個刷整一輪先?
同埋我見Astra刀片有2面利
係咪2邊都用得?

對呢隻有興趣
但咩係3片式?
係咪都係用一塊刀片

唔該曬
有,我用開nivea shaving gel/ shavibg foam

n 片式既刀片

double edge safety razor既刀片

d 廣告成日話多刀片 = 剃得乾淨d,其實係呃人
要剃得乾淨,係要睇塊刀片可唔可以貼住面咁剃,而唔係刀片數目。所以電鬚刨無論點設計,佢都唔會剃得乾淨過用刀片剃。

用double edge safty razor 剃鬚既最大既好處係刀片夠平同埋多選擇
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞