手動剃鬚用吉列定舒適?

359 回覆
6 Like 18 Dislike
我本身用緊hydro 5,刀柄有彈弓嗰隻,5刀片剃頭(有啫喱嗰啲好貴
但其實我本身唔多鬚,生得慢又唔密,係咪應該用3/4刀片都夠?
同埋有冇巴打分享下用吉列定舒適嘅手動剃刀好啲
同埋hydro 5同quattro 4可唔可以互換刀片,如果可以用quattro4嗰啲4刀片平好多
用落舒適乾淨過吉列, 刀片有啫哩果隻真係好正好滑

無留意型號, 去超級市場邊隻睇落好用就買邊隻
用舒適?
ching坐完出嚟,定係昏迷醒返?
恭喜恭喜
咁有咩好推介
Double edge
我都想用呢種,好撚型
有冇邊隻牌子好用
我用緊Merkur 23c 入門級,諗緊好唔好換過個多功能些少玩下
刀片就Feather (貴但好鋒利)同Astra(平民價)都有用

平過你用cartridge 好撚多
不過真係要好專心剃,唔係好易爆缸
我見double edge有安全裝置,係咪應該唔難剃損?
而家睇緊啲教學點用
YouTube geofatboy
想問巴打啲工具喺邊度買會比較平同埋齊?
上網搵淨係見到張梁記同VLAB
新手入呢個剃鬚坑想買一套
Amazon 大把,張梁記係快不過貴
Amazon
好的
唔好意思最後問多句,其實如果本身無乜鬚,你覺得用WET SHAVE會唔會有啲多舊魚
雖然價錢角度出發長久嚟計好似平啲又可以扮下有品味
我都懶得搞咁多野
用返Gillette 剃鬚gel
有時濕水剃就算
oh shit
唔覺, 我wetshave 左5年,感覺wetshave 對皮膚傷害少啲
唔用膏我一定敏感
BTW
我用

再加lucky tiger aftershave
反而我想問你地剃鬚係順剃定逆剃
順剃啦
有冇試過Taylor old bond street 勁香
嗰隻好似好貴
係咪要兩百
我先順後逆
但好多人都話唔好逆
amazon uk 賣好似10 鎊左右,有啲online shop 如果扣消費稅7 鎊都有,around 100 港紙左右
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞