手動剃鬚用吉列定舒適?

359 回覆
6 Like 18 Dislike
兩大牌子,一個奶共,一個藍屍....

所以都係amazon買safety razor啦
買Edwin Jagger
但你每次剃鬚用幾耐時間講緊straight
而家連埋打泡大概七至八分鐘咁上下
岩岩開始用果陣搞左成半個鐘
啱啱買左隻42c 喺vlab買
試左勁耐,呢支手感長短都好滿意
剃左兩日覺得其實唔難剃,係唔好用力就得
不過我未剃到好貼可能遲啲換啲sharp啲嘅刀
Btw vlab賣得唔貴,貼近amazon個價(前日買仲送刀架)
張梁記賣Edwin jagger就貴到離晒譜
恭喜入坑
42c呢支個款勁vintage
剃得唔夠貼既話,通常係你拎把剃鬚刀既角度唔岩先會係咁
https://youtu.be/zpv0-_NgpAc

呢個大叔有教點樣搵razor角度, 我當年都係跟佢學
呢個好野,入坑之後我而家有好多唔同刀
用開Harry’s
https://www.harrys.com/

襟用過吉列好多
用緊Astra Blade?
想買番個刀架
astra 其實巳經好夠利好多鬼佬成面毛都係用佢
你用開feather 唔慣姐
用開Astra
第一次用果陣唔小心slide左一下 𠝹左自己一刀
我尋日都唔小心𠝹左自己一刀
係呀好型
BTW我係用緊佢推介最唔利嗰隻刀片,佢話ASTRA都算唔利
但我上鬼佬FORUM睇啲鬼佬又話ASTRA唔算利,話DERBY比較鈍
不過嗰日個SALES話DERBY好利
可能佢地第一隻用既刀片係derby掛以前買edwain jagger 盒都會送返盒derby 好多新手都因為咁所以好唔鍾意用derby 。

不過佢無其他刀片利係事實,我覺得你如果用啲aggressive 少少其實個feel幾夾,有時我用shavette 都係用佢或者lord blade , 感覺起碼安全少少
試下2 pass / 3 pass

以前你用果啲幾塊刀片教壞左你手勢
無錯

但我發現鬼佬網通常教30度剃
中文網係45 度剃

但我試左咩角度都唔會傷
外國網有d kit set, 唔貴
Soap 有唔同味
新手可試Proraso 綠bowl 有小小methanol 涼涼地
用緊kissmyface
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞