手動剃鬚用吉列定舒適?

359 回覆
6 Like 18 Dislike
用緊Merkur Futur,正到無得頂
點正法
睇個人皮膚,好多人怕敏感,所以2 pass shave搞掂,即係順 --> 橫

但係 3 pass shave會乾淨d,即係順 --> 橫 --> 逆
有得較刀片有幾貼面

不過你上面講既 feather刀片,我個人覺得太過利,我d皮膚好易會敏感
揾下先
腥港買好貴
吉列 4刀
之前用開Gillette Mach 5
最初轉Double Blade硬係覺得唔夠利就買到最貴

呢家我堆刀片存貨夠我用幾年唔使買
Double Edge Razor最抵用
edwin jaguar 最抵玩
巴打用開邊款?
本來用舒適不過成日買唔到刀片
轉左吉列無煩腦
決定今個星期買
睇中左mühle r89 或者r108(同款 close comb,唔同柄)
見amazon買同喺 vlab差唔多價,過幾日去睇
Btw想搵啲mild d嘅刀片,derby係咪唔錯?
同埋你地一塊刀片用幾多次?
無錯,借今次契機試下用safety razor
merkur 34c / 23c
兩把都係goto razor 有時痴左線果陣仲用埋straight razor
用緊紅色 personna,次次都係剃完 2,3次就換新刀片
我都睇緊straight razor
不過嗰啲真係無需要同埋偏離左我換鬚刨嘅本意
可能遲啲再考慮,始終我又唔多鬚(好似唔關事)
我用緊23c
34c係咪比較aggressive ?
吉列 fusion
一星期換一塊
刀好易敏感,用電鬚刨
個頭一樣的,只係佢個柄短少少同埋聚手啲。 無23c咁輕身揸上手實在啲
兩大牌子洗晒大家腦
本來一蚊幾毫做到嘅野要賣你廿幾三十蚊
又唔同嘅,咁其他有賣safety razor嘅都有賣 cartridge 式

我諗緊試啲aggressive少少
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞