筆試應該要加入背頭文字D電影對白既題目

528 回覆
486 Like 11 Dislike
阿木同拓海打交,係邊個向對方道歉先?而佢又講咗d咩?

阿木
對唔住 我唔應該咁話你條女
豆腐店部AE86和呀木那一部有何分別?

一入彎 踩brake就冇反應
四條胎好似想飛出黎
一出彎就好似想反車
藤原拓海第一句對白係咩?(5分)
藤原拓海送完豆腐幾點翻到屋企?(10分)
藤原拓海第一次出場首歌係咩?(15分)
茂木夏樹為什麼不能跟同學去看電影?(5分)
藤原拓海原打算借進的車去約會?(2.5分)
𠄘上題,他為何能駕駛AE86去約會?(2.5分)

無人挑戰?

1. 我返黎啦
2. 4點半
3. 返pt
4. 電油佬架車
5. 因為上秋名山鍊贏左架GTR
Show Blocked User - 華裔鬼佬
阿木如何評價GTR?

350匹 全天候四驅 強化車身 國寶級跑車
GTR進行了如何的改裝?
坐完車會嘔代表咩?

我無事

唔係人
GTR進行了如何的改裝?

大包圍 合金鈴 跑車軚盤
拓海要幾點返到屋企
坐完車會嘔代表咩?

我無事

唔係人

係冇用㗎啦
小販聯會星期幾搞聚會?
喺幾多年前 主角嘅老豆喺邊到最快?
喺幾多年前 主角嘅老豆喺邊到最快?

十九年前 群馬縣最快
京一件褸背後寫住咩字?
京一件褸背後寫住咩字?

秩序
油站老闆認為拓海有病的原因是什麼?
油站老闆認為拓海有病的原因是什麼?

渣架垃圾鏈贏人地架evolution
我再重申一次夏樹個價並唔係三萬

之前已經有巴打出邏輯文解釋過

「阿木係講緊間酒店既價錢,除非阿木叫過夏樹否則佢根本唔會知夏樹收幾多。阿木當時帶條女去酒店門口,向條女介紹過間酒店係爆房聖地,咁阿木一定係對間酒店有認識先可以向人介紹得咁詳細。

所以我認為阿木掌握既資訊應該係酒店過夜收費既資訊而唔係夏樹個人收費既資訊,如果係咁,阿木一早就知夏樹係雞亦都幫襯過,而阿木亦都唔洗等到個一刻先咁驚訝然後同拓海講」(落雨露巴打, 09/2016, 舊登)

由以上資料推斷,夏樹過夜價是為未知數,並假定為x

我要提出落巴打的論點有欠妥當,基於當時環境,阿木害怕朋友被騙,想大力提醒拓海帽緊的事情。如果提出的是酒店房錢的資訊,實在有欠能有力說服拓海的言詞。應該是直接想提出他女朋友能用多少報酬便和另一男人開房。以語理而言,如果他想提供酒店資訊增加說服力,可以直接說出酒店名稱,不用以房間價錢作比喻,例如: 聖地牙哥,過夜呀。
至於為何他得知夏樹過夜價,相信是他推斷出來,以阿木在片中性格咸濕愛注意女孩子,也不曾正式交過女朋友,加上家境尚可,從不同渠道得知援交公價是很正常,因此,我認為阿木提出三萬元是指夏樹過夜價是非常合理。
描述夏樹的性感泳衣 (10分)
坐完車會嘔代表咩?

我無事

唔係人

係冇用㗎啦

粉腸!
而家通漲又點止三萬蚊過夜呀
ptgf都唔止呢個價啦!

三萬蚊係房錢姐

日本啲爆房酒店洗鬼30000咩
扣海最鐘意食乜?
最後一戰, 請寫出以下各人的耳機位置(20分)

1. 京一
2. 拓海
3. 涼介
4. 中里毅
試解釋點解無得同FC鬥FC鬥FC鬥?(2分)
睇賽車一定要做哪個動作? (5分)
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞