有冇人由用靚player變到用返電話

364 回覆
551 Like 23 Dislike
帶airpod舒舒服服聽仲好
其實有邊個會出街聽hires/古典呢D野cls
咁點呀?
都係帶部MP3出街?
自己用緊罪大 ANC狗帶
如果附近突然間有一吓好大聲
例:跌野落地,大爆炸,有人大叫,俾車咇鳩你
個NC係會自動停幾秒
轉aiff咪得
不過好似原生唔support tag
係靠iTunes database黎認名
Iphone + AirPod pro
部x1a 鋪緊塵

利申屋企/Office用Just Ear
出街搭車用幾舊水垃圾無線藍芽
好笑
唔留意先要聽聲
唔留意先要眼睇
唔留意先要第六感
成個理論錯晒
諗清楚先啦你
又家驚左肺炎, 廢事返到屋企又要消毒多樣野
所以而家索性出街唔聽歌, 返到屋企先慢慢聽
之前買落部DAP同IEM而家只會係瞓覺前係張床到聽, 平時屋企用耳牛

有d歌會有呢種情況
唔知點搞
我係買cd入落去
同一隻碟唔係首首都係咁
以前CM+iPhone+DAC AMP兩部夾撚住出街,而家一係airpods一係CM+細隻藍芽DAC仔,自從發現入耳d聲點都靚唔過耳牛同喇叭就果斷放晒gear,極度overpriced
轉alac囉
唔留意先要眼睇?
其實你知唔知自己講緊咩
咁啲車響安黎做咩?
對我黎講方便最緊要
iphone+sennhesier momentum wireless 2
好多時戴一隻聽youtube
做野又方便
行街戴兩隻又正
好似係認錯apple music嘅歌
apple music同自己入歌放埋一齊=fail
最記得係入live版落去
播出嚟變咗studio 版嗰時無subscribe到apple music
宜家啲電話連3.5jack都無
仲要靚聲
由帶一堆野出街聽到 電話+airpods pro
無線方便太多, 已經番唔到轉頭
同埋有降噪出街我覺得重要過靚聲
你幾靚聲出到街都打個5 折
真係慘唔想帶舊磚出街
雖然你打錯/漏字搞到1999

但totally agger
但現實金耳唔係真係咁多
就算係都未必一定覺得音質>方便
最後好多人走出黎話係街咁嘈乜細節都聽唔到
音質無乜分別
話自己當初都出街玩貴野好on9

貴野靜既環境聽吊打係街到聽
唔代表係街到聽會真係同平既差唔多
清晰度/高低頻全部都好明顯
都唔講同音質唔太直接有關既調音

仲有人話出街都係禁電話唔會認真聽
係大把依啲人但唔好講到一定個個都係先得架

當然都唔否定幾皮條線好on9
仲有唔追新野你會發現上1-2代耳機係好抵玩
只係定價貴
例如katana依加賣緊7-8千
係你講唔留意先要聽
你連你自己講左咩都唔知啦?
你個腦做緊咩?
有單車係你後面過緊黎你點留意到?
用C眼睇?
仲有聽歌果時你好專心睇路?
咁你專心聽緊歌定專心睇緊路?
連反智都唔知?
出街用緊335dw+iphone
已經冇心機帶舊磚出街
有人覺得音質重要咪比錢買
係街聽唔聽得出係睇你専唔専心聽
同隻耳機既隔音能力 值唔值果個錢就好主觀 無得評論

總結 有錢你理閪得人
事實一定有分別
不過木耳定咩耳就好個人
好多朋友真係聽唔出有咩分別又有乜所謂
不過又的確出街又未必要天價gear
一對cm加部唔貴嘅輕便player
搭車聽唔到其他人講野已經心滿意足
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞