有冇人由用靚player變到用返電話

364 回覆
551 Like 23 Dislike
嘩, 原來連仔咁多有米巴絲!
但點解淨係成日聽到講硬件, DAP, 金銀線, 幾圈幾鐵....而冇乜聽過話, 咩音樂邊度版本啲錄音正 / HiRes 值得花錢買?
申:
* 花在買音樂$ >>> 硬件$(隨身聽),
* 外面熱到PK, 唔明有錢點解唔執好D屋企個副架生/皇帝寶座, 一邊隊酒一邊聽嘢, 反而大汗dup 細汗咁在街上聽?

聽音樂 <>聽音響, e.g. 唱得五音不全又off beat嘅音樂, 在高質sound reproduction equipment 之下, 只會係唱得五音不全又off beat嘅噪音
真心, 早幾年未有咁多true wireless earbuds...
真係仲用緊靚耳機+靚線...依家連條線都唔想見到, 用airpod pro算...
我會揀 hi rest 串流 真係平靚正 低價高享受
true wireless真係好正 無條線kick呢kick去 之後嘅產品應該會慢慢再upgrade 個音質
自從電話無晒3.5mm 加多條jer仔勁煩 啲jer仔質素又差 放褲袋屈屈下又斷 疾下疾下
一樣
因為會夾住個頭 好痛 聽唔耐
以前試過Sony嗰部Flagship+PHA3+SE846聽咗2個月
太重放棄咗
而家用iphone+airpods pro
哈哈.
你諗吓一個四眼仔/妹, 戴埋口罩, 再加個耳機線會點....
DLLM打晒click, 依家可以少條耳機線已經係萬幸...
等緊airpod pro 2, 唔知幾L時先出...
同路^.^
而且有鋪專儲極品癮
試過同一首嘢刮咗13,14個版本
個嗜好可能比玩硬件更敗家
有時我都覺得有部分人係鬥用得貴 所以愈出愈貴 可能係耳撚嘅身份象徵 就好似astell and kern 就係耳撚界 嘅 LV Hermes
三雞野嘅player
以前有條westone 4R
換左條線 買埋個player同個am
成套要2皮野

聽係好聽 但係成日拎好大舊野出街好煩
條線壞左都冇再玩過
試過有條友比左條新買,話值幾千銀純銀線我聽,一聽人聲不得了,仲 dry 過梁愛C 係有d香港商家賣 headfi 手法仲衰過邪教,將一個大好青年成功洗腦變成痴漢
純銀 太冷太分析力

個人偏好銅線聲底 耐聽好多
線材跟本唔使咁貴 我買線50%睇個樣 見d 8絞線粗到電纜咁樣真係不了
所以訂cm 就係為左隔哂依班冚家剷
線成日用1年就斷頭斷尾 我都唔買貴野
又氧化變綠
用 4絞普通野算數
OFC線幾正 但個人喜愛兩溝 有時都想買返條金銀線玩下 但d線生得好樣衰又貴
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞